Türkiye - Japonya ortak afet eğitimi projesi

Türkiye ve Japonya arasında ortak afet eğitimi projesi yürütülecek.

Deprem felaketini en acı yaşayan iki ülke olan Türkiye ve Japonya arasındaki protokolu imzalanan Okul Temelli Afet Eğitimi Projesi kapsamında öğretmen, öğrenci ve velilere afet eğitimi verilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı ile Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JİCA) arasında protokolü imzalanan 'Okul Temelli Afet Eğitimi Projesi' 3 yıl sürecek. İstanbul, Bursa, Balıkesir, Kocaeli, Sakarya, Tekirdağ, Çanakkale, Yalova, Düzce ve Bolu illerinde uygulanacak proje kapsamında; okullarda deprem bilincini geliştirmek ve deprem karşısında çocukların kendilerini koruyabilecek duruma gelmesini sağlamak amacıyla ilköğretim okullarının yönetici, öğretmen, öğrenci ve velileri afet eğitimi alacak. Pilot iller arasında yer alan Sakarya'yı ziyaret eden Japon Heyeti, İl Milli Eğitim Müdürü Murat Yazıcı ve milli eğitim yöneticileriyle bir araya geldi.

10 ilde 80 pilot okulda uygulanacak projenin başlaması nedeniyle Japon uzman eğitimciler; Shinalce Nomuvo, Midori Maruyama ve Ryo Miyazaki, pilot iller arasında yer alan Sakarya'ya gelerek İl Milli Eğitim Müdürü Murat Yazıcı ve milli eğitim yöneticilerini ziyaret etti.

Konuk heyete, şehirdeki eğitim çalışmaları hakkında geniş bilgi sunan Yazıcı, 1999 Marmara Depremi sonrasında hasar gören okul binaları yerine prefabrike binaların yapıldığını, geçen süre içerisinde bu prefabrikelerin kalıcı okul binalarına dönüştürüldüğünü söyledi. Deprem sonrasında tüm okul binalarının tadilat veya güçlendirmeden geçirildiğini kaydeden Yazıcı, her yıl okullarda sivil savunma ve itfaiye işbirliğinde deprem tatbikatı ve eğitimler verildiğini ifade etti.

Japon heyeti ise kendilerinin de Kobe depreminde büyük acı yaşadıklarını hatırlatarak, ülkelerindeki afet eğitimi çalışmalarında kazandıkları tecrübeyi Türkiye'ye aktarmak istediklerini belirtti.

Dünya Haberleri