Işıkara'dan 'namaz bozma' fetvası!

Türk Kızılayı Genel Başkanı Başdanışmanı Prof.Dr. Ahmet Mete Işıkara, olası bir deprem esnasında camide namaz kılan cemaatin namazı bozarak dışarı çıkmasının günah olmadığını söyledi.

Işıkara, "Çünkü, bu hareketimizi Allah'ın bize verdiği en büyük lütuf ve emanet olan canımızı korumak bizim en büyük görevimizdir." dedi.

Prof.Dr. Işıkara, tarihi Zağnospaşa Camii'nde cuma namazı öncesi cemaati deprem konusunda bilgilendirdi. Konuşmasında depremden korunmanın yollarını anlatan Prof.Dr. Işıkara, ayetlerle depremden korunma ve alınacak tedbirler konusunda bilgiler de verdi.

Kızılay tarafından hazırlanan Toplum Liderlerini Teşkilatlandırma Projesi kapsamında çalışmalarını sürdüren Prof.Dr. Ahmet Mete Işıkara, Fatih Sultan Mehmet'in vezirlerinden Zağnos Mehmed Paşa tarafından 1461 yılında yaptırılan Zağnos Paşa Cami'nde cuma namazı öncesinde cemaati deprem konusunda bilgilendirdi. Tarihi caminin ortasına kurulan masanın önüne oturan Prof.Dr. Işıkara, deprem sırasında yapılacakları projektörle perdeye yansıtılan deprem filmi eşliğinde anlattı. Depremin kader olmadığını belirten Prof.Dr. Ahmet Mete Işıkara, "Bakara Suresi'nin 195'inci ayeti, 'Ey Müslümanlar mallarınızı Allah yolunda harcayın' der, yani korunma tedbirinizi alın demektedir. Korunma tedbirinizi afetlere karşı alacaksınız. En önemli korunma tedbiriniz ise yaşadığınız mekanları garantiye alarak yaşacaksınız. Yine Allah'ın başka bir emri de kendinizi tehlikeye atmamaktır. Surede, 'İşlerinizi ve görevlerinizi en iyi şekilde yapın. Çünkü Allah işlerini ve görevlerini en iyi şekilde yapanları sever' diye anlatır. Yüce kitabımız gerçekten büyük bir kitap ve çok öğütlerle dolu. Bu bir emirdir ve yaşadığımız mekanların mutlaka güvenli olması gerekiyor." dedi.

Türkiye'nin her an depreme hazırlıklı olması gerektiğini belirten Prof.Dr. Ahmet Mete Işıkara, depremden korunma bilincinin oluşması için eğitimin şart olduğunu söyledi. Cemaatten anlattıklarını aileleriyle ve komşularıyla paylaşmalarını isteyen Prof.Dr. Işıkara, "Bilgi ne kadar çok yayılırsa, depremden korunmamız o kadar çok mümkün olur. Binaları doğru inşa edin. Binalar güvenli olursa deprem size zarar vermez. Depremden korunmanın en önemli yolu binaları sağlam inşa etmemizden geçmektedir. Nisa Suresi'nin 85'inci ayetinde, 'Kim iyi bir işe aracılık ederse' yani adam gibi bir ev yapmaya aracılık ederse, o işin sevabından bir pay vardır. Bunlar Allah'ın emridir." diye konuştu.

Birçok camide dev avizeler bulunduğunu ve bunların deprem esnasında büyük risk oluşturduğuna dikkat çeken Işıkara, ilgililerin mutlaka avizeleri tavana sağlam bir şekilde sabitlemesi gerektiğini kaydetti. 1894 yılında yaşanan depremin öğle namazı sırasında meydana geldiğini hatırlatan Işıkara, şöyle devam etti: "Cemaat namazdaydı yani. Aslında camilerde büyük avizelere hiç gerek yok. Ayrıca deprem esnasında cemaatin güvenli bir şekilde tahliye edilmesi de çok önemli. Ancak bunun için birden fazla kapının olması şart. Bunun için Diyanet İşleri Başkanlığı yayınladığı bir genelge ile bundan böyle yapılacak camilerin çok kapılı olmasını gerektiğini karar verdi. Eski insanımız bu konuya çok ehemmiyet vermiş. Zağnos Paşa Camisi'nin de üç kapısı var." Namazdan sonra Prof.Dr. Ahmet Mete Işıkara, cemaatle hatıra fotoğrafı çektirdi. Kızılay görevlileri de cemaate broşür dağıttı.

(CİHAN)

Gündem Haberleri