Aklım Karıştı

Bu dershaneler kapanmamış mıydı? Hani bir daha açılmamak üzere kapanmıştı ne oldu? Mantar gibi şimdi yine türediler. Çocuğa diyorum niye senin notlar bu çocuklara göre düşük?

“Onlar dershaneye gidiyor, yetmiyor bir de evlerine hoca geliyor.” diyor.
Ben de eee okuldaki hocalar ne yapıyor diyorum. Aynen böyle aramızdaki diyaloglar.

“Onlar da sen talep etmezsen gel etüt yapalım demiyorlar.”
Bu çocuğun notu diğerlerine göre düşük, gel evladım anlamadığın konu ne çalıştırayım diyen öğretmen görmedim.

Sizlere bizim zamanımız da diye başlayan cümleler kurmak istemezdim. Ama çok sevdiğim kelimedir.

Evet bizim zamanımız da öğretmenlerimiz bizi gözetlerdi hem de 30-40’lı sınıflarda şimdi bizim çocuğun sınıfının sayısını söylemeyeceğim gülersiniz. Sizi istediğim zaman güldürürüm yok öyle 3 kuruşa 5 köfte :) Şimdi gülme zamanı değil önce ağlayalım sonra güleriz.

Öğretmenlerimiz bizi takip eder bir sorun olup olmadığını sorardı. Öyle ki bu öğretmenler bedava pedagogluk yapardı. Durumu gerileyen çocuğun elinden tutun. Çekiniyordur, derste anlamadığı konu olabilir yanına gidip hangi konuyu anlamadın demek bu kadar zor mu? Neden insanlar çocuklarını oraya buraya gönderiyor. Çocuklar okuldan sonra dershaneye gidiyormuş. Akşam 16.00’da çıkıyor bu çocuklar. Ordan dershanelere gidiyorlar.

O zaman biz bu çocukları ne diye okullara gönderiyoruz. İnsanlar bu şekilde Lgs, Yks’ ye hazırlanacaksa neden çocukları dışardan okutmuyoruz? Neden bu engelleniyor?

Koşu maratonuna hazırlarcasına hazırlanıyorlar.

Dershaneler de ne kadar öğretmen varsa devlet kadrolarına geçmedi mi? Bundan 6-7 sene önce… Kurtulmadık mı bu para tuzaklarından. Hayır kurtulmamışız birileri yine gizliden türetmeye başlamış.

Çoğu dershane özel okul bünyesine döndü. Şu an bakıyorum dershanelerin adı kurs olmuş. Bakın üniversiteyi kazanamaz çocuk gider öyle kurslara ama eğitim gören çocukları neden o tür yere gönderelim. Herkesin parası pulu var mı?

Sonra da okullar ayrı çocukların sınav sonuçlarından gururlanıyor, biz yetiştirdik. Diğer dershaneler ayrı kırıtıyor tabi. Karpuz versek koltuk altlarına tutamazlar. Evdeki anne, babalar ayrı bir gurur yaşıyor. Benim evladım bakın zeki sınavdan şu kadar aldı.

Şöyle bakıyorum herkes kendi çapında haklı. Böyle çocukların oynadığı yapboz(puzzle) gibi sistem olduğu müddetçe bu eğitimden bir şey çıkmaz.

Yaşanılan her şey eşitsizliktir. Hiçbir şekilde de kabul edilemez. Eğitim sistemi bu şekilde devam edecekse eğer açık öğretim sistemi de devam etmelidir ilkokul ve ortaöğretimde. Çocuklar okul çatısı altında geçirdikleri vakti evlerinde ders çalışarak veya yine kaldırılan dershanelere biz buna kurs diyoruz oralara gönderilerek geçirir. Çocuklar hiç yoktan okuldan sıkılmazlar. Tek bir eğitim alırlar. Robotlaşmış çocuk, olmaktan çıkarlar. Sosyal çevresi olmayan, bahçede bir top oynayacak vakti olmayan çocuklar biliyorum. Sebebi bu tutarsızlıklardır.

Neden kapandı, neden başladı! Tekrar yazıyorum üniversiteyi kazanamayan çocuklarımız gitsinler elbette ama M.E.B bağlı hiçbir öğrenci gitmemeli. Evde ders alsın birilerinden ona da varım. Okullarda ki öğretmenler yetmeyebilir. Ama bu işi ticaretleştirmesinler.

Çocuğu dışardan dershanenin genel sınavına sokalım dedim 180 TL istiyorlar. Soruyorum şimdi size bu adil mi? Dershaneye üye olan 80 TL. Üye olmayan 180 TL. Kim gözetliyor bu açılan dershaneleri pardan kurs merkezlerini(eğitim kurumları-etüt merkezleri gibi takma isimler) Bir de sınavları gerçek mekanda “Türkiye geneli sınav provası” diye devlet okulunda yapacaklar. Devletin okulu kiralanıyor. Sistemin neresini göreyim, neresini tutayım bilemedim gitti. İşte aklım karıştı vesselam.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum