Zekat Kimlere Verilir?

Zekat Kimlere Verilir?

Yardımı, bir yoksula yardım, bir de davaya yardım şeklinde ikiye ayırabiliriz. İslam'da onun karşılığı fi sebilillah'tır, yani Allah yolunda.

Mübarek on bir ayın sultanı içinde ihtiyaç sahiplerine yapılan yardımların önemi oldukça büyük. Ramazan ayında ve Ramazan dışında yardımlar nasıl yapılmalı nelere dikkat edilmeli?

Yoksul ve ihtiyaç sahiplerini sevindirmek, yüce yaratıcının emrettiği, efendimizin de tavsiye ettiği davranışlardan biri. Ramazan ayı ise insanların şefkat ve merhamet duygularının coştuğu, daha çok cömertleştiği bir zaman dilimi.

Prof.Dr. Hayrettin Karaman, hem Ramazan ayında hem de Ramazan dışında yapılması gereken yardımları ikiye ayırıyor.
“Yardım bir yoksula yardım, bir davaya yardım şeklinde ana hatlarıyla ikiye ayırabiliriz. Davadan maksadım İslam'da onun karşılığı fi sebilillah'tır. Yani Allah yolunda. Onun da anlamı İslamı yaymak ve korumaktır. Ya bedenimizle çalışacağız bu cihattır ya da malımızla yapacağız bu da mal ile yapılan cihattır. Bu da yardımdır. Hem ramazan'da hem ramazan dışında yapılması gerekir.”

İslam'da yoksula yardımın önemine değinen Prof, Dr. Hayrettin Karaman, yardımda dengeli davranmanın önemine dikkat çekiyor.

“Burada da yapacağınız yardımın tam yerini bulması ve dengeli olması. Birine on kanaldan yardım gelirken birine hiç gitmemek gibi bir durum var. “

Peki günümüzde yardımların eşit bir şekilde ihtiyaç sahiplerine ulaşması nasıl mümkün olur?

Hayrettin Karaman Hoca bu noktada dernekleşmenin gerekliliğini vurguluyor.

“Burada örgütlenmek lazım. Herhangi bir dernek şahıs bu işleri yapan bir yanlışlık yaptı diye o derneğin bütün faaliyetlerini suçlamak iyi niyetle bağdaşmaz.

Bu Müslümanca hayattan rahatsız olmanın alameti olarak değerlendirilebilir. Herhangi bir fert olarak yapacağınız yardımın en uygun olanını nasıl bulacaksınız işiniz gücünüz arasında teşkilatlanmaya gerek var.”

Haberin videosunu izlemek için; http://www.denizfeneri.tv/izle.asp?id=304


Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :