Stockholm'de Müslümanlar Kur'an'ın Anlamıyla Buluştu

Takva Derneği tarafından İsveç’in başkenti Stockholm’de Kur’ân-ı Kerîm’in okunması, anlaşılması ve yaşanması idealini gerçekleştirme hedefine yönelik olarak bir seminer gerçekleştirildi.

 
Stockholm Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen programa konuşmacı olarak Zinde Sosyal Gelişim Derneği Başkan Yardımcısı Av. İsmail Yıldız ve Kur'an'ın Anlamıyla Buluşmak Platformu Başkanı İlahiyatçı Abdurrahman Katlan katıldı.

Bayram Dağdelen’in okuduğu Kur’ân-ı Kerîm tilaveti ile başlayan programda açılış konuşmasını yapan Takva Derneği Üyesi Hasan Kara, ’’Kur’an’ın Anlamıyla Buluşmak Platformu bir dizi etkinlik çerçevesinde Avrupa’nın muhtelif ülkelerinde, Kur’ân-ı Kerîm’in okunması, anlaşılması ve yaşanması idealini gerçekleştirme hedefine yönelik konferans serisinin tertip edildiğini belirtirken, İngiltere’de başlayan programların ikincisinin İsveç’te yapıldığını ve Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde devam edeceğini" kaydetti. 

Daha sonra kürsüye gelen Takva Derneği Başkanı Tuncay Kaplan, derneğin 1990’lı yıllarda Prof. Dr. Mahmud Esad Coşan Hoca Efendi'nin işareti ile kurulduğunu belirterek, bu zamana kadar yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.

‘’KALPLER ALLAH’I ZİKRETMEKLE HUZUR BULUR’’

Programın ilk konuşmasını yapan Zinde Sosyal Gelişim Derneği Başkan Yardımcısı Av. İsmail Yıldız, "Kur’an ile buluşmak Allah’la buluşmak gibidir.’’ dedi.
Yıldız,’’ Kur’an okumak, Allah’la konuşmak gibidir. Çünkü Kur’ân-ı Kerîm, Cenab-ı Allah’ın bizzat sözüdür, hitabıdır. Kur’ân-ı Kerîm'in orijinal bir Arapça lafsı var birde manası vardır. Sadece Arapçası'yla buluşup, manasıyla buluşmamakta bir eksikliktir. Sadece manasıyla, Arapçası'yla buluşmamakta bir eksikliktir. O zaman Kur’ân-ı Kerîm ile tam anlamıyla buluşmuş oluruz. Peki İsveçliler, başka milletler, toplumumuz ve kişisel olarak hepimiz “huzur”u, iç huzurumuzu arıyoruz değil mi? Herkes iç huzur arıyor ama aradıkları nokta yanlış. Mutluluk parada, makamda, hevesine göre yaşamakta değil. Hangi kalpler mutlu olur, mutmainliğe erer. Kur’an'ın zikriyle, Allah’ın lafzıyla buluşanlar mutlu olur. Cenab-ı Allah Fetih Suresi'nde de buyuruyor; kalplere mutluluğa indiren de Cenab-ı Allah’tır.” şeklinde konuştu.

KUR’AN, PEYGAMBERİMİZ'İN EMANETİ

Kur’ân-ı Kerîm’i anlayarak, idrak ederek, kendimiz için okunması gerektiğine dikkat çeken Kur’an’ın Anlamıyla Buluşmak Platformu Başkanı Abdurrahman Katlan, "Peygamber Efendimiz'in veda hutbesinde "Kur'ân-ı Kerîm size emanet olarak bırakıyorum." sözünü hatırlattı. 

"Kur’an'la aramızdaki mesafeleri kaldırmamız lazım’’ diyen Katlan, "Efendimiz'in hadisine göre, Kur’an'ın şefaati reddedilmeyecek. Allah’ın sözlerinin şefaat yetkisi var." diye konuştu. 

Kur'an’da 70’in üzerinde yerinde beş vakit namaz kılmanın emredildiğini söyleyen Katlan, "Türkiye’de halkın %72’si emredilen namazı kılmıyor. Toplumun erkeklerde %60’ı Cuma namazını kılmıyor. O zaman biz hangi hürmetten bahsediyoruz? Sayfalarına yapraklarına verdiğimiz değer kadar içeriğine değer veriyor muyuz? Evet sayfalara hürmet göstereceğiz ama bu tam manasıyla yeterli midir? Bizim toplumumuzun geniş bir kesimi daha çok sevap kazanmak için okuyor. Mesele ve hüner çok okumak değil, mesele idrak ederek okumak, yani Kur’anı anlayarak idrak ederek, kendimiz için okumamız lazım.’’ şeklinde konuştu.

İngilizlerin ünlü şarkıcısı Cat Stevens'ın Yusuf İslam olması sürecinde söyledği "İslam'ı Müslümanlara bakarak araştırsaydım belki de hiç müslüman olmazdım, iyi ki İslam'ı Kur'an’dan ve Peygamberimiz'den öğrenmişim." sözünü hatırlatarak konuşmasına son verdi.
 
 
 
Atilla Altuntaş /Stockholm
 
 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri