Son ankette çarpıcı sonuçlar

Konsensus’un Habertürk için yaptığı anketten çok çarpıcı sonuçlar...

Bülent GÜNAL / bgunal@htgazete.com.tr

 

Aralık ayı sonuçlarına göre AK Parti oylarını bir önceki aya oranla 5.1 puan artırarak referandum ayındaki oyunu yakaladı.

CHP’de binde 5’lik bir artış yaşandı ve oy oranı yüzde 26.5’e yükseldi. MHP ise düşüşte. 1.7 puan eriyen MHP’nin oy oranı yüzde 12.5’te kaldı. Konsensus Araştırma ve Danışmanlık Şirketi’nin HABERTÜRK için yaptığı araştırmanın sonuçları belli oldu. Konsensus, “Türkiye Gündemi-Aralık 2010” başlıklı anket çalışması için 4-10 Ocak tarihleri arasında 81 ilin hem kentsel, hem de kırsal kesimlerinde, seçmen nüfusunu temsil etme yeteneğine sahip 17 yaş üstü 707’si erkek, 793’ü kadın toplam 1500 kişiyle telefon anketi yöntemiyle görüştü. 17 yaş üstü kişilerle görüşme nedeni, bu yaş grubundaki gençlerin 2011 genel seçimlerinde oy kullanabilecek olmaları olarak gösterildi.



AK Parti’nin oyları arttı, MHP düşüşe geçti

Bu pazar bir genel milletvekilliği seçimi yapılsa sandıktan nasıl bir sonuç çıkacak?

İşte halkın nabzını tutan Konsensus’un merakla beklenen seçim sonuçları...

Aralık ayında, AK Parti’nin oylarında 5.1 puanlık bir artış yaşandı. AK Parti böylece oylarını yüzde 46’ya taşıyarak referandumun yapıldığı eylül ayındaki oyunu yakaladı. CHP oylarını geçen aya oranla binde 5 artırarak 26.5’e yükseltti. MHP’nin ise aralık ayında oyları bir önceki aya oranla 1.7 puan geriledi ve 12.5’e düştü.

KARARSIZLAR ARTTI: %11.5 Konsensus araştırmaya katılanlara “Şu anda sandık başında olsanız hangi partiye mührü basarsınız?” sorusunu yöneltti. “Kararsızım” diyenlerin oranı geçen ay 6.3 iken bu oran aralık ayında yaklaşık iki katına çıktı ve yüzde 11.5’e tırmandı. Ankete katılanların yüzde 9.9’u “Boş oy atarım” derken, yüzde 1.3’ü de “Cevap yok” demeyi tercih etti.



Aralıkta gündem iki dil ve özerklik

Halkın nabzını tutan Konsensus’un “Türkiye Gündemi-Aralık 2010” başlıklı araştırmasında ankete katılanlara göre aralık ayı gündemine iki dil ve özerklik tartışmaları damgasını vurdu. Araştırmada, “Aralık ayında Türkiye gündemini belirleyen en önemli olaylar hangileridir?” sorusu yöneltildi. Buna göre aralık ayında gündemin ilk sırasına yüzde 42.8 ile “İki dil ve özerklik tartışması” oturdu. İkinci gündem maddesi ise yüzde 32.9 ile Wikileaks belgeleri oldu. Wikileaks belgeleri geçen ay yüzde 17.2 ile gündemde kendine yedinci sırada yer bulabilmişti. Ankete katılanlar aralık ayına damgasını vuran üçüncü gündem maddesi olarak ise yüzde 22.8 ile “Uzun tutukluluk sürelerini sınırlayan CMK’nın 102. maddesi”ni gösterdi.



Ankete katılanlara yöneltilen en dikkat çekici soruların başında “Sizce Türkiye’nin çözülmesi gereken en önemli üç sorunu hangisidir?” geliyordu. Aylardır değişmeyen ilk üç sıralama yine karşımıza çıktı. Araştırmaya katılanlar Türkiye’nin çözülmesi gereken ilk sorunun yüzde 71.5 ile işsizlik olduğunu belirtti. Çözüm bekleyen ikinci sorun yüzde 51.3 ile PKK/Güneydoğu olurken, üçüncü sırada ise yüzde 40.8 ile eğitim yer aldı.

Mayıs 2010 araştırmasında en beğenilen siyasetçi Kemal Kılıçdaroğlu çıkmış ve Recep Tayyip Erdoğan ilk kez geçilmişti. Haziran 2010 araştırmasında da Türkiye’nin en beğenilen siyasetçisi yine Kılıçdaroğlu’ydu. Ancak temmuz ayından itibaren koltuğu Erdoğan geri almıştı. Erdoğan, aralık ayında da birinciliğini korudu. Geçen aya göre oyunu 1.4 puan artıran Erdoğan’ın “En beğenilen siyasetçi” araştırmasında aldığı oy oranı yüzde 40.6 çıktı. Kılıçdaroğlu da oylarını 4.4 puan artırdı ve yüzde 32.2 ile ikinci sıradaki yerini pekiştirdi. Üçünci sırada yüzde 23.6 ile Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül var.



2010 İYİ GEÇTİ
“Kendi kişisel hayatınızı düşündüğünüzde 2010 iyi mi yoksa kötü mü geçti?” sorusuna ankete katılanlardan yüzde 44.5’i “İyi geçti” diye yanıt verdi. Kötü geçti diyenlerin oranı ise yüzde 24’te kaldı.




2011’DEN İYİMSERİZ
“2011 yılında olabilecekleri düşündüğünüzde 2011’den iyimser misiniz yoksa kötümser misiniz?” sorusuna ankete katılanların yüzde 62.4’ü “iyimser” cevabını verdi. Kötümser olanların oranı yüzde 13.2’de kaldı.



En iyi siyasi performans yine Erdoğan’ın
“Şu an Meclis’te bulunan siyasi parti liderlerinin performans memnuniyet oranları” sorusuna verilen yanıtlara göre, siyasi performans sıralamasında zirvede yine AK Parti Lideri Recep Tayyip Erdoğan bulunuyor. Geçen aya göre oy oranı 1.7 puan düşen Erdoğan, yüzde 43.9 ile birinci sırada yer aldı. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun da performans memnuniyet oranı geçen aya göre binde 9 puan düşerek yüzde 29.9’a geriledi ancak Kılıçdaroğlu ikinci sıradaki yerini korumayı başardı. MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin de siyasi performans memnuniyet oranı 1.9 puan azaldı ve yüzde 15.9’a indi.

Murat Sarı (Konsensus Genel Müdürü):

‘Organize çalıştığı için AK Parti oylarını artırdı’

“İyisiyle kötüsüyle bir yıl daha bitti. Seçimli referandumlu bir yıldı. Siyasi partiler ve liderler inişli-çıkışlı bir yıl geçirdi. Anamuhalefet partisi lideri değişti. Anamuhalefet partisi lideri Nisan 2010’da yüzde 43’ler seviyesindeki beğeni oranıyla başladığı liderlik serüvenine Aralık 2010’da yüzde 32’lerle devam ediyor. Birinci ve üçüncü en sevilen siyasetçi değişmedi. Biri Başbakan Erdoğan, diğeri Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül... 2010’u iki dildemokratik özerklik Türk hukuk sistemi tartışmaları ile kapattık. Ülkenin en önemli iki sorunu, geçtiğimiz 15 yıl içerisinde olduğu gibi yine aynı: İşsizlik, PKK/Güneydoğu sorunu. 2010’u yüzde 45’imiz iyi geçirdi, yüzde 32’imiz idare etti, yüzde 24’ümüz kötü geçirdi. 2009 yerel seçimlerinin en isabetli tahminini yapan ve Türkiye gündemi araştırmasının 18’incisini tarafsız olarak gerçekleştiren Konsensus olarak söyleyelim: Aralık 2010 seçim tahminimiz AK Parti yüzde 46, CHP yüzde 26.5, MHP yüzde 12.5 ve BDP yüzde 6.7. Bu yüzdelerden eminiz. Yüzde 2-2.5’in altındaki siyasi parti oranlarından emin değiliz. AK Parti geçen aya oranla oylarını 5 puan yükseltti. Bize neden diye soruyorlar? Toptan cevap vereyim: AK Parti organize çalışıyor, kendi içlerinde kavga etmiyorlar. Etseler bile dışarıya yansımıyor bu kavga. Türkiye’nin sorunlarını onların çözeceğine dair olan algı, diğer partilere oranla daha yüksek.”

Perde Arkası Haberleri