Erdoğan'dan Ermenistan'a uyarı!

Ermenistan tarafının normalleşme protokollerine ön şart getirmesine sert çıkan Erdoğan Karabağ vurgusu da yaptı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ermenistan Anayasa Mahkemesi’nin Türkiye ile imzalanan protokolleri onaylarken Türkiye sınırlarını tanıma ve soykırım komisyonu kurulmasına şerh  koyan kararıyla ilgili olarak “Ermenistan, metnin üzerinde operasyona kalkıştı” dedi. 

İslam Konferansı Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu ile ortak basın toplantısında soruları yanıtlayan Erdoğan, Ermenistan’ın tavrıyla ilgili bir soru üzerine, “Ermenistan Anayasa  Mahkemesi’nin verdiği kararın gerekçesinde, temel ilke olarak asla kabul edilemeyecek bir yaklaşım tarzı olduğunu” söyledi.

KARABAĞ OLMADAN OLMAZ

Erdoğan, “Biz bu metni hemen parlamentomuza gönderdik, herhangi bir kurumu aracı olarak sokmadık. Cümleler arasında operasyon da yapmadık. Aynen gönderdik ve biz orada samimiyet gösterdik” dedi. “Şu anda Ermenistan, metnin üzerinde operasyon yapmaya kalkıştı. Bunun tabii düzeltilmesi lazım, bu düzeltilmedikten sonra süreç zedelenmiş olur” diye konuşan Erdoğan, “Kaldı ki Ermenistan-Azerbaycan arasındaki ilişkiyi bu işin dışında tutmak gibi bir lüksümüz de yok” dedi.

Erivan’dan siyasi irade bekliyoruz

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbantyan’a, Anayasa Mahkemesi’nin protokoller hakkında yayımladığı ayrıntılı kararına ilişkin rahatsızlığını iletti.   Cidde’deyken kendisini arayan Nalbantyan ile telefonla görüşen Davutoğlu, mahkeme kararının kabul edilemez bir biçimde ön koşullar ve kısıtlayıcı yorumlar içerdiğini aktardı. Türkiye’nin protokollerin ruhuna bağlı kalmaya devam ettiğine dikkati çeken Davutoğlu, aynı kararlılık ve iyi niyetin Ermenistan’dan da beklendiğini vurguladı.  Protokollerin içeriğinin bir bütünlük oluşturduğunu ve unsurların bağlamından koparılmasının normalizasyon sürecinin amaçlarından ve felsefesinden uzaklaşmak anlamına geleceğini belirten Davutoğlu, Türkiye’nin Ermenistan hükümetinden gerekli siyasi iradeyi sergilemesini beklediğini vurguladı.

Ayetli CEVAP

Erdoğan, “Türkiye’nin, Arap halkına karşı değişen olumlu tavrının, AB’ye üyelik durumunda değişip değişmeyeceği” sorusu üzerine, “Bizim değişmez ilkemiz var” diyerek Hud Suresi’nin 112. ayetiyle karşılık verdi: “Emrolunduğun gibi dosdoğru olacaksınız.” “Ortadoğu’daki tavrımızı, kendi değerlerimizden gelen insani bir tavır olarak ortaya koyduk” diyen Erdoğan şöyle konuştu: “Bu tavrımızı Gürcistan’da da ortaya koyduk. AB bunu değiştirmez. Biz AB’yi Hıristiyan kulübü olarak değil siyasi kulüp olarak görüyoruz.”

İspanya’dan ‘ittifak’ ödülü

İspanya’nın Endülüs özerk yönetiminin başkenti Sevilla, Medeniyetler İttifakı projesinin harekete geçirilmesinde üstlendiği ‘önemli rolü’ nedeniyle Başbakan Erdoğan’ı ödüllendirdi. Ödül, daha önce eski BM Genel Sekreteri Kofi Annan’a, UNICEF’in iyi niyet elçisi Mia Farrow’a ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Başkanı El Baradei’ye de verilmişti. Erdoğan’a ödül olarak, sanatçı Ben Jessef’e ait orijinal heykelcik ile 30 bin doları verilecek

Perde Arkası Haberleri