Gelmiş Geçmiş En Şanslı Lider

Parlementer demokrasilerde partilerin yegane gayesi seçimi kazanıp, ya tek başına, ya da koalisyonla iktidar olmaktır. İktidar olduktan sonra da hükümette kalıp bir sonraki seçimi kazanmaktır. Uzun süreli iktidarlarda hele de bu tek başına hükümet ise yıpranmamak mümkün değildir.

 

1950 den bugüne kadarki 60 yıllık çok partili demokrasimizde üç lider uzun süreli ve tek başına iktidar oldular. Menderes, Özal ve Erdoğan. Erdoğan öyle gözüküyorki 10 yıllık Menderes iktidar rekorunu kıracak ve tarih yazacak.

 

Eğer çok büyük bir aksilik olmazsa bir yıl sonraki seçim öncesi iktidardaki 9. yılını tamamlayacak olan Erdoğan’ın karşısındaki rakiplerini sırasıyla inceleyelim.

 

CHP. Deniz Baykal’ın kaset olayından sonra büyük bir umut olarak CHP ’nin başına geçen Kemal Kılıçdaroğlu’nun fos olduğu hele Ramazandaki ve son günlerdeki Doğu’ya yapmış olduğu gezilerde bir kez daha ortaya çıktı. Deniz Baykal’da bari karizma ve kalite vardı. Baykal başına gelen hadiseden sonra baktıki Kemal Bey ile bu iş olmayacak kanlı bıçaklısı Mustafa Sarıgül ve yedekte bekleyen Hüsamettin Özkan ile görüştü. Bu ekibin DSP’ye geçip CHP ’yi bölmesi hiçte uzak bir ihtimal değil. Sonuç Erdoğan’nın ve Ak Partinin en büyük rakibi CHP her açıdan yerlerde seriliyor ve BAYKAL’LI dönemi aryor.

 

MHP. Merhum Türkeş vefatından önce eski DGm savcısını MV adayı göstermşti. Nusret Bey’de seçime kısa bir süre kala ne olur ezan TANRI ULUDUR diye okunsa dedi. Halkta MHP’ye mutluluklar dileyereker baraj altına gönderdi. Daha sonra Bahçeli biraz da APO’nun yakalanması neticesinde MHP tarihinin en yüksek oyunu (%18) alarak meclise girdi ancak diğer üç sağ partinin (Fazilet, ANAP ve DYP)başbakanlık teklifini geri çevirerek DSP lideri Ecevit'in yardımcılığını tercih etti. Hem bu hem de APO’nun asılmaması neticesinde bir sonraki seçimde halk bu sefer Bahçeli'ye mutluluklar diledi seçmen. Bir sonraki secimde yeniden meclise giren MHP; vatandaşın eski şamarlarını unutmuşki: şimdide 12 Eylülde en çok darbe yemiş bir parti olmasına rağmen 12 Eylül anayasasına EVET diyor. Diyor ama taban ve birçok belediye başkanı demiyor.  MHP Bahçeli'yle birlikte Anayasa değişikligine karşı çıkarak bir kez daha intihar ediyor ve Erdoğan'ın işini biraz daha kolaylaştırıyor.

 

BDP. DTP kapatıldı akabinde başbakan belki de Türkiye'deki bütün problemleri çözecek olan açılımı başlattı. Heyhat yıllarca özgürlük özgürlük diyen BDP açılıma destek olacağı yerde resmen dalga geçti. Simdi de 12 Eylül'ün kalıntılarının silineceği ve bireyin daha da özgürleşeceği bir referandumu boykot ediyor. Eski başkanları Ahmet Türk bunun kendileri için bir intihar olduğunu anlamış olmaliki yavaş yavaş Evet demek için hükümetle pazarlık yapılmalı diyor ancak halk çoktan BDP’nin cezasını kesti.

SP. Numan Kurtulmuş’un iki yıl önce Saadet’in başına geçmesiyle toparlanan ve çekim merkezi olan Milli Görüş’ün son partisi; en sonki kongre ile tarihinde hiçte yaşamadığı iftar basmalar, lideri yuhalamalar, sütü bozuk!! olanlar ....birçok şeyi yaşadı sin iki ayda. Parti resmen bölündü. En son Erbakan Kurtulmuş görüşmesi bile yaraları sar(a)madığı gibi iki tarafın ayrışmasını daha da netleştirdi. Tabii bu durum en çok Ak Parti’ye yaradı.

DP. Merhum Menderes’in sözde partisi DP, yine merhumun sözde avukatı Cindoruk liderliğinde, darbe anayasasının değişikliği için referandumda HAYIR kararı alınca; eski başkan Süleyman Soylu dayamanadı ve kazan kaldırarak partisinin aldığı karara muhalefet etti ve EVET için yollara döküldü. İyice dibe vurmuş olan DP, Süleyman Soylu’nun bu Soylu çıkışı ve başlarındaki Ergenekon ekibi sayesinde belki de % 1 leri görecek.

BBP. Merhum Muhsin Yazıcıoğlu’nın partisi kendisinden sonra hala toparlanamadı. Hala yüksek sesle BBP artık vakıf olsun deniliyor. Oylar boşa gitmesin isteniliyor.

SONUÇ. Anayasa değişikliğini halkın önüne koyarak, paradan 6 sıfırı atmaktan sonraki en büyük icraatını yapan Ak Parti, daha referandum öncesi en büyük kazancı elde etti. Meclis içi ve dışındaki tüm muhalefet partileri ise başlamadan kaybettiler.

Dostlar şimdi bana söylermisiniz, Recep Tayyip Erdoğan’daki bu şans Cumhuriyet tarihinde hangi siyasi liderde vardı?

Tayyip Erdoğan ya duası kabul hocaları veya büyükleri tarafında özel dua aldı, ya da başka birşey var. Bilen varsa beri gelsin.

Karşı kıyıdan selamlarımla

www.kemalbozkurt.com.tr

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
12 Yorum