BM'den uyarı: Gıda krizi tekrarlayabilir

BM, geçen yılki gıda krizinin tekrarlayabileceği uyarısında bulundu

BM gıda yetkilileri, geçen yılki küresel gıda krizinin nedenlerinin yeterince değerlendirilemediğini, bu nedenle aynı krizin gelecek yılın ilk aylarından itibaren tekrarlayabileceğini açıkladılar. BM Gıda Güvenliği Özel Raportörü Olivier De Schutter, temel gıda ürünlerindeki spekülatif alımlardan ötürü geçen yıl fiyatların bir dönem, yoksul ülkelerin veya yoksul kesimlerin ödeyebileceğinin çok üzerine çıktığını hatırlatarak, "Politikaları belirleyenler, bu spekülatif alımlara karşı ortaya hiçbir önlem koymadılar" dedi.

De Schutter, Reuters'a yaptığı açıklamada, "Küresel gıda krizinin yapısal nedenlerine ilişkin olarak ciddi hiçbir önlem almadık" diye konuştu. De Schutter, krize yol açan nedenler hala mevcut olduğu için, benzer krizlerin yinelemesinin kaçınılmaz olduğunu, kimi uzmanların, 2010'un başında fiyatlarda yeniden fırlama beklediklerini kaydetti.

Pirinç gibi temel gıdaların fiyatlarında geçen yıl yüzde 43'ün üzerinde fırlamalar olmuş, bu durum Haiti ve Kamerun gibi ülkelerde yüzbinlerce kişinin katıldığı protesto gösterilerine yol açmıştı

Gündem Haberleri