Bilgin ERDOĞAN

Bilgin ERDOĞAN

Huzur ve Tefekkür

Ey huzur arayan dost ! Okumak ve anlamak huzur bulmaktır. “İkra” hitabıdır huzur denilen hakiki servetin biricik anahtarı. Zira “İkra”, Huzur asrının kaynağı olan vahyin insanlığa  ilk hitabı.. Oku ki, ilham doğsun gecelerine ve sirayet etsin o huzur, en tatlı haliyle vücud beldenin merkezi olan gönlüne.. Niçin yaşadığını bilmemekten daha büyük hangi ızdırap olabilir? Böyle biri, cihana sultan olsa dahi, nasıl huzur bulabilir?

Ey huzur arayan ! O, günah kokan gecelerin bağrında değil, bir gece vakti iki büklüm günahına ağlayan kulların göz yaşlarındadır belki de. Göz yaşı, idrakin kimyası ve huzurun kapısıdır .Zira huzur asrının mimarları gözyaşı medeniyetinin insanlarıdır. Huzuru bulanlar nesillerin yüreklerini göz yaşlarıyla yıkayanlardır. Merhamettir,şefkattir, huzurun biricik kaynağı..

Ey huzur yolcusu! O, deniz aşırı seyahatlerden sonra varacağın yabancı beldelerin sahillerinde değil bizzat senin gönül ülkendedir. Kendini bulmanda ve Rabbini bilmende ve dahi sevmendedir.Onu bilirsen seni ne huzursuz kılabilir? Onu bilmezsen seni huzura kavuşturacak nedir? Bil ki ! Evinde kaybettiğin anahtarı çarşıda, içinde kaybettiğini uzaklarda bulamazsın..

Ey dost ! Huzur, senin handan bir halet-i ruhiye ile kahkahalara boğulmanda değil bir yetimin başını okşamanda ve bir garibi sevindirmendedir. Yetimin gözlerindeki ışığı görebilmektir huzur..Varsa vicdanın eğer seni mesrur edecek budur.Başını koyacak ana göğsü bulamayanları bir anne gibi bağrına basmaktan daha huzur verici ne olabilir ki ? Bir anne için en huzurlu an, bebeğini kucağına aldığı andır.Bebeğini koklayan bir annenin o tablosunda saklıdır saadetin sırrı kanımca.. Anne yürekli olabilmektir hakiki huzur aslında..

Huzur,ihtirasın sentetik boyalarıyla boyadığın dünyevî sohbetlerde değil,fıtratının boyasını vicdanına çaldığın gönül sohbetlerindedir. Vahiyle haşir neşir olmaktır huzur.Zaten kalpler ancak böyle mutmain olur.

Huzur,senin bir yüreğin hakikati bulmasına veya bir idrakin üzerindeki perdelerin açılmasına vesile olmandır. Huzur,sahip olmakta değil şahit olmaktadır. Küfrün karanlık zindanlarından, imanın aydınlığına çıkmasına vesile olduklarının, gözlerindeki ışığı görmendir huzur.

Huzur,fedakârlıktır.O,egoist ve narsist bir algıyla, herkesin ki benim olsun demende değil yüksek kardeşlik ilkesinin gereğince benim ki de onun olsun diyebilme yüksek ahlakını gösterebilme erdemidir. En huzurlu kimseler en çok infak edenlerdir.

Ey huzur arayan ! Huzur, Nuh’un gemisinde. O, Nemrud’un iktidarında değil İbrahim’in ateşinde! Firavun’un saraylarında değil Musa’nın halvetinde.. Züleyha’nın kollarında değil Yusuf’un iffetinde.. Kimileyin o, ashab-ı kehf’in mağarasının içinde.. Amr bin Hişam’ın  kılıcında değil Sümeyye’nin şehadetinde..

Ey huzur arayan ! O, Karunların servetinde değil Harunlarin istikametinde, Bel’amların ihanetinde değil Zekeriya’nin sadakatinde .. Herotların zulmünde değil Yahya’nin cesaretinde. Yakup’un hasret gözyaşlarıdır ve Omer’in adaletidir huzur kimileyin…

Ey huzur arayan ! O, neyim yok sorusuna aradığın yanıtlarda değil, neyim var sualine yoğunlaşarak bulduğun cevaplardadır. Zira huzur varı görmek huzursuzluk yoku görmektir.

Huzur, tağutu inkar, tevhidi ikrar edebilmek.. O, başını secdeye koyarak ben Rabbimin kuluyum diyebilme idraki.. İnfak edebilmek o ve muhtaca uzanan el kimileyin.. Huzur bazen iftar saatindeki bir yudum su ve bir parça ekmek.. Huzur, güneş doğmadan güneşin üstüne doğabilme.. Bir seher vaktinde yüreğinin dudaklarıyla el Vedudu zikreyleme ..

 Huzur, Allaha havale etmek ve kınamak cümlesini zalimlerin .. Huzur Allah için sıktığın yumruk kimileyin.. Huzur, uzak yollara gitmek Hakkın yüksek hatrı için..Her hicret bir inkılaptır demek ve    gönlün zincirlerini kırabilmek.Huzur bir dertliye deva ve bir yüreğe şifa olabilmek.. Huzur, bir dosta vahyi anlatmak.. Huzur, yağmurların altında ıslanmak.. Huzur,dostlarının mutlu olmasıyla mutlu olmak..

Huzur aşk ile gelmek vecde… Huzur, kıyam,huzur rükû ve huzur secde..Huzur,paylaşmak ekmeğini bir iftar vakti kardeşçe..Huzur, infak etmek ve vicdanına sadık olma hali.. Huzur, kaldırmak , insan adlı çiçekle, İslam isimli yağmur arasında engelleri. Ve huzur, hissetmek iliklerine kadar kurbiyeti..

Huzur, karanlık zindanlarda imanın aydınlığına kavuşmak .. Huzur bir mahkumun tahliyesi .. Eşi müebbet hapiste olan bir genç kadının yüreğindeki kosulsuzluga şahit olma hali.. Huzur, sıcak bir çorba bazen bir hastaya dostlarının ikram ettiği.. Bir engellinin ihtiyacını görmek ve yalnız bir yaşlıyı ziyaret ederek gönlünü almak..Huzur, enkaz  altındakilere el uzatmak.. Huzur, bir yetimin göz yaşlarını silmek..Huzur tövbe ile Rabbe dönmek.. Huzur, bir Erguvan ağacının altında tefekkür etmek..

Huzur, mehtaplı bir gecede yıldızları seyreylemek ve şahit olmak Rabbin sonsuz kudretine.. Huzur, temaşa etmek semada pervaz eden kuşları .. Huzur, seyreylemek kırlarda uçurtma uçuran çocukları.. Huzur, omuzlarına almak özlediğin Yusufunu .. Huzur, selam etmek bir dosta .. Huzur, kelam etmek bir dostla.. Huzur, nihavend makamında bir musiki eşliğinde maziyi yudumlamak kimileyin..

Huzur, gurbetten sılaya dönüş .. Huzur, yüreğindeki cennetin adı.. Huzur O’na kavuşmak..Huzur Ferhat, huzur Şirin.. Huzur, içindeki aşkın adı senin.. Huzur Leyla ve huzur Mecnun.. Huzur ,bulmak Allahı gelmeden meçhul sonun.. Ve şunu diyebilmek yanık bir yürekle.. İnna lillah ve inna ileyhi raci’un.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.