Çocuklarımıza Namazı Nasıl Sevdirelim?

 

 

Çocuklarımıza Namazı Nasıl Sevdirelim?

 

Bu yazımda sizlere “Çocuklarımıza Namazı Nasıl Sevdirelim” isimli kitabımın ön sözünü paylaşacağım. Son iki ayda konferansların yoğunluğu sebebiyle evin yolunu bile unuttuk. Çok şükür çok güzel ilgi var. Binlerce kardeşimize namazı anlattık. Yeni dostlar edindik. Yazmaya fırsat bulamadım. Şimdi sizlere o yazıyı takdim ediyorum:

 

Cennet çiçeği çocuklarımız, bizim kapanmayan amel defterimizdir aynı zamanda. Onlar bize tertemiz olarak emanet edilir. Onları fıtrat üzere yetiştirmek bizim asıl görevimizdir. Bunu ne kadar yapıyoruz? Çocuğumuzun midesini doyurduğumuz kadar, gönlünü doyuruyor muyuz?

 

Her Müslüman anne-baba, çocuklarının imanı kuvvetli, ameli salih olsun, kendilerine itaat etsin ister. Peki, bunun için çocuğumuza ne zaman hangi bilgileri öğreteceğimizi ve nasıl eğiteceğimizi düşündük mü? Bunun için ne kadar zaman ayırdık? Maalesef bu konuda çok ciddi hatalar yapıyoruz. Niyetimiz iyi olsa bile yanlış metot uyguladığımız için iyi sonuç alamıyoruz.

 

Müslümanların ibadetlerini topluca yaptığı, güzel örneklerin çok olduğu, eğitim sisteminin inançlarına göre olduğu bir toplumda çocukların namazlarını vaktinde ve düzenli bir şekilde kılmaları problem olmayabilir. Fakat günümüzde hiç de böyle değil. Okullarımızda namaz eğitimi verilemiyor. Verilse de yeterli değil. Toplumumuzda ciddi yozlaşma var. Burada en büyük görev ve fedakârlık aileye düşüyor. Çocuklarının ibadet eğitimini ve özellikle de namaz eğitimini ciddi bir şekilde vermeleri gerekiyor. Bunu zamanında ve usulünce yapmadıklarında bir ömür boyu sıkıntısını çekiyorlar.

 

Namaz Gönüllüleri Platformu’nun Namazla Diriliş Programları’nda gördüm ki en büyük ihtiyaç, çocuklarımıza namazı nasıl sevdirebiliriz? Bununla ilgili bazı makaleler dışında araştırabildiğim kadarıyla bir çalışmaya rastlayamadım. Önce bununla ilgili bir seminer hazırladım. Programlarda sunmaya başladım. Baktım ki çok ciddi ilgi var. İnsanların gözlerinden ne kadar ilgi gösterdikleri anlaşılıyordu. Program sonunda gelen sorulardan da bunu görmek mümkündü. Ailelerin özellikle de annelerin bu konuda ciddi sıkıntıları var. Herkes çocuğunun namaz kılmasını istiyor. Ama ne zaman başlayacağını, nasıl alıştıracağını, ne kadar zaman devam edeceğini kestiremiyor. İyi yapayım derken ciddi hatalar da yapıyor. Biz de bütün bu sıkıntılara çözüm sunmak amacıyla bu çalışmaya başladık. Çalışma sırasında birçok hocamızla fikir alış-verişinde bulunduk. Neticede bu güzel çalışma ortaya çıktı.

 

Bu çalışmamızda öncelikle çocuklarımıza namazı nasıl sevdirebileceğimizin yollarını aradık. Onlar namazı severlerse her nerede olurlarsa olsunlar kılarlar. Sevmezlerse de ne yaparsak yapalım kılmayacaklardır. Amacımız namazı sevdirmek olmalıdır. Bu amacın gerçekleşmesi için takip edilecek metotlar önerdik. Bu metotları yaşanmış örneklerle daha canlı ve güncel hale getirdik. Okurken kendinizi bu örneklerin içinde bulacaksınız. Bazen sevinecek, bazen de üzüleceksiniz. Sevineceksiniz doğru yaptıklarınız için. Üzüleceksiniz yanlışlarınız için. Ama zararın neresinde dönülse faydalı olacağı için okudukça teselli bulacaksınız. Hala yapabileceğim bir şeyler var diyerek ümitle çocuklarınıza yöneleceksiniz. Bizim önerilerimize sizin de ilaveleriniz daha verimli sonuç almanıza vesile olacaktır. Ama burada asıl olan çocuklara namazı sevdirmek gündeminiz olmasıdır. Bu dert yüreğinizi yakınca çareler aramaya başlayacaksınız. Çare arayanlara bir rehber olacağını ümit ediyorum.

            NOT: Bu kitabımız, Danimarka’da bir kolejde velilere ders kitabı yapıldığı gibi, öğrenci çalışması yapan vakıflarımız, derneklerimiz de çalışmalarında el ucu kitabı olarak faydalandıklarını yazıyorlar. Bu çalışmamızın hayırlı işlerde başarıya ulaşması için duanızı bekliyorum.

 

Selam ve dua ile…

Ahmet Bulut

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum