Fatma Ç. KABADAYI

Fatma Ç. KABADAYI

Eğitimci-Yazar Gündüz Aydın ile Röportaj

“Biz başarmak için yola çıktık. Başarısızlık kendini küçük görenlerin olsun.”

   

 

1958 Yılında Eşme’de hayata gözlerini açan Gündüz Aydın, 1977’de Çanakkale Eğitim Enstitüsünü bitirdikten sonra çeşitli illerde eğitimci olarak görev yaptı. 2004 yılında emekli olan Aydın, kendini uzun yıllar ilgilendiği edebiyata teslim etti ve halen durmaksızın üreten bir şair-yazar.

 

Aslında “Sevgi Yolu” denilince akla gelen ilk isim o. Çünkü çıkardığı dergi ve antolojilerle Türkiye’de büyük bir kesime ulaşabilen, aralıksız her yıl çıkan antolojilerle de birçok şaire destek olan bir yayıncı.

 

Bu kadar yayın ve yazım tecrübesinden biz de faydalanalım dedik ve kendisine rica ettik. Sağ olsun bizi kırmadı. Sizlerle sohbetimizi paylaşmak da bizim görevimiz…

  

“Öncelikle hoş geldiniz gönül sohbetimize sayın hocam… Bugün bu satırı yazayım, bugün şu satırı derken ne kadar çabuk geçiyor zaman ve farkında olmadan üretiyoruz ve yine farkında olmadan hayatı sevdiğimiz alanda tüketiyoruz. Biz böyle mutlu oluyoruz sanırım. Bana katılır mısınız? Gündüz Aydın ürettiği zamanlar daha mutlu olan biri midir? Neden üretir?

  • “İki günü birbirine denk olan zarardadır.” Bu, benim hayat tarzımdır. Onun için dünden daha fazla üretmeli ve daha fazla çalışmalıyız. Bize ayrılan vakit hızla dolarken; havasını teneffüs ettiğimiz, suyunu içtiğimiz, ekmeğini yediğimiz bu beldelere hizmet etmek, üretmek ve insanlığa faydalı olmak gerekir. Öldükten sonra iyi hatırlanacak eserler bırakmak için çalışmak çok önemlidir. Benim hayatımda umutsuzluğa, korkuya, yılgınlığa yer yoktur. Yaşadığım an’ı dolu dolu yaşamak beni hep mutlu eder. Aldığım her nefesin hesabını verebilmek için üretiyor ve çalışıyorum.

 

“Kalemi eline alalı beri Gündüz Aydın olmak size neler kazandırdı, neler kaybettirdi?”

  • İlk şiirimi 21 Nisan 1974 yılında yazmıştım. O günden bugüne kültür ve sanat adına yaptığım bütün faaliyetler, ürettiğim bütün eserler bana itibar kazandırdı. Onlarca okulda, on binlerce öğrenciye kültür ve sanat adına hitap edebilmek, çeşitli kültür ve sanat festivallerine davet edilebilmek, yayımladığım kitapların okuyucular tarafından takdir görmesi önemli birer ayrıcalıktır. Bu farklılığı biliyor, hissediyor ve verdiği onuru yaşıyorum. Eserlerim bana hiçbir şey kaybettirmedi. Bu konuda olumsuz hiçbir şey yaşamadım.

  

“Bulunduğunuz şehirde yerel gazetelerde yerel konularda köşe yazıları yazıyorsunuz. Eğitimci ve yazar kişiliğiniz ile bu faaliyetlerinizde de başarılı olacağınızı biliyoruz. Salihli için neler yapmayı düşünüyorsunuz?”

 

  • Her konuda topluma katkım olsun istiyorum. Günlük siyaset, ekonomi ve yerel meseleler ile ilgili değişik konularda fikirlerimi gazete ve internet ortamında yazarak halkımızı aydınlatmaya çalışıyorum. Bu konuda ilkem doğruya doğru, yanlışa yanlış demektir. Kesinlikle tek taraflı bir kişi değilim. Yaşadığım yerlere hizmet etmek ben büyük idealim. Bu vesile ile 30 yıldır yaşadığım Salihli için yazılar yazıyorum. Yazdığım bu yazılar ile ilgili değişik kesimlerden gelen olumlu tepkiler beni mutlu ediyor ve şevklendiriyor. Yapılan işlerde ilgi varsa devamlılığı da vardır.

  

“Bir eser çıkarmak elbette meşakkatli, zaman ve maddi imkânlar isteyen bir uğraş. Edebiyatla ilgilenen birçok dostumuz keşfedilmeyi bekliyor. Siz çıkardığınız dergilerle ve antolojilerle onlara söz özgürlüğü verdiniz. Bu ne kadar zor oldu ve geri dönüşümleri sizi mutlu etti mi?”

 

  • 1997 yılından bugüne yayımladığım Sevgi Yolu dergisi bir ekol bir okul oldu. Dergimizin sayfaları sanat ve edebiyatla uğraşan yüzlerce kişiyi kucakladı. Aslında yeni yazan ya da yazıp da kendini gösterme fırsatı bulamayan birçok şair ve yazar için dergimiz önemli bir görev üstlenmiş oldu. Birçok önemli araştırma kitapları ve ansiklopedilerde dergimiz kaynak olarak gösterildi. Ayrıca yılda bir defa yayımladığımız antolojiler edebiyatımıza iz bıraktı. Bunun için çok mutluyum ve heyecanlıyım.

 

 

“Sayın Hocam, on beşin üzerinde şiir kitabınız, öncülük ederek basımını yaptığınız sayısız antoloji var. Sevgi Yolu isimli derginizi de okumak kısmet oldu, çok beğenmiştim, kaliteliydi, seçkindi. Sizce yazarlık mı yayıncılık mı zor?”

  • Yayıncılık konusunda iddialı değilim. Ancak bu konuyu ticari olarak görmediğim için kitap yayımlayacak arkadaşlara aracı oluyorum. Bugüne kadar yüzlerce kitabı edebiyatımıza kazandırma yolunda katkı sağladım. Bir kitabın hazırlık aşamasındaki bütün işlemlerini yapıp, meydana çıkınca çok mutlu oluyorum. Yazarlık da yayıncılık da zor olsa da zevkli ve insana mutluluk veren birbirine yakın uğraşlar… Severek yapmaya devam ediyorum.

 

“Ben daha çok eğitimci-şair yazarları tanıdım. Yani doktorlardan, mühendislerden bu alana eğilen, kalem sevdalısı insanlar çok az çıkıyor. Sizce bunun nedeni ne olabilir?”

 

  • Bu konuda insanı yazdıran güç, yaşanmışlıklardır.  Yaşanan olaylar bizleri alıp bir yerlere götürüyor. Benim bir ilkokul öğretmeni olarak öğrencilerim hep şiirlerimin kahramanı olmuştur. Sonra çocuklarım, şimdi de torunlarım…

 

 

“Yayına hazır eserlerin mevcut, derginin yeni sayılarının da yakında çıkacağı haberini aldık. Yakın gelecek için düşündüğünüz planlarınızdan birkaçı hakkında ipucu alabilir miyiz?”

 

  • Yayına hazır planlanmış 4 adet eserim var. Bunlarla ilgili çalışmalarım devam ediyor. Sevgi Yolu Dergimiz iki sene ayrılıktan sonra yeniden yayımlanmaya başladı. Bana ayrılan vakit dolmadan üretmeye devam…

  

 

“Allah uzun ömür versin sayın hocam… Hangi tür şiirleri yazmayı kaleminiz daha çok seviyor? Sizce her yazılan şiir midir? Şiir olarak iddia edilen mısralara şiir kabul etmeniz için hangi özellikleri taşıması gerekir?”

 

  • Daha çok sevda şiirleri yazıyorum. 1986 yılında Rahmetli Abdurrahim Karakoç’un tavsiyeleri ile çocuk şiirleri yazmaya başladım. Bu konudaki eserlerim büyük ilgi gördü. Karakoç, bu konuda boşluğun olduğunu söylemişti. Bu boşluğun bir kısmını da olsa doldurmaya çalıştığım için mutluyum. Bir şiirin şiir olabilmesi için okuyucunun beğenmesi ve benimsemesi gerekir. Okuyucu şiiri yarınlara taşırsa şiir olur.  Şiir, okuyucuyu alıp bir yerlere götürürse şiirdir. Şiirde okuyucu, kendine ait bir şeyler bulması gerekir. Ben yazdığım şiirlerde bu özelliklere dikkat ediyorum.

 

“Sayın Hocam, şair ve yazarlığa yeni adım atmış ya da yıllardır emekleyip benim gibi yürümeye başlayamayanlara ne önerirsiniz? Ne yapmalıyız, ne yapmamalıyız?”

 

  • Şiir yazmak için mutlaka çok kitap okumak gerektiğine inanıyorum. Şiir, dar bir alanda büyük şeyler anlatan müthiş bir duygu yığınıdır. Kitap okuyarak kelime haznemizi genişletmemiz lazımdır. Bunun yanı sıra şiirin tarifini, tanımını ve özelliklerini iyi bilmek gerekir. Ama daha önemlisi kararlı olmak, istekli olmak ve ısrarcı olmak gerektiğine inanıyorum.

 

“Birçok ödül aldınız. Hangi ödüllerdi? Bunlarla ilgili neler söylemek istersiniz?”

 

  • 1989 yılında Konya Ülkü Ocakları’nın Türkiye genelinde açtığı şiir yarışmasında YÜK isimli şiirimle birinci, Elazığ Nizam-ı Alem Ocakları’nın Türkiye genelinde açtığı şiir yarışmasında Leylâ isimli şiirle ikinci, Kütahya Şiir Sevenler Derneği’nin Türkiye geneli açtığı şiir yarışmasında Saklambaç isimli şiirimle ikinci, Muhsin Yazıcıoğlu anısına Sivas’ta Alperen Ocaklarının Türkiye genelinde açmış olduğu “Gül Yüzlüyü Yaşamak ve Yaşatmak “ konulu şiir yarışmasında Kar Tanesi isimli şiirimle birincilik ödülüne layık görüldüm ve birincilik ödülünü Sivas 4 Eylül Kapalı Spor Salonu’nda Gülefer Yazıcıoğlu’ndan aldım. Ayrıca Simav Anadolu Dergisi ve Bursa Büyükşehir Belediyesi Yerel Gündem 21 tarafından Türk Şiirine katkı plaketi aldım. Çocuk şiirlerimden 10 tanesi bestelendi. 2012 yılında Manisa Celal Bayar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğrencisi Işıl Yıldırım tarafından hayatım ve şiirlerim bitirme tezi oldu.

 

 

 

“Görev aydığınız sosyal ve siyasal kuruluşları da okuyucularımız ve takipçileriniz adına sormak istiyorum.”

 

  • Birçok sosyal ve siyasal kuruluşlarda görev aldım bunlar:
    1. Manisa Ülkü Ocakları Yönetim Kurulu Üyeliği – 1978–79
    2. Muş Ülkü-Bir Sekreteri                                       -   1977
    3. Büyük Birlik Partisi Genel Merkez Delegesi      -   2004–2012
    4. Millet, Hergün ve Bizim Anadolu Gazeteleri Manisa, Muş ve Çanakkale muhabirliği.                                          —1975–1980
    5. İLESAM Manisa İl Temsilcisi                            - 2010–1012
    6. Salihli Kültür Sanat Derneği Kurucu Yönetim Kurulu Üyeliği
    7. Sayad (Salihli Şairler ve Yazarlar Derneği) Üyeliği
    8. Manisa Yazarlar ve Sanatçılar Derneği Kurucu Yönetim Kurulu Üyeliği
    9. Deniz Feneri Derneği Salihli Gönüllüsü              -2004–2011
    10. Salihli Sevgi Yolu Dergisi Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni – 1998-…
    11. Salihli Haftalık Sentez Gazetesi Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni 2008–2010
    12. Türk Ocakları Derneği Salihli İlçe Sekreteri – 2010–2012
    13.  Haber Arz İnternet Sitesi Köşe Yazarlığı
    14. Salihli Sektör Gazetesi Köşe Yazarlığı
    15. Büyük Birlik Partisi Salihli İlçe Başkanlığı 2013
    16. Sevgi Yolu Kültür ve Sanat Derneği

 

 

“Edebiyat alanıyla bütünleşmiş biri olarak ailenizden ve elbette üç çocuğunuzdan da zaman çalmak durumunda kalıyorsunuz. Onların kaleme olan aşkınıza bakışı nedir?”

 

  • Elbette belli bir seviyeye geldikten sonra bir sanatçının yakını olmak da bir ayrıcalıktır. Onun için Eşim, çocuklarım, torunlarım ve yakınlarım yazdıklarımdan ve eserlerimden her zaman gurur duymuşlardır.

 

 

“Yayımlanan eserleriniz hakkında da bilgi verir misiniz?”

 

            *Yayımlanan eserlerimin toplam baskı âdeti 300 bini geçti. Bunlar:

   1. Şiir Kitaplarım

   Ağlamalar, Şafak Yayınevi, Manisa,1978, 60 s.

   Çiçeğim Ayazda Soldu, Şafak Yayınevi, Manisa,1982,102 s.

   Şafakları Seninle Seveceğim, Anadolu Mat. İzmir,1993, 64 s.

   Umutlarım Yığıldı, Ay Yayınları, Salihli, 2000. 120 s.

   Bir Semeyi Bilemedik, Ay Yayınları, Salihli, 2002. 64 s.

   Güle Hasret Yaşadım Ay Yayınları, Salihli, 2005. 80 s.

   Güldeste, Ay Yayınları, Salihli, 2005. 64 s.

   Kardelen, Ay Yayınları, Salihli, 2008. 64 s. 

   Gelmişken Kal Benimle, Ay Yayınları, Salihli, 2009. 192 s.  

   Kar Tanesi Ay Yayınları, Salihli, 2011. 48 s.

 

2. Yer Aldığım Ansiklopediler

 

 İhsan Işık-Türkiye Yazarlar Ansiklopedisi (Cilt 1 Sayfa 257)

 İhsan Işık-Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (Cilt 2 Sayfa 481)

 

   3. Araştırma Eserlerim

 

   Test Kitabı, Ay Yayınları, Salihli, 1993. 80 s. 

   İlimiz Manisa, Ay Yayınları, Salihli, 2005. 64 s. 

 

   4. Yayıma Hazır Eserlerim

 

   Kınalı Keklik Kurtuluş Savaşı Hikâyesi

   Çocuklara Eğitici Hikâyeler

   Çocukça şiirler

   Bahar Mektupları

 

 

   5. Hazırladığım Antolojiler

 

   Sevgi Yolu Şairler Antolojisi, Ay Yayınları, Salihli, 1999. 120 s. 

   Sevgi Yolu Şairler Antolojisi, Ay Yayınları, Salihli, 2000. 144 s. 

   Sevgi Yolu Şairler Antolojisi, Ay Yayınları, Salihli, 2001. 120 s.

   Sevgi Yolu Şairler Antolojisi, Ay Yayınları, Salihli, 2002. 160 s. 

   Sevgi Yolu Şairler Antolojisi, Ay Yayınları, Salihli, 2003. 204 s. 

   Sevgi Yolu Şairler Antolojisi, Ay Yayınları, Salihli, 2004. 192 s. 

   Sevgi Yolu Şairler Antolojisi, Ay Yayınları, Salihli, 2005. 240 s. 

   Sevgi Yolu Şairler Antolojisi, Ay Yayınları, Salihli, 2006. 320 s. 

   Sevgi Yolu Şairler Antolojisi, Ay Yayınları, Salihli, 2007. 192 s. 

   GÜLDESTE, Ay Yayınları, Salihli, 2008. 240 s. 

   GÜLDESTE, Ay Yayınları, Salihli, 2009. 192 s. 

   GÜLDESTE , Ay Yayınları, Salihli 2010, 304 s

 

 

   6. Katıldığım Antolojiler

 

    Şair Öğretmenlerden Şiirler Antolojisi 1993- İzmir Hz: Yücel Barut

    Öğretmen Şiirleri Antolojisi 2000- Z. Zakir Acar

    Türkiye Şairler Antolojisi 2001- Kütahya Şiir Severler Derneği Yayını

    Egeli Şairler Şiir Antolojisi 2003- Egay- Der Yayını

    Sevda ve Haykırış Şiirleri Antolojisi 2002- Hz: F. Yalçın

    Hürsöz Gazetesi Şairler Antolojisi 2002- Hz: Ş. Öksüz

    Hürsöz Gazetesi Şairler Antolojisi 2003- Hz: Ş. Öksüz

    Hürsöz Gazetesi Şairler Ant. 2004- Hz: Şükrü Öksüz

    Belirli Gün ve Haftalar 2009-Mehmet Beşeri-Sentez Yayınları

 

 

   7. Katıldığım Ortak Kitaplar

 

   Gönülden Gönüle, Şafak Matbaası, Manisa, 1986 64 s.

   Damlalar, Ezgi Matbaası, Salihli 1996 80 s.

   Pencereler, Saküsan Yayınları, Salihli 2004 88 s.

 

8.Çocuk Şiirleri Kitaplarım

 

   Çocuk Bahçesi (MEB) Ay Yayınları, Salihli, 1986. 64 s.

   Çocuğun Dünyası, Ay Yayınları, Salihli, 1991. 64 s. 

   En Güzel Çocuk Şiirleri, Ay Yayınları, Salihli, 2003. 64 s.

   Öğrencilerimi Özledim, Ay Yayınları, Salihli, 2005. 64 s. 

   Sevgili Öğretmenim, Ay Yayınları, Salihli, 2007. 64 s. 

 

 

 “Okuyucularımız için bizimle bir şiirinizi paylaşmanızı istesek acaba hangisine müsaade edersiniz?”

 

SABAHI BEKLEMEK

 

Bekleme bu gece gelemem sana

Hayalin dizimde hasret sarıyor

Bu gece saçların ne kadar sıcak

Gözlerin dalmış da beni arıyor

 

Uyumam ben inan seni beklerim

Uzaktan uzağa saçın koklarım

Sen varsın kolumda seni saklarım

Gözlerim saçları tel tel örüyor

 

Ne çok yıl geçti de yoruldum bilsen

Yüzüne bakmam hiç, yanıma gelsen

Uzatsan elini, gözyaşım silsen

Yanaktan sıcacık sana varıyor

 

Bu gece mehtapta kaldık ikimiz

Hayalin dizimde çok mutluyuz biz

Hiç sabah olmasa, açılmasa giz

Zaman durmuş eller saçım tarıyor

 

Bekleme be güzel gelemem sana

Hayalin dizimde seni sarıyor

İçime çektiğim senin hasretin

Gözlerin dalmış da kimi arıyor

Sabahı beklemek beni yoruyor

 

  

 

“Şair ve yazar arkadaşlar sizinle nasıl iletişim kurabilirler? Dergide yazı ve şiirlerini nasıl ulaştırabilirler? Seçici kurulunuz nelere dikkat ediyor ve abonelik ücreti ne kadar diye sorsam neler söylersiniz?”

 

  • İnternet sitem :www.gunduzaydin.com bu siteden benim ile ilgili daha geniş bilgi alınabilir. Ayrıca yayımladığımız dergimize eserlerini göndermek isteyenler gunduzaydin58@hotmail.comadresi ile ya da PK: 36 45300 Salihli posta adresi ile bana ulaşabilirler. İletişim için 0542 427 86 61 telefon numaram. Değerli okuyucularımız bir şekilde adreslerini gönderirlerse ücretsiz olarak dergimizden edinebilirler.

 

 “Çok teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum sayın hocam. Allah yolunuzu açık ve başarınızı daim etsin diyorum. Sizi daha yakından tanımaktan onur duydum. Gerçekten gıpta ile bakılacak, örnek olarak gösterilecek bir yazım hayatınız var.”

 

  • Ben teşekkür ediyorum. Sanatın ve sanatçının böylesine unutulduğu bir zamanda yılmadan yorulmadan çalışmaya devam edenleri alkışlıyorum. Biz başarmak için yola çıktık. Başarısızlık kendini küçük görenlerin olsun. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.