Anadolu Şiir Akşamları…

Cihannüma Derneği Genel Merkezi tarafından “Anadolu Şiir Akşamları” ismiyle her yıl farklı bir ilimizde yapılması planlanan şiir okuma etkinliğinin ilki 27 Ağustos 2022 Cumartesi günü Amasya’da yapıldı. Ferhat ile Şirin aşkına da ev sahipliği yapan Amasya bu kez merhum Şair-Yazar Seyfeddin Karahocagil anısına düzenlenen Anadolu Şiir Akşamları programına ev sahipliği yaptı.

Sunuculuğunu Eğitimci-Şair Hüseyin Kır’ın yaptığı “Anadolu Şiir Akşamları” programında şairler, şiir sever akademisyenlerle, milletvekili ve yöneticilerle buluşup tanıştı, muhabbet ortamında kaynaştı. Amasya Üniversitesi İpekköy Yerleşkesinde bulunan, Fen-Edebiyat Fakültesi havuz başında gerçekleşen etkinliğin açılış konuşmasını Cihannüma Derneği Genel Başkanı sayın Av. Rıza Yorulmaz yaptı. Anadolu Şiir Akşamlarına çoğunluğu Beşinci Mevsim Şiir Meclisinden olmak üzere ülkemizin farklı şehirlerinden gelen 33 şair katıldı.

Anadolu Şiir Akşamlarının gerçekleştiği mekanı Amasya Üniversitesi tahsis etti. Şiir dinletisinde, Amasya Valisi Mustafa Masatlı, Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, Amasya Milletvekili Mustafa Levent Karahocagil, Amasya Belediye Başkanı Mehmet Sarı, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Elmacı, Hitit Üniversitesi Rektörü Ali Osman Öztürk, Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Ahi Evran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Mustafa Kasım Karahocagil, TBMM Dış İlişkiler ve Protokol Başkanı Kudret Bülbül, Balıkesir İl Kültür Müdürü Mehmet Mazak ve Samsun İl Kültür Müdürü Adnan İpekdal ve diğer davetliler de yer aldı.

Açılış konuşması sonrasında Aksaray Üniversitesi rektörü sayın Prof. Dr. Yusuf Şahin üflediği ney ile katılanları büyüledi adeta. Anadolu Şiir Akşamları ismiyle her yıl yapılması düşünülen etkinliğin ikincisi 2023 yılında Aksaray ilinde yapılacak.

Programda şairlerin çoğunluğu kendi şiirlerini okurken bazı şairler de program anısına atfedilen Seyfeddin Karahocagil’in şiirlerini seslendirdi. Havuzbaşında su sesinin işlik ettiği, adeta ay ve yıldızların selamladığı şiir akşamında ilk olarak Seyfeddin Karahocagil’in “Yoruldun mu” isimli şiirine cevabi mısralarında Rıza Yorulmaz’ı dinledik.

Yavuz Selim Kurt Seyfettin Karahocagil’in; “Yeniden yaşadım yaşanmışları / Gözlerindeki manaya bakarak / Kalbimle beraber titreyen dudakların / Ve o yorgun bakışların / Çağırdı beni geçen günlere” mısralarını okurken,

“Ehli dil olmayan ne bilsin halden / Ayaktan anlamaz, baştan anlamaz / Feraset yok ise ne gelsin elden / Topraktan anlamaz, taştan anlamaz” dizeleriyle Mehmet Mazak, Seyfettin hocanın bir başka şiiriyle seslendi konuklara.
“Boşa Ağlama” dedi Mustafa Avşar Seyfettin hocanın dilinden. Ozan Fedai Koç bağlamasıyla “Aldı Götürdü” şiirini seslendirdi. Temel Ata ile Osman Yüzgenç ise şiirleriyle atıştılar sahnede. Erol Erdoğan okuduğu mısralarla çocukluğuna götürürken Osman Mesten kendi münacaat isimli şiiriyle katılanları selamladı.

“Aklımın ucunda karıncalar var / Kalbimin köşesi taşa benziyor / Ayakta derman yok el de ihtiyar / Hürriyet semada kuşa benziyor” dedi Hüseyin Tekinbaş.

“Kor ateş gözleri yakar özümü / Böylesi güzeli görmedim ki ben / Kâinat kıskanır benim sözümü / Gönlünden nağmeler dermedim ki ben” diye seslendi Sezai Çiçek dinleyicilere.

Süreyya Aydın, Beyza Yüzlü şiiriyle farklı dünyalara kapılar açtı. Mehmet Baş “Af edersiniz Hanımefendi” şiirindeki nezaket dolu mısralarla duygulandırdı bizi.

Prof. Dr. Kudret Bülbül’ün şiirini okurken gösterdiği mütevazılığı özellikle dikkat çekerken, şairlerin mısraları kah hüzünlendirdi, kah coşturduğu ortamı…

Ahmet Sargın Yozgat’tan gönül dolusu şiirle geldi. Kemal Tekinbaş Anadolu’nun yetiştirdiği bir başka gönül insanı mısralarında buluşturdu bizi. Ahmet Sezgin Samsun’dan, Eyüp Azlal Şanlı Urfa’dan, Yusuf Şahin ve Yakup Güler İstanbul’dan, İsmail Salman Yozgat’tan, selam ve sevgilerle geldi, İsmail İlmaz ve Orhan Bol Amasya’dan katıldı ve şuara Amasya’da farklı bir gece yaşattı katılanlara.

Şiir gecesinde Amasya Belediye başkanı Ahmet Sarı kendi şiirini okurken, siyasilerden Ak Parti Amasya İl Başkanı da katıldı.

Kamil Çakır üstadımız okuduğu güzel şiiri yanında yayınlanmış bazı şiir kitaplarını dostlarıyla paylaştı bu güzel mutena gecede.

Edebiyat ortamına, hele hele bir şiir gecesine akademisyenlerin, mülki amirlerin, siyasetçi ve belediye başkanının katılmasına aslında ülkemizin her zaman olduğu gibi bugün de özlemle ihtiyaç duyduğu görülmektedir.

whatsapp-image-2022-09-01-at-12-32-27.jpeg

Anadolu Şiir Akşamlarına katılan şairler:
Rıza Yorulmaz
Erol Erdoğan
Yavuz Selim Kurt
Kudret Bülbül
Mehmet Baş
Sezai Çiçek
Kemal Tekinbaş
Süreyya Aydın
Yakup Güler
Yusuf Şahin
Kamil Çakır
Temel Ata
Mehmet Mazak
Osman Mesten
Eyyüp Azlal
Yusuf Şahin
Mustafa Avşar
Adnan İpekdal
Ahmet Sezgin
Ahmet Sargın
Osman Yüzgenç

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum