Zenginlere Ferrari yetiştiremiyorlar

Zenginlere Ferrari yetiştiremiyorlar

CEO Ali Pandır, bu yılın ilk çeyreğinde 17 adet Ferrari sattıklarını, şu anda Ferrari'den bu yıl Türkiye pazarı için daha fazla araç almaya çalıştıklarını bildirdi.

TOFAŞ Üst Yöneticisi (CEO) Ali Pandır, bu yılın ilk çeyreğinde 17 adet Ferrari sattıklarını, şu anda Ferrari'den bu yıl Türkiye pazarı için daha fazla araç almaya çalıştıklarını bildirdi.

Pandır, TOFAŞ çatısı altında Ferrari ve Maserati markalarının distribütörlüğünü yürüten FerMas Oto'nun, kendilerinin lüks perakendecilik anlamında ilk ve tek deneyimleri olduğunu belirtti.

Kurumsal olarak perakendecilik yapmanın çok kolay olmadığını dile getiren Pandır, FerMas Oto ile 2005 yılından beri artan bir başarı grafikleri olduğunu kaydetti.

Pandır, bu yıl ilk 3 ayda Ferrari ve Maserati'ye, tahminlerin üzerinde çok yoğun bir talep olduğunu bildirdi.

Geçen yıl hem Maserati hem de Ferrari'den 17'şer adet olmak üzere toplam 34 otomobil sattıklarını anımsatan Pandır, 2009 yılının kriz yılı olması nedeniyle, 2007 yılında ulaştıkları marka bazında 30'lu adet satış rakamlarının yaklaşık yarısına düştüklerini anlattı.

Pandır, FerMas Oto'nun, geçtiğimiz yıl 17 Ferrari ve 17 Maserati olmak üzere toplam 34 otomobil sattığını hatırlattı.

Pandır, bu yılın krizden çıkış yılı olduğunu ve bir toparlanama olsa da yine de satışlarının her bir markaları için 30'lu adetlere yaklaşacağını tahmin etmediklerini, daha temkinli yaklaştıklarını söyledi.

Bu yılın ilk 3 ayında özellikle Ferrari'de, bütün yıl için satmayı hedefledikleri otomobillerin tamamının satıldığını ifade eden Pandır, ''Yılın ilk çeyreğinde 17 adet Ferrari sattık ve mart ayı sonu itibariyle 5'ini teslim ettik. Şu anda Ferrari'den bu yıl için daha fazla araç almaya çalışıyoruz. Bu TOFAŞ ve FerMas tarihinde ilk defa ekstra araç talep ediyoruz'' diye konuştu.

Ali Pandır, Maserati tarafında da benzer bir durum olduğunu, orada da büyük bir talep bulunduğunu dile getirerek, Maserati'de bu yılki hedeflerinin yarısının şimdiden satıldığını dile getirdi.

Maserati'de özellikle geçen yıl başlattıkları ve ''Anadolu açılımı'' dedikleri, başta Maserati markasını ve modellerini daha yakından tanıtmak için çeşitli illere düzenlenen roadshow'larla otomobillerinin ve lüks markanın tanınırlığının arttığını kaydetti.

-''FERRARİ İLE GÖRÜŞMELERİMİZ SÜRÜYOR''-

Pandır, yıl sonuna kadar satış hedeflerinin Ferrari'den alabilecekleri araçlara bağlı olduğunu dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Ferrari'de global anlamda üretim sipariş üzerine yapılıyor. Ülkeler ve distribütörlerde yıllık olarak ne kadar satabileceklerini tahmin edip, oraya bildiriyorlar ve ona göre belli adetler alıyorlar. Onun için şimdi artan talebi karşılamak için bu yıl içinde teslim edilmek üzere daha ne kadar araç alabiliriz diye Ferrari ile görüşmelerimiz sürüyor. Şayet araç alabilirsek, 2010 yılında 25 adete yakın Ferrari satışımız olacaktır. Maserati'de de benzer bir başarılı durum var. Biz ikisinde de 20'ye yakın araç satacağımızı tahmin etmiştik ama bunu aşacağız. Anadolu'da yaptığımız test sürüşü etkinlikleri gösteriyor ki özellikle Maserati tarafında İstanbul dışında daha çok potansiyel var.''

Genel kanının ''bu lüks ve spor otomobiller zaten senede 15-20 tane satılıyor, bunu almak isteyenler Türkiye'nin neresinde olursa olsun gelir ve bulur'' gibi bir inanış olduğunu bildiren Pandır, bu inanışlarının gerçek olmadığını, bu otomobilleri Anadolu'ya götürüp, tanıtmanın satışlarına çok olumlu yönde katkı sağladığını belirtti.

Pandır, Maserati Roadshow kapsamında Gaziantep, Mersin, Adana, Ankara, Çeşme, Bodrum ve Hatay gibi merkezlerde etkinlik yaptıklarına dikkati çekti.

TOFAŞ Ceo'su Ali Pandır, şunları kaydetti:

''İster Mersin'de ister Çeşme'de olsun, yaptığımız tüm aktiviteler her anlamda büyük ses getirdi. Yaptığımız bu test sürüşü ve aktivite içi etkinliklerde herkesin müşteri olmasını veya hemen sıcak satış bağlantısı gerçekleşmesini zaten beklemiyoruz. Her ilde özenle belirlediğimiz potansiyel müşteri gruplarıyla bire bir kontak kurarak randevu olarak etkinliğimize davet ettik. Şimdi olmasa bile bu tarz aktivitelerde 2 yıl sonra bile bizden bir Ferrari veya Maserati satın almayı tercih eden müşterilerimiz oldu. Hatta asıl davetlimizin test sürüşüne birlikte gelen arkadaşı bizden otomobil aldı. Etkinlik sayımızı artırmanın, müşteriyi showrooma beklemeden, mobil showroom mantığıyla Türkiye turuna çıkmanın ne kadar doğru bir adım olduğunu, ulaştığımız satış adetleriyle de açıkça görebiliyoruz.

Önümüzdeki günlerde Kayseri, Konya, Bursa, Aydın ve Denizli gibi başka yerleşim merkezlerinde de gerçekleştirmeyi istiyoruz. Hatta çok fazla ilgi gördüğümüz Ankara'da yeniden bir Maserati etkinliği yaptık ve büyük ilgi gördük. Önümüzdeki günlerde bu çalışmalara daha da ağırlık vererek lüks otomobil pazarlama anlamında fark yaratacak çalışmalara imza atacağız.''

-''İŞ ADAMLARI, FERRARİ SHOWROOMU AÇMAK İSTİYOR''-

Pandır, lüks segmentteki araçların basit showroomlarda satılamadığını ve bunun pahalı bir yatırım olduğunu anlatarak, şunları söyledi:

''Onun için de bu işletmenin dönebilmesi için belli sayıda satış yapmak lazım. Zaman zaman bu işi çok fazla kar amacı olarak değil de hobi amaçlı gören iş adamları, bana verin de ben Ferrari showroomu açayım diye teklif ediyorlar. Ama biz o işlerin çok sürdürülebilir olduğuna inanmıyoruz. Bugün çok heves edersiniz ama adetler gelip de para ve kara dönüşmezse yatırımlarınız, hobilerde bir gün sıkıcı olabilir.

Ama şu anda işin ekonomik rasyoneli de yavaş yavaş geliyor. Özellikle Ankara ve İzmir'de bir zaman sonra bizim FerMas Oto'nun yeni şubeleri açılabilir. Öyle bir potansiyel var. Gene de bu yıl için zor ama önümüzdeki 2 yıl içinde olabilir.''

Ferrari'nin her yıl yeni bir model çıkarttığını ve en son çıkan modelin en çok talep gördüğünü belirten Pandır, şu anda en son çıkan iki modelin California ile 458 Italia olduğunu bildirdi.

Pandır, Maserati'de ise Quattroporte ile GranTurismo modellerinin Türkiye'de çok iyi tuttuğunu belirtti.

Bu yıl talebin bu kadar canlı olmasında, geçen yıldan ertelenen taleplerin etkisinin olduğuna işaret eden Pandır, Ferrari'nin California modeliyle bugüne kadar Ferrari müşterisi olmayan yeni kitlelere hitap ettiğini ve bu modelin hem Türkiye'de hem Avrupa'da çok rağbet gördüğünü anlattı.

-İKİNCİ EL SATIŞLAR...-

Ali Pandır, FerMas Oto'da satış sonrası sınırsız servis anlayışıyla hizmet verildiğini dile getirerek, gezici servislerinin Ferrari ve Maserati müşterileri nerede olursa olsun onlara anında hizmet götürebildiğini kaydetti.

FerMas Oto'nun ikinci elde, iki yıl fabrika garantisi sunan tek marka olduğunu dile getiren Pandır, ''Bizden ikinci el araç alanlara, tamamen gözden geçirilmiş ve yenilenmiş araçları iki yıllık fabrika garantisi ile satıyoruz. Bizde ikinci el satışları da önemli çünkü böyle bir aracı almak isteyenler genelde buna yakın bir aracı aynı veya başka marka olarak takas etmek istiyorlar. Tabii ki o kadar pahalı bir aracın ikinci el satışı da bir özellik istiyor. Bugüne kadar bu galerilerde yapılıyordu ama şimdi biz daha kurumsal olarak garanti de vererek FerMas Oto bünyesi altında yapıyoruz'' diye konuştu.

Pandır, ''Anadolu açılımı''nın özellikle Maserati'nin ikinci el satışlarına çok büyük etkisi olduğunu da sözlerine ekledi.

Etiketler :