Hüseyin DERVİŞOĞLU

Hüseyin DERVİŞOĞLU

DORAEMON

Bu haftaki yazıma, yazının sonunda söylemem gereken bir notla başlayayım. 11 Eylül’de vizyona giren filmler içinde ben (7 yaşındaki kızımı kıramadığım için) Doraemon çizgi filmini seyrettim. Size özellikle seyrettiğim en kült filmlerden birisi olan 6. His’sin yıllardır vasatın altında işler çıkartan yönetmeni M. Night Shyamalan’ın filmi Ziyaret’i ve türü sevenler için serinin 6. Filmi olan Dabbe 6’yı kaçırmamanızı tavsiye ederim. Zira Shyamalan, Ziyaret ile kendisini meşhur eden 6. His’teki başarıyı yakalayacak gibi gözüküyor. Ayrıca, yerli korku filmi deyince akla ilk gelen yönetmen olan Hasan Karacadağ, Dabbe 6 ile Türk sinema tarihinde belki de bir daha hiç kırılamayacak bir rekora imza atıyor. Türk korku sinemasında başka hangi yönetmen 6 filmlik bir seri çeker onu da bilemiyorum.

Bu girişten sonra yazımıza dönebiliriz. Bizde yeni yeni fenomen haline gelmeye başlayan, anavatanı Japonya’da 2020 Tokyo Olimpiyatları’nın tanıtım kampanyasında bile boy gösteren Doraemon, ülkesinde bir kültür mirası olarak varlık göstermektedir. Türkiye’de geçtiğimiz yıl, çocuklara yönelik bir televizyon kanalında boy göstermeye başlayan Doraemon, Japonya’da nesiller boyu takip edilen, neredeyse nostaljik bir çocukluk kahramanıdır.

Doraemon adı, “dora neko” (sokak kedisi) ifadesinden gelen “dora” (başıboş) ve Japonya’da şimdilerde eskisi kadar yaygın olmayan, erkek isimlerinin sonuna eklenen “emon” un birleşiminden oluşur. Doraemon, 22. yüzyıldan geçmişe yolculuk eden bir robot kedidir. Geliş amacı Nobita Nobi adlı bir okul çocuğuna yardımcı olmaktır. 22. yüzyılda yaşayan Sewashi, büyük büyük dedesi Nobita Nobi’nin çevresini geliştirmek ve ondan sonraki nesillere daha iyi bir gelecek sağlamak amacıyla Doraemon’u dünyaya göndermiştir. Çünkü Nobita’nın okuldaki ve dolayısıyla iş hayatındaki olası başarısızlıkları, gelecek nesillere mali problemler olarak yansıyacaktır. İşte bu nedenle tarihi düzeltmek ve Nobi ailesinin talihini değiştirmek amacıyla gönderilir Doraemon!

Kesesinden çıkardığı enteresan icatlarla, Nobita’nın karşılaştığı her zorlukta imdadına yetişen tombul robot kedinin yeni sinema filmi ise Nobita’nın büyüyüp, yetişkin bir adam olduktan sonra hayatına Doraemon’suz nasıl devam edeceği konusuna odaklanıyor. Nobita’nın geleceği hakkında merak edilen en önemli soruların başında âşık olduğu Shizuka ile evlenip, evlenmeyeceğinin yer alması ise bu meseleyi filmin kalbine yerleştiriyor.

Doraemon, aslında bir devam filmi. Çocuğu ile hoşça vakit geçirmek için sinemaya gitmeye karar verirseniz, mutlaka filmin dizi halindeki bölümlerinden bir iki tanesini seyretmenizi öneririm. Çünkü öyküsel anlamda Doraemon ve Nobita’nın dünyasından haberdar olmayan izleyiciler için zorlayıcı bir çalışma.

Doraemon’un, içinden çok çeşitli bilimkurgu alet ve ilaçların çıktığı bir “dördüncü boyut cebi” bulunmaktadır. Pervane, zaman makinesi, görünmezlik pelerini, mikro robotlar, beyin tarayıcı, her yere açılan kapı, küçük ışık, zaman örtüsü Doraemon’un dördüncü boyut cebinden çıkararak kullandığı aletlerden bazıları.

Doraemon’un cebinden çıkan bir diğer giysi olan “geriye yansıtıcı kumaş” giyeni görünmez yapar; diğer bir deyişle giyenin gerisindeki görüntüyü gösterir. Burada duralım ve gerçek bir bilgi aktaralım: Japonya’da bu alet üzerinde ciddi olarak çalışıldığını ve özellikle bu teknolojinin ameliyatlar sırasında cerrahlarca kullanılabileceğini, böylece, çalışırken kendi ellerinin gölgesinde kalan organı görmelerinin mümkün olacağı söylenmektedir. Ne diyelim bu ilginç ve faydalı icat, inşallah gerçekleşir ve bilim dünyasının hizmetine sunulur.

Bununla beraber, filmin temsil ettiği ‘kapanış hikâyesi’ olan çocuklar arasındaki dövüşün Japonya’daki izleyicilere hissettirdikleri ile Türkiye'deki seyircilere hissettirdikleri elbette karşılaştırılamaz. Bütün bu nedenlerden ötürü Nobita hayranı küçük çocuğunuz varsa Doraemon kaçırmamanız gereken bir film. Ancak eğer Doraemon ve Nobita’nın anime dünyasına fazla da aşina değilseniz filmde olan biteni takip etmekte zorlanacağınızı bilerek sinemaya gitmelisiniz.

 

Künye

Orijinal Adı: Stand By Me Doraemon

Senaryo: Takashi Yamakazi, F. Fujio Fujiko 

Ülke: Japonya

Uluslararası Dağıtımcı: Bir Film 

Türk Dağıtımcı: Bir Film 

Müzik: Naoki Sato 

Vizyon Tarihi: 11 Eylül 2015

Süre: 95 dak.

Tür: Animasyon

Dublaj Oyuncuları (orijinal sesler): Mona Marshall (Doraemon), Wasabi Mizuta (Doraemon-voice-), Jonny Yong Bosch (Noby), Megumi Oohara ( Nobita Nobi-voice-), Cassandra Morris (Sue), Satoshi Tsumabuki (Adult Nobita-voice-), Brian Beacock (Sneech), Yumi Kakazu (Shizuka Minamoto / Adult Shuzuka-voice-), Subaru Kimura (Takeshi Goda-voice), Kaiji Tang (Big G), Tomokazu Seki (Suneo Honekawa-voice-), Olvido Gara (Adult Shizuka-voice-), Minae Noji (Little G), Mario Vaquerizo (Adult Nobita-voice-)  

Yönetmen: Takashi Yamakazi, Ryuichi Yagi, Tony Oliver

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.