Zirvede Alınan Kararlar

Zirvede Alınan Kararlar

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan güvenlik zirvesi sona erdi. Başbakanlık Resmi Konutu'ndaki zirve yaklaşık 4.5 saat sürdü.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan güvenlik zirvesi sona erdi. Başbakanlık Resmi Konutu'ndaki zirve yaklaşık 4.5 saat sürdü.

Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında yapılan güvenlik zirvesi sonrasında yapılan açıklamada, "31 Mayıs gecesi İskenderun'da meydana gelen terör saldırısı ve aynı gün Gazze'ye insani yardım götüren gemilere yönelik İsrail askerleri tarafından gerçekleştirilen saldırı değerlendirilmiştir" denildi.

Başbakanlık Basın Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, güvenlik zirvesinin bugün saat 11.00-16.00 arasında gerçekleştirildiği belirtilerek, toplantıya, Genelkurmay Başkanı, ilgili bakanlar, kuvvet komutanları, güvenlikle ilgili müsteşar ve bürokratların katıldığı belirtildi. Açıklamada şöyle denildi:

"Toplantıda 31 Mayıs gecesi İskenderun'da meydana gelen terör saldırısı ve aynı gün Gazze'ye insani yardım götüren gemilere yönelik İsrail askerleri tarafından gerçekleştirilen saldırı değerlendirilmiştir. İki saldırı tüm boyutlarıyla incelenirken, yaşananlar ve son gelişmeler tüm ayrıntılarıyla ele alınmıştır.

Son dönemde gerçekleşen terör olayları, terörle mücadeleye yönelik yapılan çalışmalar, alınacak ilave önlemler ve atılacak adımlar müzakere edilmiştir.

Terörle çok boyutlu mücadelenin her alanda kararlılıkla sürdürüleceği, terörün istismar ettiği koşulların ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmalara hız verileceği kaydedilmiştir."

-ATILACAK ADIMLAR ELE ALINDI

Açıklamada, İsrail'in gerçekleştirdiği saldırı sonrasında yaşananlar, son durum ve atılacak adımların da ele alındığı belirtilerek, "Konu, siyasi, askeri, ekonomik ve hukuki boyutlarıyla masaya yatırılmıştır. Bu çerçevede yapılan uluslar arası girişimler değerlendirilmiştir" denildi. Açıklamada ayrıca, Türkiye'nin girişimleriyle olağanüstü toplantıya çağırılan BMGK ve NATO Konseyi İsrail'in saldırısını kınama açıklamalarının yapıldığı hatırlatılarak, "Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komitesi, bugün Cenevre'de gerçekleştirdiği toplantıda İsrail'in saldırısının uluslararası ve tarafsız bir gerçekleri araştırma komisyonu tarafından incelenmesini kabul etmiştir" ifadesine yer verildi.

-DÖNÜŞ İŞLEMİ BAŞLATILDI-

İsrail'deki Türk vatandaşlarının tahliye işlemleri hakkında da bilgi verilen açıklamada, "Hükümetimizin yürüttüğü çalışmalar neticesinde yaralıların, cenazelerin ve tüm gönüllülerin ülkemize dönüş işlemi başlatılmıştır. İsrail'e gönderilen askeri ve sivil ambulans uçaklarımız, yaralıları Ankara'ya getirecektir. Tüm cenazeler ve bütün ülkelere ait gönüllüler Hükümetimiz tarafından özel olarak görevlendirilen THY uçakları İstanbul'a getirilecektir" denildi.

TOPLANTIYA KİMLER KATILDI?

Zirveye Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcıları Cemil Çiçek, Bülent Arınç, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Uğur Yiğit, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, Genelkurmay İstihbarat Başkanı Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, Jandarma Genelkomutanlığı Kurmay Başkanı Korgeneral Mustafa Bıyık, Kamu Güvenliği Müsteşarı Muammer Güler, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ünal Çeviköz ve MİT Müsteşar Yardımcısı Muhammet Dervişoğlu katıldı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da zirveye, başladıktan bir süre sonra katıldı.

Etiketler :