O Ödül Saylan'a Verilemez

Meclis Onur Ödülü'nün Türkan Saylan'a verilmesi için CHP'li Arıtman önderliğinde başlatılan kampanya imkansıza bindi. O ödül Saylan'a verilemez...

TBMM’nin 2009 yılı Onur ve Üstün Hizmet Ödülleri için aday gösterme süresi 8 Haziran’da dolacak.

CHP’li Canan Arıtman, bir dilekçe ile Onur Ödülü’nün bu yıl kısa süre önce yaşamını yitiren Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Türkan Saylan’a verilmesini önerdi.

Ancak Meclis Onur ve Üstün Hizmet Ödülünün kimlere verilebileceğini düzenleyen yönetmeliğin, Saylan’ın adaylığına engel teşkil ettiği, bu ödüle sadece hayatta olan kişilerin aday gösterebilmesine imkan tanıdığı belirlendi.

Sözkonusu yönetmeliğin 4. maddesinde “TBMM Onur Ödülü’ne aday olan veya aday gösterilen kişinin ölmesi ve ölen bu kişinin ödüle lâyık görülmesi durumunda ödül kanunî mirasçılarına verilir” hükmü yer alıyor.

Meclis bürokratları, bu hükmün hayatta olmayan kişilerin aday gösterilemeyeceği, ancak aday gösterilen kişinin aday gösterildikten sonra ölmesi halinde adaylığının geçerli olabileceği anlamına geldiğini vurguladılar. TBMM yetkilileri bu çerçevede Arıtman’ın, Saylan’ın adaylığıyla ilgili başvurusunun, adaylıklarla ilgili ön incelemeyi yapan Kültür Sanat Yayın Kurulu’nda değerlendirme dışı bırakılacağını, durumun CHP’li vekile de bildirildiğini söylediler.

TBMM Onur Ödülü için, CHP’li Arıtman Türkan Saylan’ı, ÖDP’li Ufuk Uras da, Nobel Ödüllü yazar Orhan Pamuk’u aday göstermişti.

Gündem Haberleri