Başörtüsü özgürlüğünün belgesi

YÖK, üniversitelerdeki başörtüsü yasağını fiilen geçersiz sayacak bir karara imza attı. İşte özgürlüğün belgesi

Kurul, “Her ne nedenle olursa olsun bir öğrenciyi sınıftan çıkaran suç işler” dedi

Artık başörtülü öğrenci dersten atılamayacak.YÖKHukuk Müşavirliği,İstanbulÜniversitesi'ne öğrenim hakkının engellenemeyeceği vurgusuyla “herhangi bir disiplin suçu işleyen öğrencinin dersten atılamayacağını” bildirdi. Milyonlarca öğrenciyi ilgilendiren durum, İstanbul Üniversitesi'nde Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde öğrenci Z. Ü.'nün başörtüsü nedeniyle dersten çıkarılması ile başladı. Z. Ü. bir dilekçeyle durumu Fakülte Dekanlığı'na aktardı.

‘DERSTEN ÇIKARMA YETKİSİ YOK'

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanlığı Z. Ü.'nün yazılı itirazını Rektörlüğe, Rektörlük de YÖK'e gönderdi. Başvuruyu inceleyen YÖK Hukuk Müşavirliği, Temmuz'da üniversiteye gönderdiği yanıtında, eğitim ve öğretim hakkının Anayasa'da ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde temel insan hakları arasında sayıldığını belirterek şöyle dedi:

“Kurallara aykırı davrandığı veya disiplin suçu işlediği düşünülen öğrenciler hakkında öğretim elemanı tarafından yapılacak işlem, durumun bir tutanağa bağlanarak varsa ispata yarar evrakın tutanağa eklenmesi suretiyle disiplin yönünden gerekli işlemi yapmak üzere ilgili dekanlığa/ müdürlüğe iletmekten ibarettir. Bu nedenle derse katılmak isteyen öğrenciyi derse almayarak, dersten çıkararak veya derse girmiş öğrenciyi yok göstererek kanun ve yönetmeliklerde yer almayan bir yaptırım uygulayan öğretim elemanının bu fiilinin disiplin suçu teşkil edeceği açıktır.”

ARTIK KİMSE YAKA PAÇA DERSTEN ATILAMAYACAK

Siyasiler başörtüsü yasağına anayasal çözüm ararken YÖK'ün gönderdiği yazıyla birlikte, öğrenciler anayasa engeli olsa bile artık tüm üniversitelerde derslere başörtülü olarak girebilecek. YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan “Bu karar emsal teşkil edecek. Tüm üniversitelerde uygulanacak. Hiç kimsenin yaka paça dışarı atılmasını kabul edemeyiz” diye konuştu.

YÖK'e ve Başbakanlığa başvurun

Avukat Fatma Benli: Bu durum gerçekte var olan hukuki düzenlemenin ilgili kurumlara hatırlatılmasıdır. Öğretim görevlisinin yoklama listesinde ismi olan bir öğrenciyi dersten çıkartma yetkisi yoktur. Bu durum hapis cezasını gerektiren bir suçtur. Bu nokta kıyafeti nedeniyle dersten çıkartılan öğrencilerin YÖK'e ve İnsan Hakları Kurulu Başkanlığı'na yazılı olarak müracaat etmeleri gerekmektedir. YÖK'ün gerçekleştirdiği Türkiye'nin ulusal ve uluslararası yükümlülüğünü yerine getirmekten ibarettir.

28 ŞUBAT'IN BİR KAMBURU DAHA GİTTİ

Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Halil Etyemez: Br öğrenciyi, giysisine bakarak dışarı çıkartmak insan haklarına ve evrensel hukuka aykırı bir şekilde uygulandı. Hiç kimse koluna girilip derslikten çıkartılmamalı. Hele bunu yaparak eğitimi engelleyen kişinin öğretim üyesi olması, üniversitelere ideolojinin sokulduğunun göstergesi. Özgürlükler çağında bu uygulama hukukun gereğidir, 28 Şubat'ın bir kamburundan daha gençlerimiz kurtuldu.

İşte özgürlük belgesi

Gündem Haberleri