Atila ALTUNTAŞ

Atila ALTUNTAŞ

İNTERNET MEDYASININ YÜKSELİŞİ

Habernama ailesi olarak, Mübarek Ramazan Bayramı nı sevdiklerinizle beraber sağlıklı ve huzur içinde geçirmenizi dileriz. Bayram tüm insanlığa hayırlı olsun!
      ****                                     ****

İnternet sayesinde medyada adeta bir devrim yaşanıyor. Yazılı basının önemi azalırken, bunun yerini popülerliğini gün be gün artıran görsel basın olan İnternet habercilik alıyor.

İnternet medyasının 5-6 yıl içerisinde, günlük gazetelerin ve TV kanallarının yerini alacağı söyleniyor. Bütün ülkelerde olduğu gibi İskandinavya’da gazete tirajları ve TV kanalları düşüşte, internet ve internet haberciliği yükselişte. Yeni kuşak, dünya’yla ve yaşadığı ülkede olup bitenle daha yakından ilgileniyor ve haber alma özgürlüğünü yüzde doksan internet haberle kullanıyor.

Dünya gazeteleri İnnovasyon Global Raporu, Harris Innovation Poll danışmanı Douglas Griffin, 2007 yılının Mayıs ayında 8749 yetişkinle yaptıkları araştırma sonuçlarını şu şekilde açıklamıştı. (Bu araştırmanın özelliği bir gazetenin düzenli okuru olmayan 16 yaş üstü insanların seçilmesiydi.) ABD, İngiltere, Fransa, İtalya, İspanya, Almanya ve Avustralya’da yapılan araştırma sonuçları şöyle çıkmıştı:

İnternet habercilik gelecek beş yılda, TV ve gazetelerin yerini alacak. Gazeteler yine önemli kaynak olmaya devam edecek.

Haber kaynağı olarak sıralama şöyle: 1.Genel TV yayınları, 2. İnternet Haber, 3. Kablolu TV yayınları, 4. Radyo, 5. Günlük gazete, 6. Yerel gazete.

Beş yıl sonra bu sıralamada birinciliği İnternet medyasının alacağına kesin gözüyle bakılıyor.

İnsanlar neden düzenli gazete okumuyor sorusuna, cevaplar: 1. Zaman darlığı, 2. İnternet’e girmek daha kolay, 3. Taraflı ve yetersiz habercilik, 4. Güvenilir olmaması, 5. Kötü yazılan haber.

İnnovation, dünya medyasının nabzını tutan, inceleyen, danışmanlık hizmeti veren bir şirket. Bu şirket dünya çapında tanınıyor ve ciddiye alınıyor. Danışman Juan Senor İnternet medyası ile uğraşanları şu şekilde uyarıyor. ‘’ Bu işin önemli önceliği içeriktir. Düzenleme çok kaliteli olmalı, haberler ciddi ve doğru bir şekilde amatör ruhla okura aktarılmalı. Para kazanma işinin ilk etapta düşünülmemesi ve kazanç kısmının sonra gelmesi gerekir.’’ Diyen Senor örnek olarak ‘’Titanic’’ filmini gösteriyor.

‘’ Filmin başarısı, hikâyesinde ve sunumundaydı. Para kazanma kısmı sonra geldi. Müzik endüstrisinde de böyle, medyada da böyle, önce iyi bir hikâye anlatmak için ne gerekiyorsa yapın’’ diyor.

Türkiye’de de vatandaşın haber alma özgürlüğünü en çok 21. Yüzyılın mucizesi ‘Internet Medya’’ dan taraf kullanmasına rağmen maalesef devletin resmi kuruluşları tarafından bu zamana kadar medya olarak kabul edilmedi. İnşallah bundan sonra devletin resmi kuruluşları ‘Internet Medya’’ sının farkına varır ve gerekli kanunları çıkarırlar.



Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum