Uludere'ye özür ve tazminat

35 sivilin ölümünün ardından toplanan, hükümet ve Genelkurmay'ın masasında "özür ve tazminat" gündemde.

35 köylünün ölümü sonrası Hükümet ve Genelkurmay'da saatler süren değerlendirme toplantıları yapıldı. Özür dilenmesi seçeneğinin tartışıldığı toplantılarda "tazminat" konusu da ele alındı. TSK dün yazılı bir açıklama yaparak ölenler için başsağlığı diledi.

TAZMİNAT VE ÖZÜR

Kuzey Irak'ın Sinat-Haftanin bölgesine düzenlenen hava operasyonunda 35 sivilin, terörist zannedilerek vurulması üzerine önceki gün Ankara'da zirve üzerine zirve düzenlendi. Hükümet ve AK Parti kurmaylarının iç değerlendirmelerini yaptığı sırada Karargah'ta da Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel, komutanlarla kriz toplantısı gerçekleştirdi. Her iki toplantıda da olay için "acı durum", "elem verici" tanımlaması yapıldı ve Başbakan Tayyip Erdoğan'la ile Org. Özel arasındaki telefon trafiği sonrasında strateji geliştirildi. AK Parti yönetimi ilk etapta Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik'in açıklama yapmasını benimsedi. Çelik, "Hata varsa gereği yapılacak" dedi. Genelkurmay da öncelikle başsağlığı açıklaması yaparak, TSK'nın üzüntüsünü dile getirdi. Soruşturmanın sonucuna göre "özür" beyanında bulunulması da konuşuldu. AK Parti ve Genelkurmay adına yapılan açıklamalardan sonra Hükümet adına Başbakan Erdoğan net mesajlar verdi. Erdoğan, olayı başka yöne çekmek isteyen çevrelere işaret ederek "talihsiz, üzüntü verici bir netice" açıklamasında bulundu. Ankara'da ölen kişilerin ailelerine tazminat ödenmesi seçeneği de değerlendirildi. Ankara'da yoğun 48 saatin ayrıntıları şöyle oldu:

 

İLKADIM AK PARTİ'DEN

Sivillerin vurulduğunun anlaşılmasından ortaya çıkmasından sonra ilk aşamada Başbakan Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Org. Özel'den ve MİT'ten bilgi aldı. Erdoğan daha sonra Genel Merkez'de Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ile görüştü. Konu AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısında da gündeme geldi. Burada "özür" seçeneği ve "tazminat" ihtimali üzerine düşünceler beyan edildi. Toplantının ardından AK Parti'nin görüşünü Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik açıkladı. Çelik, "Türkiye bir hukuk devletidir. Yanlış varsa, hukuk devleti içinde tespit edilecek ve gereği neyse yapılacaktır" dedi.

AK Parti'den açıklamanın geldiği saatlerde Org. Özel komutanlarla değerlendirme toplantısındaydı. "Kamuoyuna karşı şeffaf olunmalı, istismara kapı aralanmamalı" değerlendirmesinin yapıldığı toplantıda Org. Özel'in de "Şeffaf olacağız" dediği öğrenildi. Toplantılarda öncelikle TSK adına bir başsağlığı mesajı yayınlanması kararı çıktı.

Genelkurmay konuya ilişkin son değerlendirmesini dün sabah yaptı ve 35 vatandaş için başsağlığı mesajı yayınladı. Genelkurmay internet sitesinden yapılan açıklamada "28 Aralık 2011 gecesi sınır ötesinde meydana gelen olayda hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, aile yakınlarına sabır ve başsağlığı dileriz" denildi.

Ankara'da AK Parti ve Genelkurmay'da yapılan değerlendirmelerde olayın "özür" ve "tazminat" boyutu da değerlendirildi. AK Parti MKYK'da bazı üyeler "bu olay başsağlığı ile sınırlı kalamaz özür de gerekir" görüşünü dile getirdi. Genelkurmay Karargahı'nda ise özür ve tazminat boyutuna ilişkin olarak "soruşturma bitsin, işin hukuki kısmı tamamlansın" düşüncesi hakim oldu.

KARARGÂH'TA TOPLANTI

Karargah olaya ilişkin tam anlamıyla "acı durum" tespiti yaptı. Operasyon öncesindeki istihbarat değerlendirmesi ele alındı. Bu çerçevede operasyon öncesi, operasyon emri ve operasyon anı durumu tespiti yapıldı. Olayın meydana gelmesinden sonra Diyarbakır 2. Hava Kuvvet Komutanlığı, Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı ve 7. Kolordu Komutanlığı, Şırnak 23. Sınır Tümen Komutanlığı, Uludere 4. Sınır Tabur Komutanlığı ile Batman İnsansız Hava Üs Komutanlığı'nda görev yapan ilgili 12 komutanın bilgisine başvuruldu.
* Olayın terörle mücadeleye olumsuz etkilememesi için psikolojik önlemin alınması gerektiği üzerinde durdu. Bu çerçevede terörle mücadelede görev yapan tüm komutanlara olayın bütün yönleri ile değerlendirilmesi kararı alındı. BDP'nin 3 günlük yas ilanı ve terör örgütü PKK önemli ismi Fehman Hüseyin başta olmak üzere bazı isimlerinin hemen "o bölgede militanlarımız yoktu" şeklindeki açıklamaları "istismar" başlığı altında değerlendirildi. Olaya ilişkin açık duruş sergilemenin istismarın önüne geçeceği tespiti yapıldı.

Hayatını kaybeden 35 vatandaştan 29'unun devlete korucu veren Goyan aşiretinden olduğu tespiti yapıldı. PKK'nın bu aşireti istismar etmemesi için bölgedeki komutanların ailenin ileri gelenleri ile görüşmesi talimatı verildi. Bu çerçevede komutanların ailelerin ileri gelenleri ile görüştüğü ve taziyeleri ilettiği belirtildi. Hükümet ile yapılan değerlendirmeler çerçevesinde de bölgede bulunan mülki amirler ile sivil toplum kuruluşları da olayın istismarını önlemeye yönelik adımlar atacak.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri