Fatma Ç. KABADAYI

Fatma Ç. KABADAYI

Kansere Gülümse Dernek Başkanı Selahattin Kaplan ile Söyleşi

Kanser çağımızın en yaygın hastalığı…

 

Hepimiz risk altındayız ve birçok çeşidi olan bu hastalığı az çok biliyoruz, kazandıklarımız da oluyor kaybettiklerimiz de.

Bundan sadece tam yedi ay önce kurulan, yedi ay içinde günbegün büyüyen bu kısa zaman zarfında on bir bin üyeye ulaşan Kansere Gülümse Derneği, Ankara merkezli olmasına rağmen birçok şehirde de bulunan temsilcileriyle Kanser hastalarına, kanser korkusuyla yaşayanlara ve bu konuda bilinçlenmek isteyen herkese kapısını açan bir dernek…

 

Ben kanser olmam’ diye düşünen kimse içimizde yoktur herhalde. Kansere Gülümse Derneği Başkanımız Selahattin Kaplan’a ulaştık ve derneğiyle ilgili bilgiler almak istedik. Kendisi de bu hastalığı yenerek hayata sıkı sıkı tutunan biri. Güler yüzüyle, çalışmalarıyla topluma örnek nadir insanlardan olan Sayın Kaplan bizi kırmadı, söyleşi isteğimizi kabul etti. Bize de sizlerle paylaşmak kaldı.

 

 

Sayın Selahattin Kaplan, öncelikle vakit ayırdığınız için teşekkür ediyorum. Sizi biraz tanıyabilir miyiz? Selahattin Kaplan kimdir? Kahraman Maraş’ımızın Kahramanını okuyucularımıza da tanıtmak isteriz. Bize kendinizden bahseder misiniz?”

 

Fatma Hanım şahsım ve Kansere Gülümse Derneği yönetici ve temsilcilerimiz adına teşekkür
ediyorum. Ben 1955 Afşin / K.Maraş doğumluyum.  Ankara'da ikamet ediyorum. Evliyim, 4 çocuğum bulunmaktadır. Yüksekokul mezunuyum. Halen bir kamu kuruluşunda Uzman olarak çalışıyorum. Görevim gereği 50’ye yakın ülke gördüm ve birçok kültürle beraber yaşadım.




Çok imrenilesi bir görev gerçekten… Başkanım, Kansere Gülümse Derneğini kurmaya nasıl karar verdiniz?”

Fatma Hanım ben 35 yıl sigara içtim günde 1,5 paket, ‘artık yeter’ diyerek Aralık 2012’de
sigarayı kendi isteğimle bıraktım. Nisan 2013’de Gırtlak (Trake) kanseri olduğumu öğrendim.
Mayıs 2013’den Ekim 2013 sonuna kadar radyoterapi-kemoterapi tedavisi gördüm.
Tedavim süresince bol bol düşünme ve Kanser hastalığı hakkında araştırma fırsatı
buldum. Bu tedavim sürecinde karar verdim.

İzin verirseniz size derneğimizin amaçlarından kısaca bahsetmek istiyorum.

- Kanser hastalıkları konusunda her türlü eğitim ve araştırma faaliyetlerinde bulunulması, ülkemizde kanserin tedavisi için en etkin korunmanın sağlanması, bu olgular için ülkemizdeki ve yurt dışındaki tıbbi yenilikler ile uygulamaları takip ederek bunlar hakkında ülkemizde halkımızın bilgilendirilmesi. Kanser ile ilgili tüm konularda araştırma yapmak, yapılan bilimsel araştırmalara destek vermek ve toplumu bilgilendirmek.

 

- Hasta ve yakınlarının eğitimi için çaba göstermek, rehberler veya standartlar oluşturmak, planlar ve önerilerde bulunmak. Üyeleri arasında bilimsel ve sosyal ilişkileri güçlendirmek amacı ile görev ve çalışma grupları oluşturmak.

 

- Gerekli izinler alınmak şartıyla yardım toplama faaliyetlerinde bulunmak ve yurt içinden ve yurt dışından bağış kabul etmek,

 

- Üyelerinin yararlanmaları ve boş zamanlarını değerlendirebilmeleri için lokal açmak, sosyal ve kültürel tesisler kurmak ve Derneğin amacı ile ilgisi bulunan ve kanunlarla yasaklanmayan alanlarda, diğer derneklerle veya vakıf, sendika ve benzeri sivil toplum kuruluşlarıyla ortak bir amacı gerçekleştirmek için plâtformlar oluşturmak.

 

Derneğiniz faaliyetini sadece Ankara’da değil, aynı zamanda temsilcilerinizin olduğu illerde de sosyal paylaşım sitelerinde de faaliyetlerini sürdürüyor. Siz “Yediğiniz tabakta deterjan lekesi kalıyor, stres çok, dert çok, kanser olmamak elde değil” demiyor aksine “Kansere gülümse, erken teşhis hayat kurtarır, moral önemli” diyerek destek oluyorsunuz. Kanser Hastalığının belli başlı sebepleri nelerdir?”

 

Fatma Hanım bizim tespit edebildiğimiz kanserin başlıca nedenleri :

- Sigara- alkol

- Uzun süre güneş altında kalma

- Aşırı dozda röntgen ışınına maruz kalma

- Bazı kimsayal maddeler (katran-benzin-boya maddeleri- asbest-bazı kozmetikler ve deterjanlar)

- Hava kirliliği

- Kötü beslenme

- Üzüntü ve stres.

Derneğiniz farklı illerde toplantılar düzenleyerek bilgi veriyor. Aynı hastalığa sahip kişilerin, bireysel özelliklerinden dolayı farklı tedavi yöntemleriyle tedavi olduğunu dile getirmiştiniz. Cem Yılmaz’ın örneğinde de olduğu gibi ‘Aynısı kayınımda da var’ denmiyor yani. Bu nedenle sanıyorum okurlarımıza internetten okudukları her bilginin doğru olmadığını ya da kendilerine uygun olamayacağını söyleyebiliriz değil mi?”


Haklısınız, Kanser hastalığının tedavisi kişiden kişiye değişir. Bu hastalığın çeşitleri ve
evreleri vardır. Dolayısı ile uygulanan tedavi de kişinin hastalığının cinsine, kişinin
yaşına, kilosuna, hastalığının evresine göre değişmektedir. Bu nedenle bu hastalığa
yakalanmış arkadaşlarımız ve dostlarımın hemşire ve doktorlarına öncelikle güvenmelerini
tavsiye ediyorum. Çünkü alternatif tıp dediğimiz tedavi yöntemi veya çeşitli kaynaklardan
okudukları veya duydukları her bilgi doğru değildir. Bir hastaya iyi gelen bu bilgi
diğer bir hastada olumsuz etkiler göstermektedir.

 

Yeni projeleriniz olduğunu ben Iğdır temsilciniz olarak biliyorum. Mümkünse okurlarımıza ve konuyla ilgili olan dostlarımıza da ipucu verebilir miyiz?”

Elbette, projelerimizi şöyle sıralayabilirim;

 

1- GDO (Genetiği değiştirilmiş bitkiler), hormonlu, fazla miktarda tarım ilaçlı gıdalar ve aşırı kimyasal gıdalarla mücadele konusunda toplantılar düzenlemek

 

2- Sebze ve meyvelerin iyi yıkanması – yeşil sebzelerde kansere karşı antioksidanlar bol miktarda bulunur. Sebze ve meyveler tüketilirken iyi yıkanmadığı takdirde sağlığımıza ciddi zararlar verir. Bu konuda ilköğretimden başlayarak bilinçlendirme toplantıları ve seminerler yapmak.

 

3- Kadınların yıllık mamografilerini ihmal etmemeleri konusunda halkımızı bilgilendirmek,. Bilindiği üzere meme kanseri kadınlarda rastlanan kanserler arasında birinci sırada yer alıyor.

 

4- Kanserden korunmak için dengeli beslenmek çok önemlidir. Bunun için özellikle kızartma, tuz ve fast food’lardan uzak durulması gerektiği hususunda projeler üretmek.

 

5- Stresli ortamlardan uzak durmak, kafeinli ürünleri çok tüketmemek, egzersiz yapmak ve düzenli uyumak kanser riskini azaltır. Bu konuda da halkımızı aydınlatma çalışmaları yapmak.

 

6- Sigara ve Kanser konusundaki en güçlü ilişki akciğer kanseri ile ilgilidir. Pasif olarak da sigara dumanına maruz kalındığında da kanser riskinin arttığı bir gerçektir. Ayrıca çevre faktörleri, taşıtlar, asbest, benzin, kolalı içecekler, naylon, deterjanlar, katran, boya maddeleri, bazı kozmetikler, ozon) ile mücadele konusunda seminer ve paneller düzenlemek.

 

7- Kanser hasta ve yakınları için moral ve maneviyat çok önemlidir. Bu hususta da araştırma ce çalışmalarımız devam etmektedir

Değerli Başkanım, hep erken teşhis diyoruz ama kendimizi ihmal ediyoruz. Asla başıma gelmez diye düşünenler olabilir. Neler tavsiye edeceksiniz? “

 

Fatma Hanım Kanser hastalığı tüm insanlarda doğuştan itibaren maalesef vardır. Özellikle belli bir yaştan sonra en az yılda bir defa kontrolden geçmemiz lazımdır. Fakat bende dâhil maalesef bizler bu konuda çok ihmalkâr davranıyoruz.

Özellikle bayanları yıllık mamorafilerini ihmal etmemeleri konusunda uyarıyoruz.
Kanser hastalığı vucudumuzun bağışıklık sistemini zayıf bulduğu anda birdenbire ortaya çıkar,
bunu unutmamalıyız. Ortaya çıktığında da erken evre olması ve erken teşhis tedavide başarı şansını artırmaktadır.

 

Belki de kaçışımız yok, siz her zaman dersiniz ‘İnsan farklı sebeplerden de hayata gözlerini yumabilir, bu hastalığı da gribe yakalanmış gibi soğukkanlılıkla karşılamalı ve yeneceğine inanmalı” Bu gerçekten hayli umut verici bir cümle fakat biz hayata gülümsemek, spor yapmak, doğru beslenmek dışında neler yapmalıyız?”

Hastalık hepimiz içindir, Allah sevdiği kullarına hastalık verirmiş, bununla
birlikte en başta doktorumuz kendimiz olmalıyız. Bildiğiniz üzere hastalıkları üzerinde
birçok etken vardır. Kanser hasta ve hasta yakınlarına bir şunu söylüyoruz, moral ve
maneviyatınızı yüksek tutun, hastalığı kabul edin fakat mücadeleyi bırakmayın.
İnanır mısınız bu şekilde yani kendi beyninizde bu hastalığı bitirebilirsiniz. Moral Moral Moral.

 

 

Derneğimize yardımda bulunmak isteyenler için hesap numaramızı da paylaşmak istiyorum müsaade ederseniz…”

KANSERE GÜLÜMSE DERNEĞİ
BANKA HESAP NUMARALARI

T.C. ZİRAAT BANKASI

Hesap No : 68439791-5001 1683-BA
ŞKENT ŞUBESİ /ANKARA
IBAN : TR54 0001 0016 8368 4397 9150 01

TÜRK
İYE İŞ BANKASI

şteri Numarası: 299681829 KIZILAY ŞUBESİ /ANKARA
IBAN: TR57 0006 4000 0014 2141 8029 71

PTT

KIZILAY
ŞUBESİ/ANKARA
şteri Numarası : 01636666734

POSTA ÇEKİ HESAP NO: 11273228

 

Okuyucularımıza iletmek istediğiniz bir husus var mı?”

Fatma hanım Yurt dışında 3, yurt içinde 25 İlde Temsilciliği bulunan Derneğimizin esas amacı öncelikle kanser hastası ve hasta yakınlarına moral ve motivasyon sağlamak ve bunların ihtiyaçlarını karşılamak, üyeleri arasında beşeri münasebetlerin geliştirilmesi ve devam ettirilmesi için toplantılar, konser, balo, tiyatro, sergi, spor, gezi ve eğlenceli etkinlikler vb. düzenlemek veya üyelerinin bu tür etkinliklerden yararlanmalarını sağlamaktır.

Bu konuda duyarlı vatandaşlarımızın bizim yanımızda olmasını ve bizleri desteklemesini
bekliyoruz.

Yönetim Kurulu olarak bizler Allah rızası için kanser hasta ve yakınlarına destek olmak için
elimizden ne gelirse yapıyoruz, bu konuda Derneğimizin kuruluşumuzdan bu yana her türlü fedakârlığa katlanarak yanımızda bulunan Yönetim Kurulu Başkan Yardımcımız Zeynep Şahan hanımefendiye özellikle şükranlarımı sunuyorum. Yönetim Kurulu üyelerimize, temsilcilerimize ve üyelerimize teşekkür ediyorum.



“Zeynep Hanımı ben de gönülden kutluyorum. Vakit ayırdığınız ve bilgilerinizi bizimle paylaştığınız için teşekkür ediyor, çalışmalarınızda başarılar diliyor, saygılarımı sunuyorum. Iğdır temsilciniz olarak ben de bu dernekte olmaktan çok mutlu olduğumu ifade etmek istiyorum. Sağ olun efendim.”

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum