Zenginden alıp fakire ucuz satıyor

Zenginden alıp fakire ucuz satıyor

Dar gelirlilere konut üreten TOKİ, bu üretimlerin finansmanı için lüks konut projeleri geliştiriyor. İdare, bugüne kadar ürettiği 53 bin lüks konuttan elde ettiği gelirle dar gelirlilere 410 bin ev yaptı.

Konut üretiminin yüzde 85’ini yoksul ailelere yönelik hazırlayan Toplu Konut İdaresi (TOKİ), bunların finansmanını lüks konutlardan sağlıyor. Hasılat paylaşım modeli (arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı) adı verilen programla üst gelir grubuna yönelik konut üreten TOKİ, buradan elde ettiği gelirle alt gelir grubunu finanse ediyor. Bu yöntemle çoğu İstanbul’da olmak üzere 53 bin lüks konut üreten TOKİ, buradan 7 milyar lira gelir elde etti. Bu gelirin 3.7 milyar lirasını kasasına koyan TOKİ, Türkiye genelinde 410 bin konutun finansmanını bu gelirle sağladı.

ZENGİNDEN ALIP FAKİRE VERİYOR

Sosyal konut projelerinin gerçekleştirilmesi için kaynak sorununun halledilmesi gerektiğini söyleyen TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, TOKİ’nin şu anda kendi kaynağını yaratmak için bir miktar lüks konut ürettiğinin ve bir nevi zenginden alıp fakire verdiğinin altını çizdi. Kurumların, Hazine’ye ve genel bütçeye bel bağlamadan çalışmalarının günümüz dünyasında bir gereklilik olduğuna değinen Bayraktar, TOKİ’nin lüks villalar yapmasına yönelik eleştirileri de şöyle cevapladı:

3.5 MİLYAR LİRA KAZANDIRDI

“Alt gelir grubu ve yoksullara konut yapabilmek için bu tür projeler geliştiriliyor. Devletin TOKİ’ye kaynak aktarması ya da TOKİ’nin kurulduğu zamandaki gibi bir fon oluşturulması halinde gelir getirici lüks projeler yapılmaz.” TOKİ ve iştiraki Emlak Konut GYO’nun, gerçekleştirilen 58 ihaleden elde ettiği gelir 7 milyar liraya ulaşırken, bu rakamın 3.5 milyar lirası bu kurumların kasasına girdi.

LÜKS KONUTLARIN 45 BiNi iSTANBUL’DA

Son dönemde Kaynak Geliştirme Projeleri ile inşa edilen projeler arasında Ağaoğlu’nun Ataşehir’deki 4 bin konutluk My Towerland, Varyap Varlıbaşlar’ın Batı Ataşehir’deki 1500 konutluk Varyap Meridian, Artaş-Güner ortaklığının Halkalı’daki 1108 konutluk Avrupa Konutları Atakent 2 ve Kuzu Grup’un Bahçeşehir’deki 1045 konutluk Spradon Quartz’ı da bulunuyor.

Büyükşehirlerde Kaynak Geliştirme Modeli ile lüks konutlara imza atan TOKİ ve iştiraki Emlak Konut GYO, bu model kapsamında özel sektörle birlikte 53 bin lüks konut üretti. Bu konutların 45 bini İstanbul’da yer alırken geri kalanı Ankara, Eskişehir, İzmir, Tekirdağ ve Diyarbakır’da inşa edildi.

Bugün

Etiketler :