Balyoz'da Çarpıcı Ayrıntı

Başsavcı Aykut Cengiz Engin’in Balyoz soruşturmasına yaptığı skandal müdahalenin çok çarpıcı bir ayrıntısı daha ortaya çıktı.

Kamuoyunda Balyoz soruşturmasıyla ilgili ilk kez savcılar görevden alınıyormuş gibi algılanırken aslında Başsavcı Engin’in talimatıyla soruşturmanın başladığı günden bu yana 4 kez imza yetkili savcının değiştiği belirlendi. Soruşturmanın koordinatör savcısı olarak görev yapan ‘imza yetkili’ savcıların Balyoz operasyonlarının en kritik aşamalarında değiştirildi.

UYAP ÜZERİNDEN DEĞİŞTİRDİ

Balyoz Darbe Planı’nın 20 Ocak’ta Taraf Gazetesi’nde yayınlanmasının ardından 22 Ocak’ta İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı, imza yetkili koordinatör savcı olarak Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Bilal Bayraktar’ı görevlendirdi. Soruşturmanın genişliği ve kapsamı nedeniyle Özel Yetkili savcılar Mehmet Berk ve Ali Haydar da Bayraktar’a yardımcı olarak görevlendirildi. Balyoz Operasyonu’nun ilk dalgasının gerçekleştirildiği şubatın son haftasında ‘imza yetkili’ savcı Bilal Bayraktar UYAP üzerinden değiştirilerek yerine Selim Berna Altay görevlendirildi. Ancak Selim Berna Altay adına büyük tepki gelince Başsavcı Engin ve Başsavcı Vekili Çolakkadı bu isimde geri adım attı. Altay’ın görevlendiremeyen Engin ve Çolakkadı ikilisi Bayraktar’ı da yeniden görevlendirmek yerine Amirallere Suikast İddianamesi- ’ni hazırlayan Süleyman Pehlivan’ı ‘Balyoz’da imza yetkili Cumhuriyet savcısı olarak görevlendirdi.

DÜŞÜK RÜTBELİLERE SESi ÇIKMADI

Emekli Oramiral Özden Örnek ve Emekli Orgeneral İbrahim Fırtına gibi kuvvet komutanlıkları yapmış isimlerin yer aldığı Balyoz operasyonlarının ilk dalgasında soruşturmanın koordinatörü üç kez değişmiş oldu. Ardından Balyoz Planı’nda yer alan Çarşaf ve Sakal Planları’nda adı geçen düşük rütbeli askerlerin gözaltına alındığı operasyonların 2’nci dalgası gerçekleştirildi. Bu operasyonlara sesini çıkarmayan Engin, aralarında kritik görevlerde bulunan generallerin de olduğu 70 muvazzaf ile 25 emekli asker hakkında başlatılan 3. dalga Balyoz operasyonunda yeniden devreye girdi.

KOORDİNATÖR SAVCI GİTTİ

Engin, soruşturmayı baştan beri yürüten Bilal Bayraktar ve Mehmet Berk’i operasyonun başladığı gün görevden aldı. Yerlerine Mehmet Ergül ile Murat Yönder görevlendirildi. Daha önce polis ve askere yazı göndererek “Başsavcı veya Başsavcı Vekili’nin ‘uygun görüldü’ şerhi olmayan talep ve yazıları yerine getirmeden geri iade edilmesini” isteyen Engin, son operasyonda kendisine bilgi vermeden operasyonu başlatan 2 savcıyı görevden alırken, çok önemli bir de değişiklik daha yaptı. Koordinatör savcı görünen Süleyman Pehlivan’ın Balyozla ilgili ‘imza yetkisi’ alınarak yeni görevlendirilen savcılardan Mehmet Ergül’e verildi. Böylece Balyoz soruşturmasının başladığı 22 Ocak’tan bugüne geçen 75 günlük sürede ‘imza yetkisi’ dört kez el değiştirmiş oldu.BUGÜN

Gündem Haberleri