Bir Hayat Böyle Kurtulmuştu

“Deniz Feneri, gönüllülerin desteğiyle yardımlarını sürdürürken, gönüllüler kervanına Konyasporlu futbolcu Elvir Baliç de katıldı. Baliç doğum sırasında sakatlanan 15 yaşındaki Fatma´ya yardım elini uzattı.

Doğum sırasında sakatlanan ve 15 yaşına kadar hayatını bu şekilde sürdürmeye çalışan Fatma Öncü’nün ameliyatı Elvir Baliç’in desteğiyle gerçekleşti.

Aydınlı Fatma Öncü, doğum esnasında yere düşerek sakatlanmış. 2 defa ameliyat olan fakat sağlığına kavuşamayan Fatma, 15 yaşına kadar bu ağrılarla yaşamış. Gitgide sağlığı bozulan Fatma Öncü Deniz Feneri’ne bir mektup yazmış…

Deniz Feneri, ‘Bir Hayat Kurtar’ projesinde Fatma Öncü’nün sağlığına kavuşması için gönüllülerden yardım istediği sırada Galatasaraylı futbolcu Elvir Baliç destek vermiş. Deniz Feneri ve Elvir Baliç katkılarıyla Fatma Öncü sağlığına kavuştu. Yaşanan sürecin tamamı Deniz Feneri’nde ekrana gelecek.” (Haber7.com, 12 Ocak 2005)

..

Deniz Feneri Derneği’nin Bir Hayat Kurtar projesi kapsamında tedavisi gerçekleştirilen ve sağlığına kavuşan Fatma Öncü, derneğin daveti üzerine İstanbul’a getirilmişti. Nergihan Çelen imzalı özel haberden izleyelim;

Baliç ailesi, genç kızı yeniden hayata bağladı. Yapılan ameliyatla sağlığına kavuşan Fatma Öncü, babası Mehmet Öncü ile birlikte Didem Baliç'i ziyaret ederek teşekkür etti.

Dünyaya gözlerini sağlıklı bir biçimde açmıştı; fakat birkaç dakika sonra hemşire küçük Fatma'yı yıkarken yere düşürünce hayatı tamamen altüst oldu.

Düşmenin etkisiyle omuriliğinin kaydığı ortaya çıktı. İlerleyen yaşlarda dik durmak bir yana nefes almak bile Fatma için büyük bir eziyet oldu. Fatma Öncü, bel kemiği sağa doğru kaydığı için eğri bir biçimde durabiliyordu. Çocukluğu hastane koridorlarında geçen küçük Fatma, iki kez ameliyat olmasına rağmen bir türlü iyileşemedi. 15 yaşına geldiğinde artık hareket edemiyor ve yaşama şansı azalıyordu. Rahatsızlığı her geçen gün biraz daha artan Fatma'nın ailesi de maddî olarak bitme noktasına gelmişti. Doktorlar, İstanbul'da özel bir hastanede ameliyat edilirse düzeleceğini söyledi. Ancak hastane masrafları 80 bin TL'yi geçiyordu. Son bir umutla Deniz Feneri'ne mektup yazan Fatma Öncü'nün imdadına futbolcu Elvir Baliç ile eşi Didem Baliç yetişti. İnternet sitesinden Öncü'nün çaresizliğini gören Didem Baliç, genç kızı ameliyat ettirdi. 13 saat süren ameliyat boyunca kapıda genç kızın çıkmasını bekleyen Baliç ailesi, Öncü'nün iyileşmesiyle büyük bir mutluluk yaşadı. Memleketinde tamamen iyileşip İstanbul'a gelen Fatma, kendisine yardım eli uzatan Baliç ailesini ziyaret etti.

Ameliyat sonunda kamburu düzeldiği için boyu 15 santim uzayan Fatma Öncü, Didem Baliç'e sarılarak teşekkür etti. Fatma'ya yardım etmekten büyük mutluluk duyduğunu söyleyen Didem Baliç, "Bu, benim için büyük bir lütuf. Allah'ın bana verdiğini ihtiyacı olan biriyle paylaşmaktan daha güzel hiçbir şey olamaz." diyor. Maddi durumu iyi olan ailelerin ihtiyaç sahipleriyle ilgilenmesi gerektiğini vurgulayan Baliç, sözlerini şöyle sürdürüyor: "Fatma'nın durumunu gördüğümde çok etkilendim. Durumu eşime anlattım. O da kabul edince yardım kararı aldık." Fatma Öncü ise, düzenli bir şekilde okula devam edemediğini belirtirken, artık Açıköğretim Lisesi'ne devam edeceğini söylüyor. (Zaman, 10 Kasım 2007)

Fatma Öncü ve ailesini ameliyattan iki yıl sonra Deniz Feneri’nin Ramazan Ağabey’i İbrahim Uğurlu ile birlikte Aydın’daki evlerinde ziyaret etmiştik. Çayın yanında kek ikram edilmişti. Fatma’ya, “Keki kim yaptı?” diye sorduk. “Beğendiniz mi?” diye soruyla cevap verdi. Beğendiğimizi söyleyince güldü, “Ben yaptım. Beğenmeseydiniz annem yaptı, diyecektim!” dedi.

O ziyaret sırasında baba Mehmet Öncü, ameliyat öncesi ruh halini şu ifadelerle özetlemişti; “Soğuk demir işinde çalışıyordum. Akşam işten eve geldim. Kızım bir tarafta, eşim bir tarafta ağlıyorlardı. Sebebini sordum. Belindeki kamburluk sebebiyle birileri kızımla alay etmiş, horlamış onu. Ben de çok üzüldüm. Gözyaşlarımı içime akıttım. Yanında çalıştığım patronumu arayıp, ‘Kızımın tedavisi tamamlanıncaya kadar işe gelmeyeceğim’ dedim. Kendi kendime karar verdim; ‘Kızımın tedavisi için yedi kat yerin altına girmem gerekse, gireceğim.’

Mahallemizdeki bakkal arkadaşla üzüntümü paylaştım. Deniz Feneri’nin İzmir’deki merkezine gitmemi önerdi. Kendisinden yol parasını borç alıp İzmir’e gittim..”

O dönem Deniz Feneri’nin İzmir Şube Başkanlığını yürüten Hamit Kunt ise o görüşmeden bir kesiti hiç unutmamış; “Fatma babası ile birlikte geldiğinde çok çaresiz ve bitkin görünüyordu. Baba ve kıza moral verdim. Sağlık probleminin çözümü için çalışacağımıza söz verdim ama o problemi bütünüyle halledeceğimizin umudunu açıkça veremedim. Fatma, babasıyla birlikte odamdan ayrılırken dönüp son bir kez baktı bana. O bakış çok dokunaklıydı, içimi acıttı. Fatma, ‘Bu görüşmeden de bir şey çıkmadı. Siz de teselli cümleleriyle başınızdan savdınız bizi..’ der gibiydi. O gün Genel Merkez’deki arkadaşlarla görüşüp Fatma’nın hikayesini Bir Hayat Kurtar Projesine dahil ettik..”

Geçtiğimiz hafta sonu Ramazan Ağabeyle birlikte Aydın’a gittik. Fatma Öncü ve ailesinin misafiri olduk. Fatma kızımız evlendi. Onun ve ailesinin sevincine ortak olduk. Fatma’ya yeni yuvasında eşiyle birlikte bir ömür güzellikler, mutluluklar diledik. En özel ve mutlu anında Deniz Feneri ekibini karşısında görünce sevinçten bir kez daha uçtu adeta. Deniz Feneri’nin 2005 yılında vesile olduğu hayrı, hayırseverlerimizi, özellikle de Baliç ailesini andık. Bir yüreğe daha sevinç konmasına, bir yüzün daha tebessümüne vesile olmamızı bize bahşeden Rabbimize hamdettik, şükrettik.

 

gumuslale@gmail.com 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.