Mehmet Y. ULUTAŞ

Mehmet Y. ULUTAŞ

Fenerbahçe Nereye Koşuyor

2020/21 Süper Lig sezonuna fırtına gibi giren ve hatta liderlik koltuğuna oturan Fenerbahçe’nin ve Fenerbahçelilerin bugünlerde keyfi kaçmış durumda. Kendi sahasında aldığı üst üste üç mağlubiyet tarihe geçti. Eğer deplasmanda alınan iyi neticeler olmasaydı bu sonuç şimdiye çoktan Erol Bulut’un gitmesine sebep olurdu. Peki ne oldu da bugüne gelindi.

Fenerbahçe transfer sezonunda yaptığı 30 yaş üstü yaptığı birçok transferlerlerle çok tecrübeli, sonuca odaklı ve fakat “kullan at” denebilecek kadroyla şampiyonluk hedeflediğini gösterdi. Fenerbahçe kurmaylarını bu tür riskli bir planlamaya şu sebepler yönlendirdi:

  • 6 senedir gelmeyen şampiyonluğun bu sene mutlaka kazanılmak istenmesi.
  • Harcama limitlerine uyma zorunluluğu.
  • Çok az veya sıfır bonservis ücreti ödenmesi.
  • Başakşehir FK’nin geçen sezon ligin en yaşlı takımı olmasına rağmen şampiyon olması.
  • Transfer edilen yaşlı oyuncuların kariyerli olması ve geçtiğimiz sezon takımlarında gole katkı yapmış olmaları.
  • Rakip takımlardan oyuncular alarak rakiplerin gücünün azaltılması.
  • Yazın yapılacak başkanlık seçimlerine kupa(lar) kaldırmış başarılı bir başkan ve yönetim kurulu olarak girmek istenmesi.
  • Daha fazla maç oynanacağı için kadroyu geniş tutmak istenmesi.

Yukarıda anlattığım bir mantık çerçevesinde oluşturulan bu takımın gösterdiği bu başarısızlığın sebeplerini irdeleyelim.

  1. Fenerbahçe’nin rakipleri, Beşiktaş dahil, oyunu geride kabul edip hücuma hızlı çıkma ve defansın arkasına top atma taktiğiyle oynadılar, gol veya goller attılar ve Fenerbahçe’yi mağlup ettiler.
  2. Stoperler yeterli değil. Atletik, hızlı ve ısıran stoperler alınamadı. Ne Tisserand, ne Lemos bu özelliklere haiz değil. Serdar bir var bir yok. Sadık ise sakatlıktan yeni çıktı ve zaten çok üst düzey bir oyuncu değil.
  3. Alınan santraforlar verimli değil. Çok umut bağlanan Samatta maçların yarısından fazlasını kaçırdı. Aston Villa’dan yollanmış olmasının üzüntüsünü atlatamamış olduğu izlenimini veriyor. Cisse ise yaşlı oyuncu olduğu için geç form tutacak.
  4. Her ne kadar hüzumda çok iyi olsalar da Gökhan ve özellikle Caner arkalarına adam kaçırıyorlar ve dengesiz yakalatıyorlar takımı.
  5. Orta saha da form düşüklüğü var. Bel kemikleri Gustavo vasat, Sosa çok durağan.

Peki çözüm ne? Fenerbahçe’nin maç kazanmak için pasa dayalı, defansı iyice öne çekmeyen ve dengeli bir futbol oynaması lazım. Nasıl olsa kaliteli ayakları olduğu için gol gelecektir. Belki seyir zevki az olacaktır ama maç kazanma sayısı artacaktır. Bu taktik ana hatlarıyla Aykut Kocaman’ın taktiğidir ve geçmişte gayet başarılı olmuştur.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.