Dünya Sıralamasında Yükselen Bir Üniversite: TOGÜ

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi 30. yılında yeni yönetim anlayışı ve yatırımlarla büyüyor

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi 1992 yılında temellerinin ilk atıldığı günden bugüne kadar gelişimine devam eden prestijli üniversiteler arasındaki yerini koruyor. Kuruluşunun 30'uncu yılı olan 2022 yılında da 3 yeni proje ile büyüyen Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) toplamda 4 inşaat çalışmasıyla Tokat'a katma değer sağlamaya devam ediyor.

REHABİLİTASYON MERKEZİ 2023’E HAZIR

Sulusaray Fizik Tedavi Rehabilitasyon Merkezi inşaatı 2021 yılında başlamıştı. 2023 yılında bitirilmesi öngörülen rehabilitasyon merkezinin fiziki olarak inşaatın tamamlanma oranı, ise yüzde 30 seviyelerine ulaştı. 13 bin metrekarelik bir alanda yükselen merkez, Tokatlıların da kullanımına açık olacak. 100 yatak kapasiteli merkezin, bir kaplıca oteli kalitesinde hizmet vermesi hedefleniyor.

TÖMER BİNASI İLE DÜNYA VATANDAŞLARI AĞIRLANACAK

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi dünya vatandaşları tarafından en çok tercih edildiği günlerini yaşıyor. TOGÜ Rektörü Prof. Dr. Bünyamin Şahin'in özel gayretleri ve yurtdışında bizzat gerçekleştirdiği ikili görüşmeler ve imzalanan protokollerle şehirdeki yabancı uyruklu öğrenci sayısında da ciddi bir yükseliş yaşandı. Bu noktada kısa adı TÖMER olarak bilinen Türkçe Öğrenim Merkezinin de hizmet kalitesini arttırmaya yönelik yatırım adımları da 2022 yılında atıldı. 2024 yılında tamamlanması hedeflenen inşaat sonrasında TÖMER yaklaşık 4 bin metrekarelik bir alanda hizmet vermeye devam edecek.

AMFİ VE KONFERANS SALONU YÜKSELİYOR

TOGÜ Rektörü Şahin döneminde birçok uluslararası konferansa da ev sahipliği yapmaya başladı. Kullanımın artması ile birlikte hem öğrenciler ve akademisyenleri kapsayan üniversitenin hem de şehrin ihtiyacını karşılamaya yönelik yapılan yatırımlardan bir tanesi de amfi ve konferans salonu üzerine oldu. 2022 yılında başlayan inşaatın 2024 yılında tamamlanması hedefleniyor.

YÖNETİM BİNASI MODERNLEŞİYOR

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) Rektörlük Binasının büyüyen üniversite ile birlikte yetersiz kalması sonrasında hem idari birimler hem de rektörlük için yapılan yatırım da yine 2022 yılında başladı. 2 bloktan oluşacak olan bina ile birlikte tüm yatırımlar için maliyet ise günümüz endeksine göre yaklaşık 250 milyon Türk Lirası.

DÜNYA SIRALAMASINDA YÜKSELEN BİR TOGÜ VAR

Bu yatırımlara ihtiyaç duyulmasının altında yatan en büyük nedenlerden birisi ise üniversitenin sadece fiziksel olarak değil, bir marka olarak da büyüme gösteriyor olması. Rektör Prof. Dr. Bünyamin, Şahin döneminde TOGÜ, dünya üniversiteleri arasındaki sıralamasını da yükselten bir profil ·çiziyor. CWUR (The Center for World Uniyersity Rankings) tarafından her yıl yaklaşık yirmi bin yükseköğretim kurumunun araştırma performansı, eğitim kalitesi, saygınlık derecesi ve mezunların başarısı gibi kriterler temelinde hazırlanan sıralamada, TOGÜ dünyadaki en iyi %5,7'lik dilimde yer alarak dünyada 1185'inci, Asya'da ise 370'incl sırada yer aldı. Türkiye’den ilk 2 bine 56 üniversitenin girdiği araştırmada ülkenin en iyi 15'inci Devlet Üniversitesi unvanı da TOGÜ'nün olmuştu.

401+ SIRALAMASINDA TOGÜ FARKI

Aynı şekilde Times Higher Education (THE) 2022 Dünya Genç Üniversiteler Sıralaması da 2022 yıl başlarında yayınlanmıştı. 50 yaş ve alt1 üniversitelerin akademik performans, öğrenci sayıları, üniversite sanayi iş birliği, gelirler ile mezun ve işveren anketleri sonucuna göre değerlendirildiği sıralamada, TOGÜ 401+ sıralamasında yer aldı. Bu yıl 790 üniversitenin değerlendirildiği sıralamada Türkiye önceki yıllara nazaran büyük bir başarı göstererek Hindistan'ın ardından en çok katılım sağlayan ülke oldu. Türkiye'den 40 üniversite sıralamaya girerken öğrenci başına düşen akademik personel sayısında devlet üniversiteleri arasında 3'üncü, atıf sayısında 9'uncu ve öğretim alanında ise 10’uncu sırada yer aldı.

YÜZDE 7’LİK İLERLEME KAYDEDİLDİ

Saygın üniversite derecelendirme kuruluşlundan biri olan QS'in her sene yayınladığı Gelişmekte Olan Avrupa ve Orta Asya Bölge Üniversite sıralaması EECA 2022'de de TOGÜ yerini koruyan üniversitelerden birisi oldu. Bu yıl 60 yeni üniversitenin giriş yaptığı ve toplam 450 üniversitenin değerlendirildiği Sıralamada TOGÜ 251-300 bandındaki yerini korudu. Bir önceki yıl ilk yüzde 63'lük kısımda yer alan TOGÜ bu sene ilk yüzde 55,8'lik dilimde yer alarak genel bazda yüzde 7'lik bir ilerleme kat etti.

AD Scientific Index 2022 Bilim insanı ve Üniversite Sıralaması sonuçlarına göre TOGÜ, devlet üniversiteleri arasında Türkiye 15'incisi, bölgesel sıralamada 352'inci ve dünyada ise bin 92'nci sırada yer alarak büyük bir başarıya daha imza attı. TOGÜ'den 53 öğretim üyemiz "En iyi 10.000 araştırmacı" arasında yer alarak bu sıralamada kurumumuzun üst sıralarda yer almasını sağladı. Bu başarılar 2022 yılını kapsarken, aynı şekilde 2021 yılında sağlanan başka başarı sıralamalarıyla da TOGÜ, sadece Türkiye’de değil dünya üniversiteleri arasında da bilinirliği artan bir üniversite olarak dikkatleri üzerine toplamayı başarmıştır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri