Evlilik Diploması

Ramazanda böyle bir başlıkta nerden çıktı demeyin. Bence günümüzün en önemli konusu aile, en büyük sorunlar ve mutluluklar yaşadığımız yer ise yuıvalarımız. Eğer evimiz huzurluysa düğüne gerek yok düğün bizim evimizdedir. Durum tam bunun tersi ise mazallah  matem ayrılmaz gölgemiz olur. 

Naçizane yazdığım kitabımda (Yuva kuran mektuplar) ve birçok makalemde bahsettiğim bir projenin, bir düşüncenin hayata geçmesi beni cidden sevindirdi. O yazılarımda bahsettiğim gibi (Kitabımdaki 5. Mektup şöyle başlıyor: “Günümüzde gerek ailelerde, gerekse okullarda bu önemli konu ile ilgili maalesef yeterli bilgiler verilmemekte. Hayatımızın en önemli iki olayından biri olan bu konuda gençlerimiz (aslında toplum olarak hepimiz) gerçek bir cehalet içinde bulunmaktayız. Annelere, babalara, evlenme yaşına gelmiş kız ve erkeklere, “evlilikle ilgili  kaç kitap okudunuz?” diye  sorsak eminim çoğundan; “hiç” cevabını alırız.

 Salih ve saliha çocuklara anne olasıca kızım!

        Evlilikte temel soru, “Evlilikte amaç nedir?” sorusu olmalı. Bu soruya içten, samimi ve anlamlı cevap veren adayların yapacağı evlilik çok sağlam temellere dayanır. Sahi sence nedir evlilikten amaç? İnsanlar niçin evlenmek ister? Evlenince daha mutlu ve  huzurlu olmak için mi? Evlenince daha az mı  çalışacağız? Daha fazla mı gezip tozacağız? Yeni tanıdığımız insanlarla (dünürlerle) taze dostlular kurmak mı muradımız? Yoksa tam tersi, sorumluluklarımız daha fazla artıp, yükümlülüklerimiz daha mı çoğalacak? Daha fazla yorulup, daha büyük sıkıntılarla mı karşılaşacağız? Bu sualleri evlenmek isteyen her aday kendisine sormak zorunda. Sadece sormak değil bu sorulara aynı zamanda akılcı ve mantıklı cevaplar vermekle de yükümlü aynı zamanda…”) evlenecek adaylar mutlaka bir imtihandan geçirildikten ve bir sertifika aldıktan sonra evlenebilmeliler. Siz buna ister evlilik diploması deyin, isterse evlenme izni şahadetnamesi.   

                              Dr. Semin Güler Hanım Efendinin İletisi

Bu konuda çalışma yapan kurumlarımızdan biride Konya Büyük Şehir Belediyesi. Belediyemiz konuya ciddi önem vermiş hatta KADEM adlı birim konu ile ilgili çalışmalarına devam etmektedir. Aynı konu ile ilgili “Çağdaş Aile Derneği” de ciddi çalışmalar yapmaktadır. Kadem’in yöneticisi konumunda buluna Semin Güler Hanımefendinin bana gönderdiği basın açıklamasına göre Bu derneğimiz İç işleri Bakanlığına sundukları projenin kabul görmesi üzerine yeni ve ciddi bir çalışma içerisine girmiş durumda.  “

“GENÇLER EVLİLİĞE HAZIR MISINIZ?” Başlığı ile duyurulan çalışmaya göre dernek bu konuda şu hedefleri gözetmektedir :”Evlenmeyi düşünen bireyler birbirlerini çok yönlü olarak tanıyabilecek ve değerlendirme yapabileceklerdir. Bireyler evlilik yaşamında kendilerini nelerin beklediğini bilmiş olacaklar, hazırlıklı olacaklar ve eşlerin sorunlar karşısında çözüm bulmaları kolaylaşacaktır.Çiftler evliliğe daha gerçekçi beklentilerle başlayacak ve evlilik daha sağlam temeller üzerine kurulmuş olacaktır.Bireylerin kişilikleri değerlendirilerek, evliliklerinde hangi alanlarda sorun yaşayabilecekleri konusunda bilgi sahibi olmaları sağlanacaktır.Problem yaşandığında nasıl davranmaları gerektiği konusunda çiftlerin bilgi ve beceri sahibi olmaları sağlanacaktır.Henüz çocukları doğmadan eşler arası ilişkinin güçlenmesi sağlanacaktır. 
Yeni evlilik ve ebeveynlik dönemlerinde karşılaşılacak muhtemel bir sorun karşısında çiftler nasıl davranmaları gerektiğini bilecek ve yapılabilecek yanlışlıklar en az düzeye inmiş olacaktır…” Bu çalışmalara, . 18-28 yaş arası, bekar, nişanlı, sözlü kız ve erkeklere, ayrıca yeni evlenmiş çiftler katılabilecektir.

                                         AİLE HEM CENNET HEM CEHENNEM

Büyük İslam âlimlerinden birisinin “Bana dünyada cennet gösterin derseniz göstereyim: Huzurlu bir aile. Yine bana dünyada cehennem gösterin derseniz yine göstereyim huzursuz bir aile. Bu cümleyi genişletirsek huzurlu bir toplum ancak huzurlu bir aile mümkündür diyebiliriz. Bu cümlelerle projeye destek veren Dr. Semin Güler “Gerekçeleri olsa bile Rabbimizin hoşuna gitmeyen tek helal boşanmadır.” İşte Mutlu Evlilik ve Huzurlu Aile yuvaları kurulması için; İçişleri Bakanlığı’nın “Gençler Evliliğe Hazır mısınız?” projesine vermiş olduğu destek ve katkılarıyla, projeyi bir an önce hayata geçirmeyi elzem bulduk.Seminerlere düzenli katılan ve başarılı olan çiftlere kurs sonunda hediyeler ve “Evlilik Okulu Sertifikası” verilecektir. Basın açıklamasından aldığım bu bölümleri sizlerle paylaşmakta büyük fayda umuyorum.

Tarihte de birçok ilke imza atan KONYA (mesela ilk yerleşim yeri Konya Çatalhöyük) inşallah bu diploma (sertifika) ile de bir ilke imza atmış olacak. Konu ile ilgilenenler için:

(Müracaatlar: ÇAĞDAŞ AİLE DERNEĞİ

Mevlana Çarşısı Kat 2 No: 205    Karatay/ KONYA

Telefon: 0332- 353 21 62,,03323510995  GSM: 0532- 666 17 29 -05368524212

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum