Domuz Gribi Virusu ve Değişen İnsan Hastalıkları

Domuz Gribi Virusu ve Değişen İnsan Hastalıkları

Domuz grib virusu Influenza A grib virusu grubundan olup, domuzlarda insan gribine benzer tablo oluşturur. Domuzlar arasında insan gribine benzer yollarla ve çok hızla yayılır. Büyük miktarda domuz üreten ülkelerde insanlar arasında hastalık yapması cok azda olsa gösterilmiştir. ABD’de son 4 yılda 12 insanda domuz gribi vakası bildirilmiştir. Bu vakalar genelde et üretimi amaçlı endüstriyel büyük domuz çifliklerinde çalışan ve/veya hasta domuzlarla yakın ilişki kuran kişilerde gorülmüştür. İnsandan insana geçiş çok ender olarak bildirilmiştir ama 13 nisan 2009’dan beri Meksika’da yüzü aşkın insan bu hastalıktan ölmüş ve 1400 kişide de hastalık rapor edilmiştir.

 

Domuz gribi ilk defa insandan insana bu kadar yaygın ve hızlı şekilde yayılım göstermektedir. Bu hastalık özellikle vucut savunma sistemi düşük insanlarda çok daha ağır seyretmektedir. ABD’de Meksikayı ziyaret etmiş kişilerde bu virus rastlanmıstır. Son olarakta virus Avrupa ülkelerinde de rapor edilmeye başlanmıştır.  Dünya Sağlık Orgütü (WHO) domuz gribi virusu ve hastalığının bu hızlı yayılımı karşısında tüm dünyayı uyarma gereği duymuştur. Ülkemizde de henüz tesbit edilmemiştir. Yalnız unutulmamalıdır ki ülkemizde tesbit edilmemiş olması ve ülkemizde domuz çiftliklerinin yaygın olmaması (?), bu virusun ülkemizde yayılmıyacağı ve hastalık yapmıyacağı anlamına kesinlikle gelmemelidir. Akla ilk şu sorular geliyor nasıl oluyorda aslında sadece domuzlarda grib yapan bu virus birden bire insanlarda salgın şekilde hastalık yapmaya baslıyor? Biyolojik bir silahmı? Bunun kısa ve uzun vadede ne gibi etkileri olabilir?

 

            Bu virusun biyolojik silah olması cok zor bir ihtimaldir. Çünkü sonuçta bir hayvan hastalığıdır ve insanlar üzerindeki etkisi bilinmemektedir. Bu ve benzeri viruslar insanı konak olarak kullanmadıkları için insanda hastalık yapmazlar veya çok seyrek olarak gözlenir (Non-equilibrium insan virusu). Normalde bu tür viruslar kendileri için uygun olmayan konaklarda hastalık yapmaya baslamaları son derece zordur ama hastalık yapmaya basladıklarında ise insan organizması bu virus ile daha önce tanışık olmadıkları için, başka bir deyişle virus insan virusu olmadığı için insanda çok kolay şekilde ölümle sonuçlanabilecek hastalıklara yol açabilir ve yayılımıda diğer insan viruslarına kıyasla son derece hızlı olabilir. Bilimsel olarak en uygun açıklama ise domuzun insana hem fiziki (çiftliklerde çok miktarda yetistirilmesi) hemde gen dizimi olarak benzerliği olması (maymunlar, fareler gibi) bu hayvan(lar)da hastalık yapan mikroorganizmaların insana bulaşması ve insana adapte olması diğer hayvan viruslarına göre çok daha yüksek ihtimal içermektedir.

 

Buna diğer bir örnek ise geçen haftalarda ülkemizde ilk defa olarak rapor edilen Hanta virus infeksiyonudur. Bu virusta normalde sıçanlarda görülür ve insanlarda hastalık yapması çok zordur.  Değişen iklimler, yediğimiz gıdalardaki tehlikeli katkı maddeleri ve genetiği değiştirilmiş bitkilerin bilinçsiz şekilde üretilip ve tüketilmesi ve dünya hayvan ve bitki florasındaki geri dönüşümsüz değişiklikler, insan vücudu savunma sistemini de değiştirmekte ve daha önce hiç görmediğimiz hastalıkların insanlarda görmemize sebeb olacaktır/olmaktadır. Böylelikle insan vucudunu savunma sistemi geliştiremediği hastalık etkenlerine karşı dayanıksız ve savunmasız duruma düşmekte ve hastalıklar çok kısa sürede binlerce insanı öldürebilmektedir.

 

            Yeni nesil hastalılara karşı yapılması gereken önlemlerin başında hastalıkların hızla yayılmasını sebeb olabilecek, ülkemizde bugünkü yaşam şeklinin temelini oluşturan, kalabalık şehir ve yerleşim yerleri yerine, daha seyrek ve bol yeşi alanlara sahip yerleşim yerleri kurulmalıdır. Endüstriyel amaçlı büyük hayvan çiftlikleri (sığır, tavuk ve balık vs) yerine doğal olarak beslenen hayvanların bulunduğu üretim tarzlarına önem ve öncelik verilmelidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum