İNSANLIĞIN TARİHİ VE HZ. ADEM

Naim ÖZGÜNER  08.06.2013

Allah önce yağmurlarını kesip İrem bağlarını kuruttu. Sonra da kasıp kavuran rüzgarla yedi gece sekiz gün kesintisiz olarak devam eden kasırga ile onları imha etti. Boş hurma kütükleri gibi yerlere serildiler. İman etmeyenlerin kökü kesilirken Hud’ a inanıp onunla beraber olanlar Allahın lütfu ile kurtarıldılar.

Hz. Adem İslami Kaynaklarda Cuma günü ikindiden sonra cennette yaratıldığı söylenir. İbn Abbastan gelen bir rivayete göre Adem, daha ruh verilmemişken cesedi Mekke ile Taif arasında idi. Başta Kur’an olmak üzere diğer semavi kitaplarda ilk insan Hz. Adem olup Allah tarafından var edilmiş ve eşi de Hz. Ademden yaratılmıştır. İnsanlık tarihi de evrimcilerin ileri sürdüğü kadar çok eskilere gitmemektedir. İnsanlığın ilk yayılış noktası da Ortadoğu ve özellikle Mezopotamya ile Şam civarıdır.

Hz. Ademin ilk insan olması esas olmakla birlik de onun yaratılışıyla ilgili “Yeryüzünde orayı fesada verip kan dökecek birini mi yaratacaksın?”Bakara 31 mealindeki ayette geçen Halife kelimesine bakılarak yeryüzünde Ademden önce başka bir insan türü yaşamış olduğu yorumunu gidilmiştir. Halbuki genel olarak kabul edilen görüşe göre bu ayetteki halife kelimesi, daha önceki bir insan topluluğunun yerini alma anlamına gelmeyip, Allahın vekili, yer yüzünde onun hükümlerini yaşatan, uygulayan, dünyayı imar eden ve eşyaya müessir olup dünyada ki diğer canlı ve cansız her şeyi etki ve tesiri altına alan üstün varlık manasınadır. Meleklerin onun yaratılması konusunda ki endişesi ise, kendileri masum sayıldığından diğerlerinin günah işleyebileceklerini, bu fiili yapmadan önce ilm-i ilahiden öğrenmiş olmalarından kaynaklanmaktadır. Cinler Hz. Adem den önce vardı ve bunlar hala yaşamaktadırlar.

Bütün alimlerin ittifakıyla Hz. Havva Hz. Ademden yaratıldı. Hz. Ademin cennette ne kadar kaldığı bilinmemektedir. Rivayetler değişiktir. Yasaklı meyveyi yedikten sonra cennette ne kadar kaldığı ise bilinmemektedir. Memnu’ meyvenin ne olduğu hep tartışılmıştır. Ayetlerde bir sarahat (açıklık) olmadığından hep araştırılmıştır. Şeytan Adem ve Havva ya memnu meyveyi “ölümsüzlük ağacı” diye tanıtıp (Taha-120) ondan yemelerini sağlamıştı. Memnu’ meyveden yiyen Hz. Adem ve Hz. Havva nın durumunu anlatan ayetlerde (Bakara 35; A’raf 19-22) bu meyvenin “cinsi ilişki” olduğu ihtimali ağırlık kazanmaktadır. Belki de Hz. Adem, insanoğlunun bu türlü hatalarda nasıl davranacağının bir örneği idi ve Allah bu gerçeği samimi bir kuluyla misallendirdi. Böylece günah karşısında insan için bir tövbe ve af müessesesinin daima bulunduğunu göstermiş oldu.

Bu olay Hz. Adem, peygamber olmazdan önce olmuştu. Kesin olmayan rivayetlere göre 500 yaşında iken peygamber oldu. Cebrail a.s. kendisine on iki defa geldi. Oruç, gusül ve elli vakit namaz emredildi.

Adem a.s. hem Nebi hem Resuldür. İlk insan olduğu gibi ilk peygamber olduğu da hadiste belirtilmiştir. Taberi tefsirinde cennetten dünyaya doğrudan Kabe nin yerine indiği rivayet edilmiştir. Hz. Havva nın da Cidde ye indiği kabul edilir. Bu yüzden Asya bütün insanlığın kaynağıdır. Cidde cedde, yani nine manasına gelip, bu ismi Hz. Havva nın buraya inmesi ve kabrinin muhtemelen burada olması dolayısıyla almıştır.

Hz. Adem dünya da yalnızlıktan korkunca Cebrail a.s. gelip ona ezanın ilk cümlelerini ve şahadet kelimelerini iki defa söylemesini öğretir. Okurken “Muhammed” kelimesini sorar; kimdir Muhammed? Cibril: “Senin evladından son peygamber” diye cevap vermişti.

Hz. Adem ile Hz. Havva Arafat ta buluşup Müzdelife de dolaştılar. Hz. Adem ziraatla uğraşırdı. Havva her hamileliğinden biri kız biri erkek olmak üzere toplam kırk çocuk doğurdu. Habil in şehit edilmesinden sonra Hz. Adem in Şit (şis) adında bir oğlu dünyaya geldi. Hz adem o zaman 230 yaşında idi. Hz. Adem neslinden kırk bin kişiyi gördü.

Allah Ademin Mekke ye gidip Beyt-i ziyaret etmesini vahiyle bildirdi. Buradan Mekke ye gelip Safa tepesi tarafından girip Kabe yi ziyaret ederek namaz kıldı. Kendisi ile beraber inen Hacer-i Esvedi Ebu Kubeys tepesine koydu. Her yıl haccedip menasikini eda etti.

Hz. Adem konuştuğu dil İslami telakkiye göre Arapça idi. On iki yazı çeşidi ile 700 kadar dil bildiği mervidir. Evrimcilerin iddia ettikleri gibi ilk insanlar ıslık çalmak ve ya bağırmak suretiyle aralarında ki anlaşmayı sağlamış değillerdir. Bu iddia Kuran a ve Semavi dinlere zıttır. İLK İNSAN MEDENİ BİR VARLIK OLARAK HAYATA BAŞLAMIŞTIR. Tevrat Ademin 930 yıl yaşadığını söyler. Bazıları da bin yıl demişlerdir. Hayatının sonunda Şama gidip orada on bir gün hasta olup Cuma günü vefat etmiştir.              

www.naimzguner.com  e-mail: naimozguner81@gmail.com                     

Önceki ve Sonraki Yazılar