Dindar Vatandaş ve Piyango

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, Gazi Üniversitesi ve bağımsız bir araştırma şirketine yaptırdığı “Diyanet İşleri Başkanlığı Personel Memnuniyet Araştırması ve Diyanet İşleri Başkanlığı Vatandaş Memnuniyet Araştırması”nda ilgi çekici tespitlere ulaşılmış.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın vatandaş memnuniyet anketinden bazı bilgileri ilçe müftüleriyle paylaşan Strateji Geliştirme Başkanı Necdet Subaşı, “Bu anket, 26 ilde 2 bin 712 kişiye kendi adreslerinde uygulandı...” dedi.

Anketten elde edilen verilerin ilçe müftülerinin sahadaki gözlemleriyle ne kadar örtüştüğü konusunda alınan görüşlerinin önemli olduğunu dile getiren Başkan Subaşı, “Türkiye’nin yüzde 72.1’i kendini çok dindar veya dindar hissediyor. Yüzde 92.2’si dini bilgisinin çok iyi, iyi veya orta seviyede olduğu söylemektedir. Burada bir sosyolojik analiz yapayım. Bu toplumun kendini nasıl dindar saydığına da kafa yormak lazım. Dindarlık olgusu, dindarlık algısı müftülerin zihninde nasıl oluşuyor, halkta nasıl oluşuyor?” dedi.

Yılbaşı öncesi milli piyango bayilerinin önünde oluşan uzun kuyruklara bakınca yukardaki dindarlık araştırmasının sonuçları daha bir anlam kazanıyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı, Din İşleri Yüksek Kurulu ve İlahiyatçılar her vesileyle milli piyangonun hükmüne dair açıklama yapıyorlar.

İşte onlardan birkaçı;

YUSUF KAVAKLI (Emekli Müftü): “Alınteri var mı milletin? Milli piyango haramdır. Alınteri olmadığı için de toto, loto dinen caiz olmayan şeylerdir. Zaten haram olan şeyler Kur'an’da ve hadislerde bellidir.”

PROF. DR. RAMAZAN AYVALLI (İlahiyatçı): “Kumar oyunlarının haram olduğu malumdur. Çünkü emeksiz bir kazançtır. Dinimizde emek harcamadan yapılan bütün kazançların yasaklandığı da belirtilmiştir. Faiz de, kumar da, piyango da aynıdır.”

2007 yılında bir yılbaşı öncesinde yapılan bir haberde, Din İşleri Yüksek Kurulu Başkan Vekili Prof. Yeprem’in, İslam dininin şans oyunlarına olumlu bakmadığını, haram olduğunu söylüyor. Din İşleri Yüksek Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. Saim Yeprem, İslam dininin şans oyunlarının hiçbirine olumlu bakmadığını belirterek, "İslam dinine ve kutsal kitabımız Kuran-ı Kerim'e göre, piyangonun her türlüsü haramdır" diyor.

"Alo Fetva Hattı"ndaki Diyanet bir yetkilisi, geçtiğimiz yıllarda bir habercinin konuya ilişkin sorusuna şu cevabı vermiş;

"Piyango, loto, toto, iddia gibi her türlü şans oyunları haramdır. Piyango bileti almak dahi haramdır. Marketlerden ve benzin istasyonlarından alınan piyango biletleri de haramdır. Market size şarap verse alır mısınız? Haramdır. Aynen burada alınacak olan piyango bileti de haramdır. Harama götüren şey haramdır."

Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu birkaç gün önce katıldığı bir televizyon programında şunları söyledi; “Spor toto, loto ve benzeri bütün şans oyunları İslam’ın haram saydığı gruptandır, çünkü herkes para veriyor o parayı br kişi alıyor, iki kişi alıyor orada bir emek yok, keşke herkes spor toto alır gibi yılın belli günlerinde belli bir para yatırılsa da o parayla yetimlere gariplere birşeyler yapılsa.”

Milli Piyango bileti alan bazı vatandaşlara mikrofon uzatılmış. Sorulardan birisi, ”45 milyon TL size çıkarsa ne yapacaksınız?”

Bir vatandaş, “Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinden 1000 öğrenciye burs vereceğim” diyor.

Başka bir vatandaş ise, “İyice araştırmasını yaptıktan sonra, gerçekten fakir 50 aileye ev satın alacağım” cevabını veriyor.

Bilet alan vatandaşlardan kendilerine mikrofon uzatılanları pek rahat görünmüyor.  Onların önemli bir kısmının yüzüne bir mahcubiyet ve yaptığı kötü işin verdiği huzursuzluk yansımış.

Bazılarının savunma ifadeleri ise, “Kedi enciğini yiyeceği zaman fareye benzetirmiş” sözünü akla getiriyor.

Halk kendini dindar ve dini bilgi bakımından “iyi” hissediyor ama İslam kaynaklarında haramlığı açıkça vurgulanan bir iş devlet eliyle organize ediliyor. Vatandaşların çoğu hem kendisini “dindar” kabul ediyor, hem de Milli Piyango bileti satın alıp hayaller kuruyor.

Bu yaman çelişkiye ve vatandaşın sıkışmışlığına Başbakan Erdoğan ve ekibinin müdahale vakti gelmiştir umarım.

Sözlerimizi bugünkü (31.12.2012) bir gazete haberinden notlarla tamamlayalım.

 

“TALİH KUŞU ESAS DEVLETE KONACAK

Yılbaşı özel çekilişinde vatandaş 242 milyon 85 bin lira, devlet ise 102,4 milyon lira kazanacak. 400 milyon liralık biletin tümünün satılması halinde ise Hazine'nin kasasına 102 milyon 422 bin 666 lira girecek. Bunun 60 milyon 592 bin 820 liralık bölümünü KDV geliri meydana getirecek. KDV çıktıktan sonra brüt satış tutarına uygulanan Şans Oyunları vergisinden de Hazine'ye 33 milyon 940 bin 718 lira verilecek.

Savunma Sanayi Destekleme Fonu, Tanıtma Fonu, SHÇEK, Olimpiyat Oyunları Düzenleme Kurumu gibi kuruluşlara da kamu payı adı altında 7 milyon 889 bin 128 lira verilecek. Böylece vergilerle birlikte 400 milyon liralık hasılatın 102 milyon 422 bin 666 lirasını devlete aktarılan kaynaklar oluşturacak.”

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum