Zincirleri kırmak için ‘evet’

Zincirleri kırmak için ‘evet’

Türkiye'de askeri darbeler yerini yargı darbelerine bıraktı. O zaman ne yapmalı:

Mahalli İdareler Derneği Genel Başkanı Osman Usta, “Milli iradeyi bir elbise gibi keyfe keder askıya asamasınlar” diye referandumda ‘evet’ oyu kullanacaklarını açıkladı.

Usta, derneklerinin kurulduğu günden bugüne kadar demokratik her adımı destekleyen ve halk iradesini önceleyen her girişimin yanında yer aldığını hatırlatarak, 12 Eylül referandumunda da milli irade ve demokrasi için ‘evet’ diyeceklerini açıkladı. Böylesi bir dönemeçte herkesin taşın altına elini sokması gerektiğini vurgulayan Osman Usta, “Türkiye zincirlerini kırmak için bir ilk adım şansı yakalamıştır. Bu fırsatı bu millet en iyi değerlendirecektir. Bu ilk adımdan sonra özgürlükçü ve bu millete yaraşır bir anayasa için diğer adımlar da kaçınılmaz olacaktır” dedi.

Demokratlar sınavda

Evet’in “Halk iradesine ipotek koymaya kalkışan odaklara iyi bir cevap” olacağının da altını çizen Osman Usta, ‘demokratım’ diyen herkesin referandumda samimiyet sınavı vereceğini vurguladı. Usta, “Referandum sanal demokrasiden reel demokrasiye ilk adım olacaktır. 12 Eylül’de kullanılacak her evet oyu, aynı zamanda sanal demokrasiye hayır anlamı taşıyacaktır. Eğer zümre demokrasisi yerine gerçek demokrasi istiyorsak bunun da gereğini yapmamız gerekir. Demokrasi söylemini menfaat söylemi olmaktan çıkarmanın tek yolu gerçek demokrasiye geçiştir” şeklinde konuştu.

Korku tünelinden çıkacağız

Türkiye’de bir korku imparatorluğu oluşturulduğunu, bu imparatorluğun ayakta kalması için de ülkenin belli periyotlarla korku tüneline sokulduğunu belirten Osman Usta, bu karanlık tünellerin bu ülkeden ve bu milletten çok şeyi alıp götürdüğünü hatırlattı. 12 Eylül referandum gününü “Yüreklerde, ruhlarda ve bedenlerde derin izler bırakan ara dönemlerle hesaplaşma günü” olarak tanımlayan Usta, bu hesaplaşmadan milletin kazançlı çıkacağını dile getirdi. Usta, açıklamasında “Bu hesaplaşma bugüne kadar gerçekleşmediği için bu ülkede hala darbe müteşebbisleri, cunta ortakları, andıç müellifleri mevcuttur. Darbelerle süreçlerle hesaplaşmadan Türkiye’nin bu kamburdan kurtulması da mümkün olmayacaktır. Provokasyonlarla, cinayetlerle, bir silah gibi kullandıkları medyayla büyüttükleri korku imparatorluğunun sonu gelmiştir” tespitinde de bulundu.

Gerçekler ile yüzleşiyoruz

Dernek merkezinde yaptığı açıklamasına “Yarım asırlık çok partili Türk siyasi hayatına baktığımızda darbeler ülkesi gerçeğiyle yüzleşiyoruz. Neredeyse her on yılda bir askeri darbe ve apoletli müdahaleler yapan cüretkar kimi eller demokrasiyi bir elbise gibi askıya asmayı alışkanlık haline getirmiştir” sözleriyle devam eden Usta, milli iradenin bir elbise gibi keyfe keder askıya asılmasına bu milletin artık seyirci kalmayacağına vurgu yaptı. Açıklamasına, “Milli iradeye sahip çıkmak için evet demek milli bir meseledir” diye devam eden Osman Usta, referandumda niçin evet oyu kullanılması gerektiğini ise şöyle maddeler halinde şöyle sıraladı:

· Parlamenter rejim yüksek yargı vesayetinden dolayı görevini yapamaz hale geldi. Cumhuriyetin vazgeçilmez unsuru parlamenter rejime sahip çıkmak adına 12 Eylül’de ‘evet’ demeliyiz.

· Türkiye'de askeri darbeler yerini yargı darbelerine bıraktı. Yargı darbelerine karşı ‘evet’ demeliyiz.

· Halkın seçmiş olduğu parlamenterlere saygı göstermek onu seçen halkımıza saygı göstermektir. Seçen ve seçilenlerin saygınlığının korunması için ‘evet’ demeliyiz.

· İnsanımızın görüş, düşünce ve yaşam şekline göre değil; ideolojiden uzak, adil bir yargılamanın tesisi için ‘evet’ demeliyiz.

· Halkın iradesi ile iş başına gelemeyenlerin ülkemizde sürekli eylem planları hayata geçirdiğini görüyoruz. Ülkemizi kan ve göz yaşına boğarak, demokrasi dışı yöntemlerle iş başına gelmek üzere örgütlenen çetelerin oyununu bozmak için ‘evet’ demeliyiz.

· Cennet vatanımızın her köşesinden fışkıran bomba ve silahların etkisiz hale getirilmesi ve çetelere müdahale için ‘evet’ demeliyiz.

· Bir takım güç odaklarının değil, hukukun üstünlüğü için ‘evet’ demeliyiz.

Başak Medya Ajans

Etiketler :