Yabancı dil mi Kuran kursu mu?

xxx654
Araştırma şirketi KONDA'nın varoşlar üzerine yaptığı çalışma Radikal gazetesinde yayınlanıyor.
Bekir Ağırdır'ın kaleme aldığı araştırmanın, dün yayınlanan bazı verileri çok çarpıcıydı.
" Varoş " dilimize Macarcadan geçmiş bir kelime. Bir kentin dış mahallelerini ifade ediyor.
Ama mesela Fransızcadan geçen ' banliyö'den ya da İngilizcede kullanılan ' suburb'ten ('yörekent') epey farklı çağrışımlara sahip.
Varoş denilince yoksul ve dar gelirli insanların yaşadığı bölgeler geliyor akla: Şehre nispeten yakın bir tarihte gelmiş, metropole tutunmaya çalışan insanların yaşam alanı.
İşte buralarda yapılan araştırmada, ailelere " KIZINIZI yaz tatilinde hangisine göndermek istersiniz " diye sorulmuş.
Cevaba geçmeden önce şıkları sıralayalım: " Evde otursun ", " Biçki nakış kursu ", " Spor okulu ", " Yaz okulu ", " Kuran kursu ", " Yabancı dil kursu ".
Varoşlarda yaşayanlar buna ne cevap vermiş biliyor musunuz? Sıkı durun:
Yüzde 40'a çok yakın bir oranda " yabancı dil kursu "!
Onu yüzde 20 küsur ile "Kuran kursu" takip ediyor.
Arada neredeyse iki kat fark var!
Hatırlıyorum: 2007 seçimlerinden önceki bir tartışma programında, bir siyaset bilimi profesörü, İstanbul varoşlarında yaptığı bir geziyi anlatıyordu.
Efendim " acayip acayip " insanlar yaşıyormuş kenar mahallelerde, buradan bir " irtica tehlikesi " doğabilirmiş.
Profesörümüz, irtica sandığı şeyin, yoksul insanların yaşam biçiminden (giyim kuşam, bakış, duruş, vs.) ibaret olduğunu anlayamamıştı.
Halbuki o zorlu hayatın biraz içine girdiğinizde, halkın gerçek arzularını yakalamaya başlıyorsunuz.
Aileler kızlarını yabancı dil kursuna, yaz okuluna, spor okuluna, biçki dikiş kursuna göndermek istiyor (toplam yüzde 75 ). " Evde otursun " diyenler yüzde 5 dahi değil!
Erkek çocuklarda durum daha da belirgin: Önce "yabancı dil kursu", sonra "spor okulu". "Kuran kursu" ise ancak üçüncü sırada yer alıyor.
Şu da önemli: " Varoş verileri " ile " Türkiye geneli " arasında ciddiye alınacak bir fark da gözükmüyor. Yani halkın talepleri her yerde aynı!
Bu tip veriler siyaseti, topluma denk düşmeyen kavramlarla ("irtica" ve "mahalle baskısı" gibi) tartıştığımızı da işaret ediyor.