Zirveden 550 bin işçiye zam çıkmadı

Zirveden 550 bin işçiye zam çıkmadı

Çalışma Bakanı Çelik, 550 bin sendikalı işçinin zam sorununu çözmek için, dün üçlü danışma kurulunu topladı.

ERDOĞAN SÜZER'in haberi
 
Protokole Hak-İş karşı çıktı. Taraflar Meclis’in olağanüstü toplanması için Başbakan’a gitmeye karar verdi
 
Toplu İş İlişkileri Kanunu (TİİK) Meclis’ten geçmediği için zam alamayan 550 bin sendikalı işçinin sorunu yaz sıcağında sürpriz toplantıyla masaya yatırıldı.
 
Çalışma ve SosyalGüvenlik Bakanı Faruk Çelik, üçlü danışma kurulu üyeleri Türk-İş, Hak-İş, DİSK ve TİSK’i bakanlıkta topladı. Müsteşar Ala da katıldı Sendikaların halen yüzde 10 olan barajın aşağı çekilmesini öngören TİİK yasalaşmadığı için toplu sözleşme süresi sona eren 200 bin işçi yeni sözleşme imzalayamadığı gibi, zam da alamadı.
 
Yıl sonuna kadar zam alamayacak işçi sayısı 550 bini bulacak. Bu sorunu çözmek için dün Çalışma Bakanı Çelik, işçi ve işveren konfederasyonlarını toplantıya çağırdı. Toplantıyı Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala da izledi. 2009 sınır olsun BUGÜN’ün edindiği bilgilere göre, Bakan Çelik, sorunun çözümü için 2009 yılının baz alınmasını öngören bir protokolü masaya sundu.
 
Buna göre, bu tarihte yayınlanan istatistiklerde yüzde 10 barajını aşan sendikalara yetki verilecek, dolayısıyla işçiler zam için masaya oturabileceklerdi. Protokole Türkİş, DİSK ve TİSK ‘olur’ verirken Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan karşı çıktı ve imza atmadı.
 
Arslan, karşı çıkma gerekçesini, “Geçici çözümler kalıcı hale geliyor. Asıl çıkması gereken yasanın çıkmasını önlüyor. Bugüne kadar geçici çözümler yüzünden yasa üç defa ertelendi” sözleriyle açıkladı. 2009 formülünün Türk-İş’i etkilemediği, buna karşn 2009’dan sonra çoğunluk sağlayan Hak-İş’in 3, DİSK’in de 1 sendikasının yetki alamayacağı ifade edildi.
 
Çelik, geçici de olsa çözümde ısrar etti ama ancak Arslan görüşünü değiştirmedi.
 
Başbakan’dan randevu alacak
 
Toplantıda Hak-İş Başkanı Başkan Arslan, Meclis’i olağanüstü toplantıya çağırması talebiyle Başbakan Erdoğan’la görüşme önerisi getirdi. DİSK görüşmeye katılmayacağını açıkladı. Taraflar Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu’nun heyet adına Başbakan’dan randevu alması konusunda uzlaştı.
 
Kaynak: BUGÜN

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.