BM, acizliğini ilan etti!

Pakistan'daki sel felekatinin ardından tüm imkanlarını seferberlik etmediği için tepkileri çeken BM'den itiraf gibi açıklamar:

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon, İnsani İlişkilerden Sorumlu yardımcısı olarak atadığı Valerie Amos, Pakistan'daki sel felaketinin boyutunu, ''Birleşmiş Milletler olarak bugüne kadar karşılaştığımız en büyük felaket'' diye tarif etti.

New York'taki BM Genel Merkezi'nde gazetecilerin karşısına çıkan Amos, dünya ülkelerini Pakistan'daki sel felaketi için daha cömert olmaya davet etti. Felaketten etkilenen insan sayısının 20 milyon olduğunu ve ülkenin 5'te birinin sular altında kaldığını anımsatan Amos, ''Bölgeden (Pakistan) üç gün önce New York'a geldim. Felaketzedelere hiç vakit kaybetmeden insani yardım ulaştırmak durumundayız. Salgın hastalıklar insan hayatını bölgede ciddi tehdit ediyor'' dedi.

Sel felaketi nedeniyle hala milyonlarca insanın gıda, ilaç ve temiz su gibi temel insani ihtiyaçlarının karşılanamadığını aktaran Amos, ''Bu felaketin boyutu ve etkilediği kişi sayısı göz önüne alındığında Birleşmiş Milletler'in tek başına bunun altından kalkması mümkün değil'' diye konuştu. Felaketzedelere yardımın Pakistan hükümetinin öncülüğünde yürütüldüğünü belirten Valerie Amos, kendilerinin de uluslar arası NGO ile işbirliği yapmaya hazır olduklarını vurguladı.

Pakistan'daki sel felekatinin yaralarının sarılmasının kısa sürede olmasının mümkün olamadığını aktaran Amso, ''Bu uzun soluklu ve sabır isteyen bir uğraş ile mümkün olacaktır. Hayatımda gördüğüm en büyük felaketin yaralarını sarmak birkaç hafta ya da ay ile mümkün değil. O nedenle dünya ülkeleri Pakistan'a yardım etmeye devam etmeleri gerekiyor'' dedi.

Sel felaketi sonucunda bölgede yalnızca insani yardımlara değil aynı zamanda da barınak sorununun olduğunu anımsatan Amos, şuan çadırlarda kalan insanların en kısa sürede uzun soluklu kalıcı meskenlere taşınması gerektiğini vurguladı.

Temiz su ihtiyacı ve tıbbi malzeme yetersizliği nedeniyle salgın hastalıkların önünün alınamadığını belirten Amos, kolera vakalarına gün geçtikçe daha sık rastlandığını dile getirdi.

GAZZE'DEKİ İNSANİ KRİZ DEVAM EDİYOR

Bir gazetecinin Gazze'deki insani durumun nasıl olduğu sorusuna Amos şöyle yanıt verdi; ''Şuan bir barış görüşmeleri süreci devam etmekte ve ben bu konuda çok şey söyleyecek durumda iken susmam gerektiğine inanıyorum. Ancak size şu kadarını iletebilirim ki; Gazze'deki insani kriz devam etmekte ve buraya gerekli yardımların girişinde hala sıkıntılar sürmekte.''

Getiğimiz temmuz ayında John Homles'ın yerine BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon tarafından atanan ve 1 Eylül'de görevi selefinden devralan Valerie Amos, 1954 Guyana doğumlu.

Dünya Haberleri