Zaman aşımının izahı mümkün değil!

Zaman aşımının izahı mümkün değil!

İZMİR- Adalet Bakanlığı Müşteşarı Ahmet Kahraman: Zaman aşımının izahı mümkün değil.

Adalet Bakanlığı tarafından düzenlenen 12. Yargı Teşkilatı Toplantısı, İzmir Çeşme Sheraton Otel'de Başladı. 350 yargı mensubunun katıldığı toplantıda "Yargıdan Beklentiler ve Çözüm Önerileri" ele alınacak. Toplantının açılışında konuşan Adalet Bakanlığı Müşteşarı Ahmet Kahraman, zaman aşımı adı altında salıverilen tutukluların, tahliye edilmesinin izahının bulunmadığını söyledi.

Kamuoyunun bu durumdan son derece rahatsız olduğunu belirten Müşteşar Kahraman, "Zaman aşımıyla sonuçlanan davaların milletimize, insanlarımıza, konunun taraftarlarına izahı hiç mümkün değildir. Bunların ortadan kalkması için hep birlikte çalışmalarımızı sürdürmek durumundayız. Yargıyla ilgili olsun olmasın tüm birim ve kurumların bu sorunların aşımında çözüm üretilmesinde teşkilatımıza ve bizlere destek olmalarını bekliyoruz. Tek başına bu sorun Adalet Bakanlığı ve bizlerin sorunu değildir. Bakanlığımızn dışında tüm yargı teşkilatı ve diğer organların gayretleri destekleri bizim için önemlidir. Her çalışmaya önyargıyla yaklaşılması, bunun altında mutlaka bir şey vardır şüpheciliğiyle yaklaşılması halinde sorunları çözmemiz elbette mümkün değildir. Hepimiz sonuçta bu ülke için yaşıyor ve çalışıyoruz. Yılların uygulmasının halkımız nezdinde bıraktığı olumsuz izlenimi ortadan kaldırmak ve insanlarımıza bu ülkede adalet var dedirtmek zorundayız. Bunu ancak güven veren bir adalet sistemiyle gerçekleştirebiliriz." dedi.

Son dönemlerde yargıda yaşananların, halk üzerinde güven duygusunu zedelediğini ve bu konuda daha kalıcı adımların atılması gerektiğini belirten Kahraman sözlerini şöyle sürdürdü:

"Üzülerek ifade etmek isterim ki yargıyı ilgilendiren sorunlar, toplumumuzda adalet sistemine yönelik güven erozyonuna neden olmuştur. Oysa sağlam ve işleyen bir demokraside güven veren bir adalet sistemi hayati önem taşımaktadır. Adalet politikasının genel işleyişinde sorumlu olan bakanlığımız, güvenin yeniden tesis edilmesiyle ilgili sorumluluğun yerine getirmesiyle birlikte bu görevi tek başına yerine getirmesinin kolay olmadığının bilincindedir. Bu nedene başka yargı kurumları olmak üzere toplumun tüm kesimlerinin çözüme yönelik katkısının önemli olduğunu buna ihtiyaç duyduğumuzu bsir kez daha ifade etmek istiyorum. Memnuniyetle ifade etmek isterim ki, karşı karşıya kaldığımız sorunlar sorun olmaktan ya çıkartılmış yada önemli ölçüde azaltılmıştır. Örneğin artık hakim ve Cumhuriyet savcılarının özlük haklarından kaynaklanan eleştirilere muhatap olmuyoruz. Veya yargıya ilişkin konuşmalar adliye binalarının yetersizliği ya da cezaevi isyanlarıyla başlamıyor. Mevzuatın eksikliğiyle ilgili dönemler artık hemen hemen sona ermiştir."

Açılış konuşmalarının ardından toplantı basına kapalı devam etti. Toplantıya Müsteşar Ahmet Kahraman'ın yanı sıra Adalet Bakanlığı Eğitim Dairesi Başkanı Özcan Avcı, İstanbul Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, İzmir Başsavcısı Emin Özer, İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve askeri ve sivil erkan hazır bulundu. İki gün boyunca yargı mensupları, 25'er kişiden oluşacak 11 grup oluşturularak 4 saat boyunca 10'ar dakikalık sunumlar halinde beklenti ve çözüm önerilerini masaya yatıracak. Toplantı sonunda ise sonuç bildirgesi hazırlanarak istek ve arzular bir raporda toplanacak. CİHAN

Etiketler :