Haber10'un Ankara'dan edindiği kulis bilgilerine göre, AK Parti ve Cumhuriyet Halk Partisi'nin uzun görüşmelerinden bir koalisyon çıkmamasının dikkat çeken nedenleri var.
Kulislerde konuşulan bilgilere göre, AK Parti koalisyon için her kesiminin yararına olabilecek 'reform' teklifi yaparken, CHP'nin ise toplumun her kesimini rahatlatan 13 yılı, bir kâbus ve cehennem dönemi gibi değerlendirip, AK Parti'yi şeytanlaştıran 'restorasyon' fikrinde ısrarcı oldu.
Koalisyon süreci içerisinde MHP'nin "istemezük" tavrı ve HDP'nin peşinen AK Parti koalisyonuna kapılarını kapatması, CHP'yi tek alternatif haline getirdi. CHP'nin de bu avantajı kullanarak AK Parti'yi kendi istekleri öncelenen bir koalisyon modeli oluşturmaya çalıştı.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Hiçbir kırmızı çizgimiz yoktu” demesine rağmen, basına yansıyan pek çok haberde yer alan "10 maddeden 7’si üzerinde anlaşılamadı" haberleri CHP tarafından yalanlanmadı. O maddelerin arasında AK Parti'nin kesinlikle kabul etmeyeceği "zorunlu din dersi kaldırılsın" ve 4+4+4 eğitim sistemi değişsin yani "imam hatip okullarının orta kısmı kapatılsın" gibi maddeler de vardı.
Koalisyon görüşmelerinde, Türkiye tarihine damga vuran iki ayrı siyasi taraf var iken, bu şartlarda “4 yıl gitsin” konusunda ısrar eden CHP'nin yol haritası konusunda ciddi hiç bir somut teklif üretemediği söyleniyor.
CHP'nin koalisyon görüşmelerinin başından itibaren AK Parti'nin politikalarının tamamen değişmesini istemesi, AK Parti'yi "hiç başlamasın" demek zorunda bıraktığı gelen bilgiler arasında.
CHP, AK Parti mezhepçi dış politika yürütüyormuş gibi "laik dış politika" vurgusuyla 13 yıllık dış politikayı tek kalemde silmesini istedi.
AK Parti'nin Türkiye'ye kazandırdığı reformlardan biri olan Cumhurbaşkanını halkın seçmesine karşı çıkan CHP, "O değişiklik geri alınsın" önerisinde bulununca, koalisyon görüşmeleri tıkandı.