Washington: Bombala Ankara: Hayır, olmaz

ABD Savunma Bakanı Gates, Türkiye’nin de NATO’nun Libya harekatına katılmasını istedi. Savunma Bakanı Gönül taleple ilgili “Seçim dönemi, Meclis kapalı ve yeni tezkere ihtimali yok’ yanıtını verdi.

Libya’daki isyana bir yandan Brüksel’deki NATO Savunma Bakanları toplantısında diğer yandan da Abu Dabi’deki Temas Grubu toplantısında çözüm aranırken, ABD’nin “Türk uçakları da Libya’yı bombalasın” talebinde bulunduğu ortaya çıktı. Financial Times’ın haberine göre Brüksel’deki toplantıda ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Türkiye’nin Kaddafi güçlerine karşı hava bombardımanına katılmasını istedi.

Beş NATO ülkesine eleştiri

Habere göre, Gates, “Libya harekatına yeterince katkı yapmadıkları gerekçesiyle diplomatik teammülerin dışına çıkıp “Türkiye’nin yanı sıra Hollanda, İspanya, Almanya ve Polonya’yı sert dille eleştirdi. Haberde şöyle dendi: “Kapalı kapılar ardındaki toplantıda Gates, Almanya ve Polonya’yı, hava operasyonuna yardımcı olmak için gerekli yeteneklere sahip olmalarına rağmen hiçbir katkıda bulunmamakla suçladı. Kaynaklara göre, Gates İspanya, Türkiye ve Hollanda’yı da, halen uçuş yasağını uygulatan ama katkılarını, yer saldırı sortileri yaparak ya da keşif uçuşları veya havada yakıt ikmali gibi başka yüksek yoğunluk misyonlara yardım ederek artırmaları gereken ülkeler olarak işaret etti.” Haberde, bir ABD’li yetkilinin “Yük sekiz müttefik tarafından omuzlanıyor” sitemini de aktarıldı.

Gönül: Yeni tezkere ihtimali yok

Ankara’dan ilk yanıt ise Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’den geldi. Gönül, “Seçim dönemi içindeyiz. Meclis kapalı, yeni tezkere ihtimali yok” dedi. Gates’in talebi ve sözlerinin henüz kendisine ulaşmadığını da vurgulayan Gönül, “Libya ile ilgili alınmış kararımız iki yönlüdür. Biri ambargo, biri insani yardım. Ambargoya 4 firkateyn, bir denizaltı, 6 F16 uçağıyla katkıda bulunuyoruz. No Fly Zone’a (uçuşa yasak bölge) katılmama konusunda alınmış prensip kararımız var. O, bugün için devam ediyor” ifadelerini kullandı. 

Libyalı muhalife 100 milyon dolar

DIŞİŞLERİ Bakanı Ahmet Davutoğlu, insani yardım, sağlık hizmetleri, okullar ve altyapı için Türkiye’nin Libya’ya 100 milyon dolar yardım yapacağını açıkladı. Libya Temas Grubu’nun toplantısında da Libya’da muhaliflerin kurduğu Geçici Ulusal Konsey’e toplamda 290 milyon avro verilmesi kararı çıktı. Fransa, bankalarının dondurduğu bazı hesapları serbest bırakacağını belirtirken, Kuveyt de Libya muhalefetine hemen 180 milyon dolar vereceğini açıkladı. Libya’da muhaliflerin, maaşların ödenmesi ve gıda temini için üç milyar dolara ihtiyaçları olduğu kaydedilmişti. Toplantıda konuşan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da, “Libya lideri Muammer Kaddafi’nin günleri sayılı ve gitmesi kaçınılmaz” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri