Faiz artırımı hangi kredileri etkileyecek?

Merkez Bankası'nın faiz artırım kararı kısa vadeli kredi alanları çok etkileyecek. Ticari kredi kullananlar için de haberler iyi değil.

Merkez Bankası'nın sert faiz artırımı vatandaşa nasıl yansıyacak? Konut kredilerinde bir değişiklik olacak mı? 

Kısa vadeli kredi çekenler ile Ticari kredikullananlar için haberler iyi değil. 


Merkez Bankası dün gece aldığı tarihi kararla 1 haftalık repo faizini yüzde 4.5'ten yüzde 10'a, gecelik borçlanma faizlerini de yüzde 7,75'ten yüzde 12'lere çıkardı. 

KREDİLER ARTACAK MI?

Bu faiz artırımının kredi ve mevduat faizlerine de aynı oranda etkileyip etkilemeyeceği merak konusu oldu. Ekonomistler tüketicileri yakından ilgilendiren bu kararın kredi ve mevduat faizlerine etkisinin sınırlı olacağını belirtiyor.

KONUT KREDİLERİ

Ekonomist Uğur Gürses'in verdiği bilgiye göre vatandaş cephesinde kredi ve mevduatlarda yüzde 1.5 puanlık bir artış bekleniyor. 

*"Fonlamada yüzde 1-1,5 artış, kredi ve mevduat faizlerine de 1-1.5 puanlık artışa yol açacak. Konut kredilerinde de yine bu düzeyde bir artış yaşanabilir. 

KISA VADELİ KREDİ ALANLAR!

Bu artışların kısa vadeli nakit kredi kullananları olumsuz etkileyeceğini belirten Uğur Gürses şu bilgiyi verdi;

*"Ticari kredi kullananları etkileyebilir. Değişken faiz ile kredi kullananlar da olumsuz etkilenir ama örneğin konutta bu tip kredi kullananların oranı çok az. 

MEVDUATI OLANLARA İYİ HABER

Bankaların mevduat faizleri de artacak. Bu mevduat sahipleri için iyi haber anlamına geliyor. Kur artışını bıçak gibi kesilmiş olması ticari işletmeleri faizartışına göre daha çok nefes aldıracak diye düşünüyorum" .

BANKALAR ALINMIŞ KREDİNİN FAİZİNİ DEĞİŞTİRİR Mİ? 

Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu şu bilgiyi verdi;

-“Tüketici kredilerinde, sözleşme sonunda, faiz oranları ve kredi şartları tüketici aleyhine değiştirilemez. Ancak, değişken faiz kredisi kullanılmışsa bu durumda kredilerde faiz artışı olabilecektir. Tüketiciler, zorunlu ve temel harcamalar dışındaki borçlanmalardan kaçınmalı ve imkânları ölçüsünde tasarrufa yönelmelidir. Tüketiciler, herhangi bir faiz artışına karşı dikkatli olmalı. Sabit faizlerle alınmış kredilerde faizler değiştirilemez”.

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI İYİ Mİ OLDU KÖTÜ MÜ?

Uluslararası Ekonomi Uzmanı Prof. Dr. Yusuf Bayraktutan:

- Merkez Bankası bağımsızlığını sorgulanır olmaktan çıkarmıştır. Gerektiğinde teknik hesaplarının gerektirdiği kararları alabileceğini göstermiştir"
- "Bu müdahalenin dolardaki oynaklığı azaltacağı kesinlikle açıktır. Dolar-TL kuru belki 2 lira civarında bir istikrar bulabilir ki bu da 2014 beklentileri açısından uygun olacak"

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan:

*"TCMB'nin bugün aldığı kararlarla bir güven ve itibar kaybına uğradığı görülüyor. Şunu söylemek isterim ki, belki bu kararlar, reel sektör açısından bir fiyat istikrarı sağlayacak. Fakat Türkiye reel ekonomisi, kesinlikle yılın ilk döneminde sanayi büyümesinden, üretim büyümesinden, istihdam büyümesinden ve yatırım büyümesinden fedakarlık yaparak bu dönemi götürecek. Bu da Türkiye ekonomisinin bu yılki büyümesine totalde negatif etki yapacaktır.

THK Rektörü Prof. Dr. Ünsal Ban:

Merkez Bankası piyasalara kimin patron olduğunu gösterdi. Bu artırım ile döviz fiyatlarında aşağı yönlü bir hareket hız kazanacak ve dolar/TL kurunda 2'lere doğru bir gevşeme olacaktır. Bu gevşeme ile TL cinsinden altın fiyatlarında da aşağı yönlü ciddi düşüşler olacaktır

 

INTERNETHABER

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri