Ak Parti'den Müsiad Van'a ziyaret

AK Parti'li bir heyet, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Van Şubesi'ni ziyaret etti

AK Parti Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Av. Haluk İpek, Seçim Koordinasyon Merkezi Başkanı İstanbul milletvekili Mustafa Ataş ve AK Parti Van İl Teşkilatı üyelerinin ziyareti sırasında yapılan toplantıya; Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nden bağlı akademisyenler, çeşitli vakıf, dernek, sendika ve sivil toplum örgütlerinin başkan ve üyeleri, Van'ın kanaat önderleri ile sanayici ve işadamları katıldı. 

 

AK Parti heyeti üyeleri, Van'ı çok önemsediklerini belirterek ülkede ciddi bir misyon üstlendiğine inandıkları MÜSİAD gibi bir derneğin Van'da şimdiye kadar şube açmamasına bir taraftan üzülürken, bir taraftan da bu yıl bu eksikliğin geç de olsa giderilmesini sevindiklerini belirtti.


AK Parti hükümetlerinin icraatları ve ülkeye yaptığı hizmetlerin anlatılmasının ardından söz alan MÜSİAD Van Şube Başkanı sanayici ve işadamı Abdulahat Arvas, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Arvas sanayici ve işadamlarının sorunlarını anlatarak, kalkınmanın lokomotifi olan Organize Sanayi Bölgesi'ndeki (OSB) sanayicilerin, kendi ihtiyaçları için hammadde temini konusunda Van Gümrük Müdürlüğü'nün Gıda, Hububat ve Petrokimya İhtisas Gümrüğü olmamasından kaynaklanan sıkıntıları dile getirdi.



SANAYİCİ VE İŞADAMLARININ İHTİSAS GÜMRÜĞÜ SIKINTISI


Fiyatların çok daha ucuz olduğu komşu ülkeler İran ve Türki Cumhuriyetleri ile Dubai'den ithal ettikleri hammaddeleri, Van yerine bin veya bin 500 kilometre uzaklıkta olan illerdeki ihtisas gümrük müdürlüklerinde millileştirip yüksek oranlarda nakliye ödediklerini anlatan Abdulahat Arvas, "Bu hammaddeleri tekrar OSB'deki fabrikalara getirebilmekte ve bu da girdi maliyetlerini doğrudan etkilediğinden fabrikaların ancak düşük kapasite ile çalışmalarına sebep olduğu gibi rekabet şansını da neredeyse ortadan kaldırmaktadır.

 

 İhtisas gümrüğü için mevcut Van Gümrük Müdürlüğü'nün altyapı, lojistik, fiziki ve personel konularında eksiği bulunmamaktadır. Sadece yetkilendirilmesi yeterli olacaktır. Ayrıca Türkiye'nin ithalat ve ihracatta serbest bölgelerde deniz çıkışı olan Van'a en yakın Mersin, Trabzon limanlarının yanı sıra önemli kara çıkış ayağı ise; Van merkezine sadece 100 kilometre uzaklıkta bulunan Van Kapıköy Sınır Kapısı olmalıdır.

 

 Bu kapı 15 yıldır transit TIR taşımacılığına açılması konusunda söylem ve gündemlerden düşmediği halde maalesef bugüne kadar konu neticesiz kalmıştır. Van'ı Dubai yapacak ve binlerce bacasız fabrika anlamına gelecek hayati önemi olan bu konuları çok önemsiyoruz. Van'ın endüstriyel sanayi hammadde üssü ve bölgenin lojistik merkezi olması için ilimizde serbest sanayi bölgesinin kurulması elzemdir" dedi.

 

 

VAN YATIRIM ÇEKİM MERKEZİ OLACAK ŞEKİLDE DESTEKLENMELİ


Bunun yanında daha önce çıkarılan 49 ili kapsayan 5084 sayılı Teşvik Yasası'nın Van'a yatırım konusunda artı bir cazibe getirmediğini de belirten MÜSİAD Van Şube Başkanı Abdulahat Arvas, "Medeniyetlere beşiklik eden, sosyo-ekonomik, tarihi özelliği ve güzelliği olan, ilim, irfan kenti Van'ın pozitif anlamda yatırım çekim merkezi olacak şekilde teşviklerin çıkarılması ve ayrıca kapsamlı bir şekilde desteklenmesi gerekmektedir. Farkındalık olsun ki yatırımları cezbetsin, ilimizde kalkınmış illerin seviyesine çıkabilsin" diyerek bölgedeki sanayici ve işadamlarının hükümetten beklentilerini açıkladı.

 

Diğer katılımcılar ise hükümetin doğru yaptığı icraatları desteklediklerini ama bazı konularda ise biraz daha gayret etmesi gerektiğini belirtti. Yıllardır süregelen statükocu zihniyetin karanlık tünelinin, Şemdinli olayında Van Savcısı Ferhat Sarıkaya'nın çakmış olduğu aydınlık çivisi ile startın Van'da başlatıldığı, bunun da Türkiye'nin önünün açılması konusunda önemli bir adım olduğunu anlatan katılımcılar, referandum sürecinde azim ve cesaretle yüreklerini ortaya koyarak bu süreçte özverili davranıp
üzerlerine düşeninin fazlasıyla yaptıklarını anlatarak, "İnsan hak ve özgürlükleri açısından bütün bu güzel sürece katkı sunanların vitrinde olmalarının da en doğal hakları olduğunu düşünüyoruz. 


 

Yaklaşan genel seçimler öncesi adaylar belirlenirken daha önce belediye başkanlığı seçimlerinde olduğu gibi masa başında değil de kamuoyu nabzı yoklanarak hassasiyetle listelerin belirlenmesi gerekiyor. Bunun yanında Van'ın sorunlarını iyi bilen, çözüm noktasında projeleri olan inançlı, yürekli, erdemli, azimli
ve bilinçli sivil toplum örgütleri temsilcilerinin bu listelerde yer alması gerekmektedir" dedi.


Yapılan açıklamalar ve önerileri dikkatle dinleyen ve not alan AK Parti yetkilileri, toplantının çok yararlı geçtiğini ve bu tarz oluşumların daha sık yapılmasının çok daha faydalı olacağını dile getirdi.

  

Ekonomi Haberleri