Ramazan KERPETEN

Ramazan KERPETEN

DENİZ’DE BİR ŞEYLER OLUYOR..!

Sahiden, Deniz’de bir şeyler oluyor. Türkiye’nin üç tarafı denizlerle çevrili, ama olanların o denizlerle bir alakası yok, tabii ki kast ettiğimiz; Deniz Kuvvetleri’nde.. Ve  bu Deniz’de dalga da var, dümen de!

Denizciliğin çok ileri olması gereken canım ülkemde, denizcilikte ticari ve askeri anlamda bir başarıya pek rastlayamıyoruz ne yazık ki. Buna ait de bir çaba şimdilik pek göze çarpmıyor.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın çabalarını ayrı tutarsak. Kendisi de Denizcilik konusunda yüksek eğitim almış birisi. Hatta eğitimini aldığı İsveç’in Malmö şehrine sık sık gelerek denizcilik konusunda bazı temaslarını da sürdürmekte. Geldiği zamanlarda da kendisiyle görüşme ve özel röportajlar yapmıştık; mülakatlarında da, Türkiye’yi uluslararası platformlarda bir denizcilik ülkesi yapma arzusu dolu dolu hissediliyordu.

Bu ayrı bir konu ama Türkiye’nin Deniz Kuvvetleri’nde hiç teknolojilerin, tekniklerin ilerletilmesine dair bir haber hatırlıyor musunuz? Siz hiç bu Kuvveti’mizde, denizcilik alanında yeni bir proje, araştırma, AR-GE vb. duydunuz mu? Ben duymadım… Bazı teknolojiler alınmaya çalışılıyor ama onda da ihaleye fesat karıştırma iddiaları aldı yürüdü ortaya, bir amirali dahi mahkûm ettirmişti bu iddiaların birisi…

Ama oraya ait duyduğumuz; “Darbe Günlükleri”ne yansımış olan darbe hazırlığı çalışmalarını duyduk. (bir denizcinin bu seyir defteri ki, Alper Görmüş gibi değerli bir gazetecinin gayretleriyle çıkan Nokta Dergisi’nin hayatına bile mal olmuştu. Tutankamon mübarek!)

Denizcilerden Dursun Çiçek gibi bazı Albayların sadece Deniz Kuvvetleri bünyesinde değil, Genelkurmay içerisinde de darbe planları yapma, eylem planları hazırlamayla meşgul oldukları haberleri cümle aleme ün oldu. Deniz Kuvvetleriyle ilgili bir de Kafes Eylem Planı var ki akıllara ziyan..! Ülke kurtarma (!) işi Denizcilerin bazılarını kendi yapmaları gereken işlerden alıkoyuyor anlaşılan… (Görevini hakkıyla yapmaya çalışanları ise tenzih ederim.)

Deniz sahasında bir de "Amirallere Suikast" davası var ki iyiden iyiye mideleri ve kafaları bulandırmaya başladı. Davayla ilgili olarak hakkında "yakalama emri" çıkartılan Deniz Yarbay Ali Tatar intihar etti.
Polisleri kapısında gören Yarbay’ın “hazırlanmak için izin aldığı ve evinin banyosuna giderek intihar ettiği” söyleniyor. Gerçekten öyle mi?  Ve Denizciler arasında bu kaçıncı intihar?
Daha önce Bedrettin Dalan'a ait Poyrazköy'de ele geçirilen belgelere dayanılarak "yasadışı silahlı örgüt üyesi" olmaktan tutuklanmış olan bu subay, bir de  "Amirallere Suikast" davası için çağrıldığında neden intihar yolunu seçsin ki? Bu subayın gerçekten intihar ettiğin varsayarsak; böyle birisi, hukuka gerçekleri anlatmaktansa neden kendisini ortadan kaldırmayı tercih etmişti? (Albay Abdülkerim Kırcı’nın intiharında da bu soru sorulmuştu ve aynı soruyu Abdülkadir Aygan’a sormuştum yakın zamanda.. Onu ise başka bir zaman ele alırız artık. Fakat şimdilik
Tarhan Erdem’in konuyla ilgili bir TV kanalındaki yorumuna yer vermekle yetineyim: “Son zamanlarda intihar eden subaylardan bir kısmı amirini ele vermemek için intihar etti mutlaka. Biri psikolojik olarak yapmış olabilir, biri kendi suçlu görüneceği için yapmış olabilir. Fakat bir ya da bir kaçı emir – komuta zinciri içerisinde yaptıkları işlerden dolayı komutanını ele vermeyi gururuna yediremediği için intihar etmiştir.”)

 

Deniz Kuvvetlerinde intiharlar bununla sınırlı değil;
Deniz Albay Birol Atakan, Hâkim Yarbay Tanju Ünal, Tabip Yarbay Nursal Gedik, Yüzbaşı Olgun Vural, Deniz Albay Belgütay Varımlı… Deniz Kuvvetlerinde daha hangi intiharlar oldu bilmiyoruz ama intihar deyince bir de Özel Harekât Daire Başkanı Behçet Oktay'ın intiharı akla geliyor…

Deniz Kuvvetlerinde bir şeyler olurken, denizin üzerinde en acayip şeylerinden birisi oldu;

Toprağın altından askerî law silahları ve el bombaları fışkırırken, bunlara basın karşısında adi soba borusu muamelesi yapan, Deniz Kuvvetleri’ndeki bunca çalkantıyı ve dalgalanmayı gören ama müdahale etmeyen Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ Trabzon’da Oruçreis Firkateyni’nde arkasına kuvvet komutanlarını alarak bir dizi açıklamalar yaptı. Açıklamalarında Başbuğ; siyasetçilere, akademisyenlere ve biz medyaya bazı talimatlarda bulundu ve kendimizi düzeltmemiz adına bazı emirler verdi. Eyvallah! Her eleştiride bir hakikat payı vardır deyip oradan çıkarılacak dersleri almak lazım… Aldık kendi hesabımıza. Da, Genelkurmay’ın bünyesinde olan Deniz Kuvvetleri’nde bunca olaylar yaşanırken, ordu içerisinde çok derin demokrasiyi hazım, hukuka riayet sıkıntıları yaşanırken… İnsanın ister istemez, “İnsan önce kendi kusurlarını düzeltmeye bakmalı…”  diyesi geliyor. Çünkü çok vahim bir durum olur; insan gözündeki merteği görmeyip de el gözünde çöp aramaya kalktığında çok büyük arızalar doğabilir.

Zira istenecek en son şey Türk Ordusu’nun yıpranmasıdır. Ordusu düzgün ve ehil iken, bu Türk milleti de başarılı olmuş, ordusu – Yeniçeri de olduğu gibi- yozlaştıkça devleti de tepetaklak olmuş… Ordumuzun iyiliği demek, insanımızın ve devletimizin iyiliği demek; o yüzden de ordumuz iyi olsun diyoruz!

 

RAMAZAN KERPETEN

rkerpeten@gmail.com

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum