Ekonomide oyuncu yabancı, film yabancı, biz seyirciyiz

 

 

 

Bizim piyasalarda artık oyuncu yabancı, film yabancı olduğundan, piyasalar içerideki gelişmelerden değil, dışarıdaki değişimlerden etkileniyor.
Onun için Anayasa Mahkemesi"nin kararı ne kadar önemli olursa olsun piyasaları etkilemiyor da Amerika"da Merkez Bankası Başkanı"nın yaptığı konuşma, işsizlik oranının veya enflasyonun beklenenden fazla çıkması, tüketicinin para harcama eğilimindeki değişim, günü gününe bizde döviz fiyatının değişmesine, faizin yükselmesine, borsanın çökmesine yol açıyor.
Anayasa Mahkemesi"nin türbanın üniversitelerde serbest bırakılmasının yolunu açan anayasa değişikliğini iptal kararı perşembe günü açıklandı. Cuma günü bu karar nedeniyle döviz fiyatının tırmanışa geçmesini bekleyenler vardı. Döviz fiyatı cuma günü bırakınız tırmanmayı, geriledi bile. Pazartesi (dün) piyasalar gene sakindi.
Bizim piyasalar “Türkçe dublajlı yabancı film”e benziyor. Biz filmi “Türkçe” olarak Türkiye"de seyrediyoruz ama, bu filmin konusu, yapımcıları, oyuncuları tümüyle yabancı. 

Hâkimiyet yabancılarda

Borsaya yabancılar hâkim. Banka ve sigorta sisteminde yabancılar hâkim. Kamu iktisadi teşebbüslerinin en önemlileri şimdilerde yabancıların. Özel sektörün önemli tesislerini yabancılar satın aldı. Bakkaliye kesimi yabancıların hâkimiyetinde. Hırdavatçılığı yabancılar yapıyor. Gayrimenkul işi yavaş yavaş yabancıların eline geçiyor. Tarım ve sanayi kesimlerinde üretim ucuz dövize dayalı ucuz ithalat nedeniyle yabancılara bağımlı hale gelmiş durumda. Yabancıların gönderdiği döviz sayesinde cari açık (döviz açığı) kapatılabiliyor.
Küreselleşme denilen yapıda, yabancılar kurumsallaşmış ve dünya üzerine riski yaymış durumda. Türkiye küresel bütünlüğün bir parçası. Ekonomik bakımdan belli bir büyüklüğü var. Türkiye ile ilgilenen, Türkiye"ye kaynak akıtan veya kaynak bağlayan yabancılar (başka ülkeleri nasıl özelliklerine göre değerlendiriyorsa) Türkiye"nin özelliklerini bir bütün olarak değerlendirerek belli bir riske giriyor.
Türkleri çok, hem de pek çok ilgilendiren, etkileyen günlük değişimler yabancıları ilgilendirmiyor. Onlar her ülkede halkı ilgilendiren günlük değişimlere göre değil, daha uzun vadeli bekleyişlere göre küresel risk dağılımını yapıyor. 

Birilerinin kâbesi New York

Onların ve de onlara iş yapanlar ile onlarla iş yapanların kâbesi New York Borsası.
İşte bunun içindir ki, bizde de her gün “Amerika"dan gelen haberlere” göre piyasa oluşuyor.
Sabah güne “Amerika"daki göstergeleri izleyerek başlıyoruz”, Amerika"daki işsizlik oranı, enflasyon, siparişler, konut talebi o günün döviz fiyatının, faizin, borsa endeksinin kaderini belirliyor.
Bizim işsizlik oranının, bizim enflasyonun artması, bizde konut piyasasının çökmesi ne dolar fiyatını etkiliyor, ne faiz oranlarını ve ne de borsayı.
Bütün bunları bilirsek, Anayasa Mahkemesi"nin perşembe günü açıklanan o çok önemli kararına rağmen bizim piyasaların neden kılının kıpırdamadığını daha kolay anlarız.



Önceki ve Sonraki Yazılar