ABD Bağımsız Türkiye'den Rahatsız

ABD Dışişleri'nde Clinton başkanlığındaki basına kapalı toplantıda iki saat boyunca Türkiye'nin dış politikası masaya yatırıldı.

ABD Dışişleri Bakanlığında Türkiye siyasetinin masaya yatırıldığı çok üst düzey katılımlı bir toplantı düzenlendi. Basına kapalı toplantı internet sitesinden ilan edilince Washington kaynakları, “ABD Türkiye’nin kendinden bağımsız yürüttüğü dış politikasından rahatsız” yorumunu yaptı.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın başkanlık ettiği toplantıya, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Jack Lew, bakanlığın siyaset planlama direktörü Anne-Marie Slaughter, Avrupa ve Avrasya işlerinden sorumlu müsteşar yardımcısı Philip Gordon ile diğer yetkililer katıldı. Toplantı basına kapalı olarak gerçekleşmesine ve bu konuda hiçbir bilgi verilmeyecek olmasına rağmen Hillary Clinton’un internet sitesinde yer alan programında gösterilmesi ise Amerikan basın mensupları arasında ilgi çekti.

Bakanlık sözcüsü Mark Toner, günlük basın brifinginde konuyla ilgili sorular üzerine, toplantının “kurum içi bir toplantı” olduğuna işaret etti. ABD’nin dış politikası açısından büyük önem taşıyan belirli konularda bakanlık içinde her zaman toplantılar yaptıklarını, Türkiye hakkındaki toplantının da bunlardan birini oluşturduğunu ifade eden Toner, “Toplantı, düzenlediğimiz çok sayıda politika toplantısından biri, Türkiye üzerine bir kerelik yapılan bir toplantı değil” diye konuştu. “Toplantıda İran konusu gündeme geldi mi?” sorusunu, “Bunu kestiremem. Türkiye ile ilişkilerde önemli konuların ne olduğunu biliyorsunuz” diye yanıtladı.

Türkiye için hava bulutlu

ABD Dışişleri Bakanlığından üst düzey bir yetkili de, “Toplantının nihai amacı, düşünce kuruluşlarındaki toplantılar tarzında ve serbest bir biçimde, ‘Doğru yönde mi ilerliyoruz? Ele alabileceğimiz başka alanlar var mı?” gibi soruların değerlendirilmesi. Bunlar, ‘neredeyiz, nereye gitmeye ihtiyacımız var?’ sorularının analizinin yapılmasına çalışılan, politikamızın ne olduğuna bakılan olumlu toplantılar” diye konuştu. Dışişleri Bakanlığı’ndaki bu toplantı Washington kulislerinde çok önemseniyor. Washington’daki Türkiye uzmanları ve Dışişleri Bakanlığı’na çok yakın çevreler bunun Obama yönetiminin Türkiye’nin ABD’den bağımsız ve özgür bir şekilde yürüttüğü yeni dış politikasından rahatsızlığın ilk ciddi sinyali olarak gösteriyor.

Toplantı 2 saat sürdü

Geçtiğimiz haftaya kadar ABD Dışişleri Bakanlığı’nda Türkiye masasında görevli olan bir Amerikalı yetkiliden edinilen bilgiye göre Amerikan Dışişleri’nde Türkiye konusunda hava bulutlu. Toplantıya Hillary Clinton’ın başkanlık etmesi ve tüm üst düzey yetkililerin katılması Türkiye konusunda izlenecek stratejiye ne kadar önem verildiğinin ve Obama yönetiminin bu durumu ne kadar ciddiye aldığının göstergesi.

2 saat süren ve beyin fırtınası şeklinde geçen toplantının basına kapalı olması ve sonunda bir açıklama yapılmamasına rağmen internette Hillary Clinton’un programında toplantıya yer verilmesi de Türkiye’ye bir mesaj anlamı taşıyor. “Türkiye ile ilgili problem var” kaygısı yansıtılmak isteniyor. Nitekim Dışişleri’nin sabahki brifinginde gazetecilerin ısrarlı sorularıyla karşılaşan sözcü de sonunda bunu ima eden bir açıklama yapmak zorunda kaldı.

“Bağlılığınızı gösterin” diyen yardımcı da vardı

ABD’nin Avrupa ve Avrasya işlerinden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Philip Gordon, Associated Press haber ajansına verdiği özel mülakatta, “Türkiye’nin NATO’ya, Avrupa’ya ve ABD’ye bağlı kaldığını düşünüyoruz, ancak bunun gösterilmeye ihtiyacı var” demiş ve “Bu konuda insanlar daha önce olmadığı şekilde sorular soruyor. Bu, başlı başına kötü bir durum ve Türkiye’nin ABD’den destek beklediği konularda ABD’nin destek vermesini zorlaştırıyor” ifadesini kullanmıştı.

Ankara: Türkiye’nin önemini gösteriyor

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, ABD Dışişleri Bakanlığı’nda Türkiye konusunda toplantı düzenlenmesini değerlendirirken, “Bu toplantı Türk-Amerikan ilişkilerinin önemini gösteriyor” dedi. Davutoğlu, Meksika Dışişleri Bakanı Patricia Espinosa ile Dışişleri Konutu’nda düzenlendiği ortak basın toplantısında ABD Dışişleri Bakanlığında Türkiye konusunda düzenlenen toplantıyı ve detaylarını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine şu yanıtı verdi: “Bu toplantı, Türk-Amerikan ilişkilerinin ne kadar önemli olduğunu gösteren bir toplantı. Biz de Bakanlığımız bünyesinde böyle değerlendirme toplantıları yaparız. Biz bunu ilişkilerimizin doğal sonucu olarak görüyoruz. Türkiye ile Amerika arasında son dönemde gittikçe artan bir işbirliği söz konusudur. Toplantının detaylarını Amerikalı yetkililere sormak daha doğru olur.”

"PKK, ORTAK DÜŞMANIMIZ"

Toner, günlük basın brifinginde, terör örgütü PKK ile ilgili bir soru üzerine, PKK ile mücadelede Türkiye, Irak’ın kuzeyindeki bölgesel yönetim ve Irak hükümetiyle birlikte çalıştıklarına işaret ederek, PKK’nın, ortak düşmanları olduğunu kaydetti. Toner, "gerilimlerin yatıştırılması için neler yapıyorsunuz?" sorusu üzerine, "İşbirliği yapıyoruz, birbirimizle konuşuyor, iletişim kuruyoruz ve bu, gerilimlerin yatıştırılmasına yardım ediyor" diye konuştu

Dünya Haberleri