Güneş Doğmadan Önce Kalkmanın Acayip Faydaları

“Rüyaları gerçekleştirmenin en kısa yolu uyanmaktır. “

Emerson

-Hayatımı düzene sokmam lazım,

-Yeni bir başlangıç yapmam lazım,

-Neden başarısız oluyorum,

-Günlerim çok verimsiz,

-Yapmam gereken çok şey var,

-Hiçbir şey yetişmiyor,

-Sürekli kendimi yorgun hissediyorum,

-Hedeflerime odaklanamıyorum,

-Kendime zaman ayıramıyorum,

-Kendimi gerçekleştirmek istiyorum ama fırsat yok.

Tüm bu yakınmaların, memnuniyetsizliklerin sayısını artırmak mümkün. Birçok yaşam koçu, kişisel gelişim uzmanı veya duyarlı din adamının tavsiye ettiği şeyi denemeye ne dersin? Saydığım yakınmaların çok daha fazlasını her gün kendine söyleyen yüzbinlerce insan var. Bu yakınmaları bırakarak yeni bir başlangıç yapmak için önerdiğim şey sabah erken kalkmak; hem de güneşten önce. Sabah güneş doğmadan önce kalkmanın fiziksel, biyolojik, ruhsal, sosyal ve ekonomik yönden birçok faydalar vardır. Leo Babauta sabahları erken kalkmanın hayatına kattığı faydaları 10 madde halinde yazmış. Ben bu önerilere biraz katkı yaparak seninle paylaşmak istiyorum.

1-Bugün güzel bir gün: Size ilk önerim sabah kalktığınızda şükretmek olacaktır. Şükredin, akşam yatağınıza yattığınızdan itibaren aslında ölüydünüz, size yeniden can verildi, hayattasınız, şükredin. Yeni kazanımlar için size yepyeni ve uzun bir gün bahşedildi, şükredin.

2-Pozitif bir başlangıç: Sabah biraz daha erken kalktım. Çocuklarımı gayet güzel ve sakince hazırladım. Her şey yolunda gittiği için yüzümü buruşturmama gerek de yok. Güzel ve verimli bir gün beni bekliyor. Havanın çok soğuk ya da çok sıcak yahut çok kasvetli olması bir şeyi değiştirmez, bugün çok güzel geçecek.

3-Sessizlik: Sabahın erken saatleri gayet sessiz ve sakindir. Benim de günün en sevdiğim saati. Bu saatlerde kendimle baş başa kalıyorum ve düşünüyorum, kitap okuyorum ve en güzeli sağlıklı nefes alıyorum. Yazacaklarım varsa yazıyorum, okuyacaklarım varsa okuyorum, yapılacakları bu ‘bana özel’ sessizlik ortamında sakince sıraya koyuyorum. Bu sessizlik iç dünyamda yeni keşiflere kapı aralıyor, düşünüyorum; bütün kirleticilerin pençesinden kurtulmuş olarak özgürce düşünebiliyorum.

4-Gün ışığı: Geç kalkan insanlar en güzel manzarayı her gün kaçırırlar: Güneşin doğuşu! Düşünmek, okumak, yazmak, planlamak, şükretmek ve dua ile güneşin doğuşuna şahit olmak; işte erken kalkmanın sürpriz ödülü. Şu anda derin uykuda olanlara ne yazık; bu güzellikten mahrum, çok uzaklardalar…

5-Kahvaltı: Erken kalkmanın en güzel yanlarından biri kahvaltı yapmaya vakit bulabilecek olmanızdır. Patır kütür acele etmeme gerek yok, sağlıksız atıştırmalıklar ile yola çıkmak veya yol üzerinden alınan karbonhidratlı şeylere muhtaç değilim; erken kalktım, sağlıklı kahvaltı için vaktim var.

6-Egzersiz: Güne zinde başlamanın bir diğer yolu…Hızlı şehir hayatı, egzersiz için vakit bulamıyorum diyen insanların bataklığıdır. İşte erken kalkmamla bana sunulan yeni bir hediye. Basit egzersizlerin güne zinde başlamak için bana kazandırdıklarını saysam sanırım yazının yönü değişir.

7-Verimlilik: Sabah saatleri benim için günün en verimli saatleridir. Mesela bu saatler de yazı yazmaktan çok keyif alıyorum; beni oyalayacak bir engel olmadığı için maillerime bakıyorum, blog ve köşe yazılarımı kontrol etmek gibi daha birçok şeye de vakit ayırabiliyorum. Böylece herkesin uyanma vakti geldiğinde ben birçok işimi halletmiş oluyorum. Onlar uyandığında da vaktimi tamamen aileme ayırmış oluyorum. Ayrıca günün geri kalanı için de verimlilik söz konusu oluyor. Zindeyim, zihnim açık, sağlıklı kahvaltı ve egzersiz yaptım, kafam karışık değil bilakis planlı… Verimli olacağıma inanıyorum.

8-Güzel bir hedef oluşturma zamanı: Gerçekleştirmeniz gereken hedefleriniz mi var? Onları planlamak, onlar hakkında verimli düşünebilmek için en güzel zaman erken sabah saatleridir. Her sabah erkenden o günü planlayabilir iş ve hedeflerinizi birbirinden ayırıp düzene koyabilirsiniz. Beyninizin en güzel düşünebildiği bu zamanı iyi değerlendirmelisiniz. Hayatı anlamlandırmak! İnsanın kendine hedefler koymasıyla, hayat anlamlı hale gelmeye başlar. Önce bu bahşedilen sakin ve sessiz zamanda düşünmek, hayal etmek, hedefler belirlemek ve bu hedefleri gerçekleştirmek için yapılacaklar için plan yapmak. Amaç, hedef ve eylem planı! Geç kalkmış, yorgun ve karmaşanın içine dalmak zorunda olan birisi için bunlar nasıl mümkün olabilir ki?

9-Zaman kazanabilirsiniz: Trafikte çok zaman geçirmek istemiyorsanız erken kalkmak sayesinde yola daha erken çıkıp trafikte geçireceğiniz zamanı çalışarak daha verimli ve kazançlı hale getirebilirsiniz. İster yönetici ister ekibin bir parçası; erken yola çıktığınızda trafiğin esaretinden kurtulmuş olmak size hem zaman kazandıracak hem de yapılacak işler için kendinizi mutlu ve hafif hissedeceksiniz.

10-İşinizi zamanında bitirmiş olursunuz: Sabahları erken kalkarak görevlerinizi daha düzenli ve zamanında bitirebilirsiniz. Bilirsiniz gecikmeler karşınızdaki insanın sizin hakkınızda negatif düşünmesine sebep olur. Erken kalkarak ekstra zaman kazanacağınız için işlerinizi düzene koyabilirsiniz ve her iş yetişir, her söz yerine gelir. Esnaf, memur, işçi, öğrenci, akademisyen ya da serbest çalışan olun hiç fark etmez; erken kalkın ve kazanmaya başlayın. Maddi olarak da, manevi olarak da, sağlık olarak da, sosyal olarak da, verimli olarak da, mutlu olarak da…

Bizlerin her sabah kavuştuğu yeni güne erken başlamak, onu bize bahşeden Yaratıcımıza şükretmek için de bir fırsattır. Her gün bize verilen yeni bir imkân yeni bir fırsattır.

"Bizler sabaha kavuştuk, Alemlerin Rabbi Allah'ın olan mülk de sabaha kavuştu. Allah'ım! Senden bugünün hayrını, fethini, yardımını, nurunu, bereketini ve hidayetini isterim. Yine bu günün ve sonrasında ki günlerin şerrinden de sana sığınırım." (HŞ: Ebu Davud)

Daha farkındalıklı bir hayat için erkencilerden olalım…

“Efendi davul sesi ile uyanıyor, bekçinin gecesi nasıl geçti, nereden bilecek.” / Şeyh Sadi

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.