Bu korkunç bir şey! Gerçek olabilir mi?

Günlerdir çok ağır felaketlerle yüzleşen Pakistan'da, belki daha da ağır ve utanç verici bazı şeyler oluyor. 16 milyon insanı etkileyen, iki bine yakın insanın ölümüne yol açan, on binlerce insanı evsiz bırakan, salgın hastalıkların yayılmasına yol açan sel felaketi daha şimdiden siyasi krize yol açmış durumda.

Bazı partiler, Federal yönetime karşı halka ayaklanma çağrıları yapıyor. Fransız devrimi benzeri isyan istiyor. Devlet Başkanı Asıf Ali Zerdari'ye karşı "vatansever ordu mensupları"nın yönetime el koymasını istiyor. Sel, ülkeyi vurduğunda Pakistan Devlet Başkanı yurt dışı ziyaretini yarıda kesip ülkesine dönmemişti bile!

Ama acı ve utanç verici olan bu değil. Sel suları evleri, köyleri, kasabaları yutarken Amerikan ordusu Yakubabad'daki Şahbaz Askeri Üssü'nün yardım faaliyetleri için kullanılmasına izin vermedi. Bir ülkenin, kendi topraklarındaki askeri üssü, o ülke için ulusal matem günlerinin yaşandığı bir dönemde yardım uçaklarının inişine yasaklanıyor.

Bu üs, eski Devlet Başkanı Pervez Müşerref tarafından ABD'ye tahsis edilmişti. Terörle mücadelenin yürütüldüğü, insansız hava araçlarının bulunduğu, ABD özel timlerinin Pakistan içinde operasyonlarının yönetildiği üslerden biri bu.

Bu kadar mı? Sıkı durun çok daha beteri var!

Sel suları Sindh eyaletinin Yakubabad bölgesini kaplarken, her şeyi yıkıp geçerken, Amerikan üssünün korunması için Pakistan halkı ölüme gönderilmiş. Asya İnsan Hakları Komisyonu'nun raporuna göre, ABD üssüne yönelen sel suları başka yönlere, yerleşim bölgelerine yönlendirilmiş. Ve yüzlerce ev bu şekilde yıkılmış, 800 bin kişi bu şekilde mağdur olmuş.

ABD savaş uçaklarını, askerlerini, üssünü korumak için Pakistan halkı ölüme, felakete terk edilmiş. 13-14 Ağustos gecesi, ABD askerlerinin sel sularından korunması için büyük çaba sarfedilmiş, üsse yönelen sular yerleşim birimlerine, insanların üzerine gönderilmiş!

Hangi yönetim böyle bir durumu kendi insanlarına açıklayabilir? Hangi ülke, kendi topraklarında kendi insanlarını avlayan böyle bir üsse izin verir? Hangi vicdan, bu katliam merkezindeki ABD uçaklarını korumak için kendi halkını mezara gönderir!

Pakistan Hava Kuvvetleri, iddiayı yalanladı. Üssün kendi yönetimlerinde olduğunu açıkladı. Hatta bazı gazetecileri götürüp üssü gezdirdi. Ancak kimse ikna olmadı. Sel suları bütün bölgeyi, Yakubabad'ın her yerini yerle bir ederken askeri üs neden hiç zarar görmedi. Neden üsse su gitmedi?

Bu ülkenin yaşadığı felaket, iç savaşa hazırlık niyeti taşıyan ülke içindeki ABD üsleri ve askeri operasyonları Pakistan halkını iyice bunaltmışken, bir de bu tür gelişmelerin yaşanması ülkeyi tam siyasi krize sürüklüyor..

Önceki ve Sonraki Yazılar