Karanlık bilgi çağı

Diplomasi bir satranç oyunu gibidir. Hangi taşı alacağınızı bileceksiniz, hangi taşı feda edeceğinizi bileceksiniz. Oyunun birkaç hamle sonrasını tahmin edeceksiniz. Rakibinizin güçlü yönlerini, zayıf yönlerini çok iyi analiz edeceksiniz. Oyun planınızı sizin güçlü yönlerinizle rakibinizin zayıf yönleri üzerine kurgulayacaksınız. Eğer böyle yapmazsanız rakibiniz bir anda sizin en değerli taşınızı alır ve neye uğradığınızı şaşırırsınız.

Tüm dünyada yeni bir 11 Eylül dalgası oluşturan Wikileaks belgelerinin ortaya saçılması, aslında çok önemli bir şeyin ortaya konulmasına yol açtı:Siyasette ve diplomaside gizlilik mümkün değil.

Çok önemli bir dış politika toplantısının, gizli bir oturumun Amerika'daki bir internet sitesinden faş edilebilmesindeki sır nedir. Bu belgeleri bu internet sitesine kim sızdırmıştır? Veya hangi amaçla sızdırmıştır?

Bu belgelerin şu anda ortaya çıkmasındaki temel sebep nedir? O ülkeyi diplomasi alanında köşeye sıkıştırmak mı? Elindeki kozları almak mı? O ülkenin idaresindeki, dümenindeki hükümetleri güç durumda bırakmak mı?

Bu belgelerin ne kadarı doğrudur?

Ana Muhalefet Partisi CHP'nin bu belgelerin doğruluğunu bile test etmeden anında bu verilere ve argümanlara sarılıp, hükümeti ve hükümet üyelerini güç durumda bırakmak istemesindeki temel gaye nedir?

Gerçekten ilginç, bir o kadar da karanlık günlerden geçiyoruz.

Bu belgelerin ortaya saçılmasındaki en temel suçlu, bize göre Amerikan yönetimidir. Eğer Amerikan yönetimi bu sitenin varlığından uzun süredir haberdarsa, bu belgelerin nasıl olup da bu sitede yayınlandığıyla ilgili olarak bir istihbarat problemi yaşamıştır. Bu istihbarat problemi özellikle belgelerin edinilmesi yönünde çok daha güçlü kuşkuları içinde barındırmaktadır.

Bilgi çağı, bilgisayar çağı dediğimiz şey bu olmasa gerek. Çünkü, bilgi çağı, bilgisayar çağı, insanların doğrulardan, güzellerden haberdar olacağı bir süreci bizlere işaret ediyor. Oysa bir internet sitesi ortaya çıkarak, ülkelerle ilgili elinde yüzbinlerce belge olduğunu söylüyor, bu belgelerden birkaç yüz tanesini yayınladığında ise ülkelerin birbirleriyle kurduğu saygı diplomasisinin üzerinde kara bulutlar dolaşmaya başlıyor.

Şimdi, bu kara bulutların ortaya çıkmasına yol açan, ülkelerin birbirlerine daha kuşkucu şekilde yaklaşmasını sağlayan bu sürecin yeniden ele alınması gerekiyor. Bundan böyle, ikili ilişkilerde, diplomatik hamlelerde, bir başka ülkenin kesinlikle haberdar olmaması gereken durumlarda, gizli toplantılarda ortaya konulan not tutmaların ve kripto sisteminin acilen değiştirilmesi, bu toplantıları bir şekilde izlemek zorunda kalan insanların da "güvenilir" boyutlarının elden geçirilmesi gerekiyor.

Amerika, bu gizli belgelerin ortalığa saçılması süreciyle ilgili olarak ilgili tüm ülkelerden özür diledi. Özür dilemek yetmez.... Eğer çok daha acıtıcı tedbirler almazsa, bu belgelerin onun bilgisi ve danışıklığı ile yayınlandığı kuşkularını kesinlikle gideremez.

Kendisini dünyanın jandarması olarak takdim eden, dünyanın her tarafına elini sokup karıştırmayı hüner bilen Amerika, bu belgeleri kendi izni olmadan hiç kimsenin ortaya saçmasına izin vermez.

Bir orta oyunu oynanıyor....

Amerika baş rolde, diğer ülkeler ise figüran....

Bakalım bu orta oyununun sonu nereye bağlanacak?

Önceki ve Sonraki Yazılar