Kara Elmas Adına Başlayan Yolcuklar Yarım Kalır

Söylenecek kelime bulamamak, dillerin lal olması tüm yaşananlar. Acı gerçekler dediğimiz yüzleşmekten çekindiğimiz dakikalar, 41 ailenin evine ateş düşmesi.

İlerleyen zamanlar da kaç kişi olduğunu unutacağız, kimse hatırlamayacak bundan da eminiz. Çünkü o duman sadece ateşin düştüğü evde hissedilirdi. Bugünümüzden yarınımızdan emin olamamak… İş işten geçtikten sonra her zaman birileri çıkar. Bir taraf kendini aklarken diğer taraf her zaman vardır olayların vahametini daha vahamet olduğunu söyleyen.

Çok yazmışımdır bu insanların iş güvenliğinden uzak şekilde çalıştırıldıklarını. Sadece madencilerimiz için değil metro inşaatı, ev bina yapımı, sonucu yaşanan talihsiz kazalarda da acı gerçekler ile karşılaştık. Kaçış odası diye adlandırılan mekanların olmayışı, kontrol edilmeden yapılan çalışmalar neticesin de gerçekleşen olaylar bütünüdür. Birilerinin çıkıp da kendilerini aklama çabası cidden komik. Bu olay tıpkı çocukken yaptığımız münazaralar da olurdu. Öğretmen iki konu verirdi iki ayrı grup oturur kendi konusunu aklamaya çalışırdı.

İnsan üzerinden yapılan hiçbir aklama kabul görülemez. İnsan diyorum bu insanlar uygun olmayan şartlar da yerin metrelerce öte altın da zor şartlar da çalışan emeğinin karşılığını almak için uğraşan canlardı. Kim verebilir şimdi bu insanların hakkını evlatlarına soruyorum? Kim bu ailelerin babasını, evladını, ağabeysini geri getirebilir?

Eski tarihler de yaşanan sadece patlamalara dair maden kazaları sonucu incelediğim de 1.203 kişinin vefat ettiğini hesapladım. Türkiye de toplam da yangın ve göçük sonucu vefat eden maden kazaların da toplamda 3 binden fazla olduğu söyleniyor. Sahibi olanları ve sahibi olmadan sahipsiz diye cesedinin bile aranmadığı kişilerin olduğuna da eminim. Bu demek oluyor ki her daim ölüm bizim için arzum işini adam gibi yapan sorumlu iş adamlarının olması çalışanlarının can ve mal güvenliğine sahip çıkmalarıdır.

Her saat başı, maden ocakları gözetlenmelidir. En kısa zaman da tahliye işlemleri gerçekleşmeli ve kaçış odaları diye tabir edilen alanlar inşa edilmelidir. Evet bu insanlar da unutulacak ama bu insanların aileleri ölene kadar bu acı ile yaşayacaklar.

Bartın da yaşanan talihsiz kazada gerçekleşen olaylardan sorumlu kimselerin en ağır cezayı almalarını, bundan sonra böyle bir olayın yaşanmamasına emsal gösterilecek içerikte ceza verilmesi isterim.

Böyle bir elem dolu olayda yaşamını yitiren şehit madencilerimize rahmet, kederli ailelerine sabır diliyorum. Bir daha yaşanmaması adına dua ediyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum