Başkandan Şok Sözler

Kocaeli'nin merkez ilçesi İzmit'te AK Parti'nin kazandığı seçimlerden sonra mazbata törenine İlçe Seçim Kurulu Başkanı Turan Ateş'in şok sözleri damga vurdu:

İzmit’te dün gerçekleşen mazbata töreninde İlçe Seçim Kurulu Başkanı Turan Ateş’in sözleri şok etkisi yaptı. Ateş'in AK Parti adayı Nevzat Doğan 4 bin 400 oy farkla kazandığı seçimlerden sonra, yapılan mazbata töreninde seçime hile karıştığı ima etti, sandık başkanlarını korkaklıkla suçladı.

29 Mart’ta yapılan seçimlerde AK Parti’den İzmit Belediye Başkan adayı olan Nevzat Doğan galip çıkarken, yaşanan itirazlar sonrasında bir hafta uzayan mazbata töreni dün İzmit Adliye Binası’nda yapıldı. Mazbatasını almaya gelen Nevzat Doğan ve partililer İlçe Seçim Kurulu Başkanı Turan Ateş’in sözleri karşısında şaşkına döndü. Ateş devletin tayin ettiği ve kendi kontrolünde olan sandık başkanlarını korkaklıkla suçlarken, kolluk kuvvetlerinin de görevlerini yerine getirmediğini öne sürdü. Tören konuşmasını elini cebine sokarak yapan Ateş, sandık görevlililerine baskı yapıldığını hissettiğini de ifade etti. Ateş'in bu suçlamalrı karşısında mazbatası alan İzmit Belediye Başkanı Doğan ise, sandık başkanlarının, seçim kurulunun kontrolünde olduğunu belirterek tepki gösterdi.

"SANDIK BAŞKANLARI KORKAKTI"

Törende Seçim Kurulu Başkanı olarak kendi görevlerini sayan İzmit İlçe Seçim Kurulu Başkanı Turan Ateş, “Sandık başkanı olan görevlilerinin, çekingen ve korkak olduklarını gördüm. Şahsım, otuz yılı geçkin meslek yaşamım içinde, on beş civarında seçim yönettim. Hiçbir seçimde, burada yönettiğim seçim ve sonuçları yönünden sıkıntı yaşamadım. Kültür, eğitim, ekonomik ve sosyal düzeyi yüksek bir bölgeden bu sıkıntılar yaşanmamalı idi. Sandık başkanı olan görevlilerinin, çekingen ve korkak olduklarını gördüm.” dedi.

Bazı partili kurul üyelerinin ve aday yakınlarının, sandık görevlilerine baskı kurduklarını hissettiğini belirten ama herhangi bir tutunak tutup resmi işlem yapmayan Ateş sözlerine şöyle devam etti: “Sandık mahallerinde görevlendirilen kolluk kuvvetlerinin görev bilinci ve sorumluluğu içinde olmadıklarını ve ayrıca seçim torbalarının seçim kuruluna ulaştırılmasında, gereken duyarlılığı da gösteremediklerini gördüm. Seçim sonuçlarını belirleyen seçim torbalarının, sandık kurulu başkanı ve en az iki üyesi ile birlikte getirilerek, seçim kuruluna testimi gerekirken, bu kuralın kolluk kuvvetlerince, araçlar da yer bulunmadığından bahisle engellendiği muhalefetçe ileri sürülerek, en fazla sıkıntı yaratan bir durum olmuştur”

SEÇİMLER DÜRÜSTÇE YAPILMADI İMASI

Ateş, seçimlerin İzmit’te dürüstlük kuralları içinde yapılmadığını ima eden konuşmasına şöyle devam etti “Seçim, dürüstlük kuralları içinde yapılır. Bu görevi de, seçim kurulu ve kurul başkanının verdiği talimatları uygulayacak kamu görevlileri yapar. Bu görevin de, eksiksiz yapıldığını da söyleyemem. Sayın başkan, sizin bundan sonraki göreviniz, size oy veren ve vermeyen herkesi Anayasanın eşitlik ilkesi doğrultusunda kucaklamak ve severek uzlaştırmaktır. Seçim kurulunun kullandığı araçlar ve tüm malzemeler seçim yasası uyarınca idare tarafından hazır edilir. Seçim kurullarının bu konuda ödenekleri yoktur” dedi ve devam etti.
 
AK Parti’nin “her şeye rağmen” başkanlığı aldığını söyleyen İzmit İlçe Seçim Kurulu Başkanı Turan Ateş’in konuşma esnasında sok elini sık sık cebine sokması törene katılanların tepkisini çekti.

TAZE BAŞKAN'DAN JET CEVAP: KONTROL SİZDEYDİ

Ateş’in konuşmasından sonra söz alan İzmit Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan “Yapılan seçimler sonrasında bir haftalık bekleme süresi oldu. İtirazlar dolayısıyla bu süre oldu. Hepinizin bildiği gibi yapılan itirazlar sonrasında süreç uzadı. İtiraz hukuki bir haktır bundan dolayı uzamıştır. TC devletinde seçimler bağımsız kurullar tarafından yürütülmektedir. Sandık başından itibaren bu uygulanmaktadır. Sandıkta oyların kullanılması, sayılması emniyetli bir şekilde getirilmesine kadar bütün yetki sandık kurullarındadır. Seçim kurulları başkanlarının sorumluluğundadır. Seçim kurulları gerekli itirazları değerlendirmiş bunun sonucunda kâğıt üzerinde mazbatadır. Bu seçimlerin İzmit halkına hayırlı olmasını diliyorum” açıklamasında bulundu. 

Perde Arkası Haberleri