Demiryolu hattı yapılıyor

80 kişilik işadamı topluluğu ile birlikte Irak temaslarını tamamlayan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye ile Irak arasında yapılması planlanan yeni demiryolu hattının hangi güzergahlardan geçeceğini açıkladı.

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Irak'ta demir yolu açılışları yapmayı planladıklarını belirterek, bunun İskenderun-Nusaybin-El Arabiya-Musul hattında olmasının öngörüldüğünü kaydetti.

Çağlayan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 80 kişilik Türk iş adamı heyetiyle birlikte Irak'a gerçekleştirdikleri ziyaret çerçevesinde, ''Yeniden İnşa ve Kalkınma İçin Türk-Irak İşbirliği 1. Ninova İş Forumu''na katıldı.

Çağlayan, forumun açılışında yaptığı konuşmada, Musul'un eskiden Irak'ın en gelişmiş, gözde kentlerinden biri olduğunu, ancak 2003'ten sonraki süreçte bugünkü hale büründüğünü söyledi.

Çağlayan, Musul'un yeniden yapılanmasında geçmişte Osmanlıların yaptığı gibi bugünde Türk iş adamlarının önemli görevler üstlenmek istediğini kaydetti.

Geziye katılmak için 300'den fazla iş adamının başvurduğunu, ancak lojistik koşullar nedeniyle 80 iş adamının dahil edildiğini belirten Çağlayan, bu iş adamları içinde meslek örgütlerinden önemli temsilcilerin yer aldığını ve genel anlamda tüm sektörlerin temsil edildiğini anlattı.

Bakan Çağlayan, ''Biz, Irak'ın en kötü günlerinde sizlerle beraberdik. En iyi günlerinde de beraber oluruz. Bu beraberlik kıyamete kadar devam edecektir'' dedi.

Irak ile yüksek düzeyli stratejik işbirliği konseyi çalışmaları hakkında da kısaca bilgi veren Çağlayan, yeni dönemde bu işbirliği çerçevesinde demir yolu açılışı yapacaklarını kaydetti. Çağlayan, bunun İskenderun-Nusaybin-El Arabiya-Musul hattında yapılmasının planlandığını söyledi.

Bakan Çağlayan, Musul'a gezileri öncesinde ''güvenlik sorunu'' bulunduğu yolunda söylemlerin kendilerine iletildiğini ifade ederek, ''Biz de cevabı bu şekilde vermiş olduk. Heyetimizde Türkiye Cumhuriyeti'nin iki Bakanı, 80 iş adamı ve 20 gazeteci var'' dedi.

Çağlayan, bölge ile işbirliğine verdikleri önemi vurgulayarak, konuşmasını noktaladı.

Daha sonra Musul Valisi Ethil El Nuceyfi, Bakan Çağlayan'a bir cüppe hediye etti.

Çağlayan, Musul Konsolosluğunun açılışı sırasında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na Musul Üniversitesi'nce verilen fahri profesörlüğe esprili bir üslupla atıf yaptı ve ''Bana verilmezse çatlardım'' dedi.

Bu arada Çağlayan, görüntü alan gazetecilerin cüppenin anlamını sorması üzerine, bunun ''ekonomi ve ticaret cüppesi'' olduğunu söyledi.

AA

Dünya Haberleri