“İSTİKBAL KÖKLERDE” NAM-I DİĞER ŞİVLİLİK

 Ulu ağaçlar, (asırlık çınarlar, çamlar,  ardıçlar…) Bu sıfatları nasıl kazanmışlardır?  Yıllara meydana okuyarak uzun zamandan beri ayakta kalmaları sayesinde. Pekiyi  bu Ulu Ağaçlar bu  güçlerini nereden almışlardır? Elbette köklerinden. Uygun bir toprağa dikilen  uygun bir iklime sahip olan bu fidanlar,  zamanla ULU AĞAÇ olmuşlar hepimizin hayretini üstlerinde toplamışlardır.Aslında insanoğlu da, Büyük/ Ulu  medeniyetler ve  kültürlerde böyledir. Kökü daha derinde olan medeniyetler, İrfanlar, umranlar… Daha güçlü, daha büyük, daha tecrübeli ve daha dayanıklıdırlar.

İslam -Türk medeniyet Çınarının kökleri asırlar öncesine Orta Asya’ya ve Mekke’ye  uzanır. Bundan dolayıdır ki bu kültür,  Medine Devleti gibi adil, naif, merhamet alanında rakipsiz bir devlet ile birlikte,  kendi dönemlerine göre tek Tanrı İnancına dayalı bir Töre oluşturarak o dönemin zirvesi bir medeniyet Kuran Orta Asyalı atalarımızın ortak ürünüdür. 

 Peygamber Efendimizin(sav ) kurduğu  Medine Site Devleti ve bu devletin fazilet ve erdemde   tarihte eşi olmayan halkı Sahabe efendilerimiz ile,  Orta Asya’da yaşayan Tek tanrı inancına sahip dedelerimizin miraslarını birleştirerek kurdukları  Abbasi, Gazneli, Karahanlı,  Selçuklu Osmanlı gibi  büyük devletler ve onların oluşturduğu kültürler bizim Ümranımızın köklerini oluşturmaktadırlar. Bu kökleri neslimize ne kadar aktarabilirsek atimiz o kadar parlak ve anımız da o kadar mesut ve mesrur olacaktır.  

   BETÜL HANIMLAR DOSTLUK VE ÇEVRE DERNEĞİ   ŞİVLİLİK'İ  DİRİ TUTUYOR     

    Şivlilik nedir? Halk arasında daha doğrusu Konyalılar arasında  bu geleneğe ‘İlk Namaz’ da deniliyor. Tarihte atalarımız,  Namaza, oruca,  mektebe yeni başlayan çocuklar için onları teşvik edecek güzel,  cazip törenler yaparlarmış. Evlerde namaza başlayan küçük çocuklara ilk namaz hediyesi verilir, oruca başlayan küçük  çocuklara iftara kadar  geleneksel oyunlar oynanarak vakit geçirmesi sağlanırmış. Mektebe ilk başlayacak sıbyanlar içinse "Amin Alayları" oluşturulurmuş.

Bu cümleden olmak üzere dinimizde ayrı bir yer tutan, manevi bir atmosfer olarak kabul edilen Üç Ayların başlangıcını halka ve özellikle de çocuklara duyurmak için ŞİVLİLİK adı ile şöhret bulmuş bir gelenek var  ve bu gelenek günümüzde Konya’da hala  capcanlı yaşatılıyor. Pekiyi neler yapılır o gün Konya da yani Şivlilik Gününde?  Çocuklar sabah erkenden kalkıp gruplar oluşturarak mahallerindeki evlerin kapılarını çalarak büyüklerin  verecekleri ikramları kabul ederler. Maniler okurlar “Şivlilik, Şivlilik” diye guşlar gibi çığrışarak hoş bir ortam,  muhabbetli bir iklim oluştururlar. 

İşte bu geleneği yaşatma ve  diri tutma vazifesini bir dernek üstlenmiş görünüyor. Türk İslam Çınarının ta derinlerde yer alan köklerine, bugün yaşayan evlatları vasıtası ile su gönderme işini üstlenen  Konya’daki “Betül Hanımlar Dostluk ve Çevre  Derneği” erdemli bir eyleme imza atıyor.  Dernek bu dini örfü, milli töreyi  olumlu anlamda çağdaşlaştırarak yaşatmaya ve başka illere de yaymaya çalışıyor. 

Çağdaşlaştırmaktan kasıt şu; dernek Geleneksel bu manevi atmosferi,  hem “sağlıklı gıda sunumu” yönünden ele alarak daha özgün ve sağlıklı bir mecraya taşıyor  hem de  “manevi bir farkındalık” husule getirerek  bu geleneğin özgünlüğünü korumaya gayret ediyor. Bu amaçla projeler geliştirip ŞİVLİLİĞİ başka illere de duyurmaya gayret ediyor. Bu baptan olmak üzere  dernek,  bu proje kapsamında geçen sene, Konya’da 3 bin çocuğa sağlıklı şivlilik paketi dağıtmış ve ‘3 Aylar Neşesi’ isimli çalışma yapmış.

                          Konya’dan Dünyaya

       Dernek bu yılki çalışmalarını biraz daha geliştirerek, Korona salgının tüm dünyayı kasıp kavurduğu bu günlerde Âdemoğullarının bir ve kardeş olduğunu hatırlatmak maksadı ile çalışmalar yapmaktadır.  Ayrıca yine bu proje çerçevesinde birlik ve beraberliğin önemine dikkat çekmek, çocuklar ve ailelerde 3 aylar farkındalığı oluşturmak adına bu yıl ki Şivlilik çalışmalarında; Azerbaycan, Hakkâri/Yüksekova’ ile irtibatlar kurmuş. sosyal medya  ortamında da  ‘3 Aylar Şen Çocuklar’ isimli proje gerçekleştirmiş. “İstikbalimizi köklerimizde” arayan bu erdemli, soylu ve bereketli çalışmalara halkımızın  manevi desteği olan dualarını  beklemektedirler.

Not: Sosyal medya kasırgalarının neslimizi kasıp kavurduğu bu günlerde  Betül hanımlar Derneğinin atalarımızın deyimi ile selin önünden kütük kapan erdemli insanlar misali çalışmaları  pek güzel, çok hayırlı  ve takdire şayandır.  Bu amaçları gerçekleştirmek için değişik projeler üreten dernek, bu   projeler kapsamında ortaokul, lise ve üniversite kategorilerinde " Çocuk Gözüyle 3 Aylar Kısa Film Yarışması"  da yapıyor. Ayrıntılar “3 aylar şen çocuklar” sosyal medya sayfalarında yer alıyor.

https://twitter.com/3aylarsencocuk

https://www.instagram.com/3aylarsencocuklar/

 

 

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.