“İstiklal ABD’dedir!”

Saatlerce uçabilen insansız hava araçlarımız olmasına rağmen, Türkiye semaları ABD ve İsrail yapımı uçaklara emanet

Saatlerce uçabilen insansız hava araçlarımız olmasına rağmen, Türkiye semaları ABD ve İsrail yapımı uçaklara emanet. Karakol baskınlarında yaşanan Heron skandallarından bıkan Türkiye, yerli yapım insansız hava aracı İHA ANKA’ları geliştirmeyi başardı.Buna rağmen özellikle Amerikan Predatörlerine mecbur bırakılmamız, “İstiklal göklerde değil ABD’dedir
zihniyeti”nin etkisine bağlanıyor.

ASLAN DEĞİRMENCİ/ ANKARA

PKK ile mücadele kapsamında teknolojik olanakları Başbakan Erdoğan’ın talimatıyla seferber eden Türkiye semaları halen yabancılara emanet.
İstihbarat sağlanması için ABD ile yapılan anlaşma sonucunda Irak’tan İncirlik üssüne kaydırılan 4 adet Predatör uçağının keşif uçuşlarına başladığı öğrenildi. Sınırdan PKK’lıların geçişlerini kontrol edebilmek amacıyla Predatörlerin ne denli başarılı olacağı ise tartışmalara neden oluyor.

Komisyon hareketlendi!

ABD’ye ait bir insansız hava aracının İran tarafından düşürülmesinin üzerinden bir hafta geçmeden ikinci bir predatörün Seyşeller Adaları üzerinde düştüğünün ortaya çıkması ise Türkiye’de keşif uçuşlarına başlayan ‘Predatör’lerin istihbarat desteği sağlamakta başarılı olup olmayacağı konusunu tartışmaya açtı. TBMM milli savunma komisyonunda yer alan vekillerin konu hakkında kendi aralarında bilgi alışverişi yapmaya başladığı öğrenildi. İsrail firması Aeronautics’den alınan 3 Heron’un düşmesi ve daha sonra alınan 10 insansız hava aracından 5’inin arızalı çıkmasının üzerinde duran vekillerin, Predatörleri masaya yatırdıkları benzer hataların tekrarlanmaması için çalışma başlatmaya hazırlandıkları öğrenildi.
Aktütün, Gediktepe, Hantepe ve Dağlıca baskınlarında yaşanan Heron skandallarının ardından Türkiye, yerli yapım insansız hava araçlarının üretimini ve kullanımı yaygınlaştırmak için düğmeye basmıştı. Geliştirilen ve testlerine devam edilen İnsansız Hava Aracı Sistemi ile 2 saat 10 dakikalık uçuş geçtiğimiz aylarda başarıyla gerçekleştirilmişti. Son dönemlerde insansız hava araçlarının kullanım konseptlerinin yaygınlaşmasına rağmen halen milli imkanlarla geliştirilen İHA ve ANKA’nın Türk semalarındaki yerini almaması manidar bulunuyor.

Skandallar zinciri

2008 yılında İsrail firması Aeronautics’den 15 milyon dolara alınan 3 Heron Batman’da konuşlandırılmış ancak hepsi düşmüştü. Terör devleti İsrail’den 183 milyon dolar karşılığında sipariş edilen 10 adet İnsansız Hava Aracının da çeşitli bahanelerle teslimatı geciktirilmişti. Söz konusu Heronlar’dan 5′inin motoru arızalı çıkmış, iki Heron ise ilk uçuşlarından sonra devre dışı kalmıştı.

Milatgazetesi

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Teknoloji Haberleri